Όταν ο Κώστας Κακογιάννης μίλησε για τη Λεμύθου (και όχι μόνο) σε εκπομπή του BBC

Η συνέντευξη για το BBC και την εκπομπή «In The Studio», το αφιέρωμα στο έργο του στην UNESCO, στο Παρίσι, και η μεγάλη επικείμενη συναυλία στο Παττίχειο Θέατρο στη Λεμεσό.

 


Article featured image
Article featured image

Πριν από μερικές μέρες ο Κύπριος μουσικοσυνθέτης Κώστας Κακογιάννης έδωσε μια συνέντευξη στον Karl Bos του BBC, όπου μεταξύ άλλων εκθείασε την πανέμορφη Λεμύθου, της πανέμορφης Μαραθάσας, εκεί όπου ζει, δημιουργεί, εμπνέεται, αλλά και «αποφορτίζεται» τα τελευταία χρόνια.

Ακούστε πιο κάτω ένα απόσπασμα με τα όσα ωραία αναφέρει για το τοπίο γύρω από το «Παράκεντρο», που ως γνωστό αποτελεί το στούντιο και γενικά τον χώρο δημιουργίας του στο χωριό.

  

Ακούστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη

 

Η συναυλία της 31ης Μαΐου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων δημιουργίας και το αφιέρωμα στο έργο του στην UNESCO, στο Παρίσι, o Κώστας Κακογιάννης μας προσκαλεί σε μια μεγάλη συναυλία στο Παττίχειο Θέατρο στη Λεμεσό, στις 31 Μαΐου 2018.

Εμπνευσμένος από τη φύση και την παράδοση του νησιού μας, ο Κώστας Κακογιάννης πλάθει μουσική και τραγούδια που «συνομιλούν» αρμονικά με τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές εικόνες, «χρωματίζουν» την ιστορία και τους χαρακτήρες τους και σφραγίζουν για πάντα τις αναμνήσεις των θεατών. Ήρθε η στιγμή, μερικά από αυτά τα τραγούδια και τις μουσικές να παρουσιαστούν στη σκηνή, να ζωντανέψουν τις δικές τους εικόνες, να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες σε μια ξεχωριστή συναυλία, που θα παρουσιαστεί πρώτα στη Λεμεσό και στη συνέχεια στο Παρίσι, μετά την τιμητική πρόταση της κ. Φωτεινής Παναγή, Αναπληρώτριας Μόνιμης Αντιπροσώπου της Κύπρου στην UNESCO. Παλιοί και νέοι συνεργάτες του συνθέτη συναντιούνται ξανά για να γιορτάσουν μαζί του την τριαντάχρονη προσφορά του στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία της Κύπρου.

 Πολυπράγμων και πολυβραβευμένος στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ο Κώστας αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Κύπριους συνθέτες. Παίζοντας πάνω από 20 μουσικά όργανα, τόσο παραδοσιακά όσο και ευρωπαϊκά, κατάφερε να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο προσωπικό ύφος, που ενώ είναι ξεκάθαρα ελληνικό, μπολιάζεται από ηχοχρώματα που άφησαν οι κατά καιρούς αφεντάδες του τόπου μας.

Παράλληλα με κάποια ορχηστρικά του κομμάτια, στη συναυλία θα ακουστούν τραγούδια του στην κυπριακή διάλεκτο σε ποίηση του βασικού συνεργάτη του Πάμπου Κουζάλη και του κορυφαίου ποιητή της Κύπρου Δημήτρη Λιπέρτη.

Στη σκηνή η 35μελής χορωδία της «Διάστασης» υπό τη διεύθυνση της Αντριάνας Σεργίδου και το 10μελές μπαλέτο του Ομίλου, καθώς και οι μόνιμοι συνεργάτες του συνθέτη: οι σοπράνο Μαρία Παπαϊωάννου και Ειρήνη Κακογιάννη, η ηθοποιός Μάρα Κωνσταντίνου, ο Κωνσταντίνος Μελίδης και o Νικόλας Μεταξάς.

 Εκτός από τον Κώστα Κακογιάννη που θα παίξει πιάνο, βιόλα, φλάουτο και πιθκιαύλι, την ορχήστρα απαρτίζουν οι εξαίρετοι μουσικοί Ελεονώρα Ρούσου (τραγούδι, φλάουτο, πιάνο και recorder), Μαριλίζα Παπαδούρη (τσέλο), Γιώργος Σπύρου (μπουζούκι, λαούτο, μαντολίνο) και ο ποιητής Πάμπος Κουζάλης στην απαγγελία και στα κρουστά.

 

Κώστας Κακογιάννης - «Εικόνες της Μουσικής»

31 Μαΐου 2018

Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού

Εισιτήρια: www.soldouttickets.com και στο ταμείο του θεάτρου.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ