Το «who is who» της Ελένης Φουρέιρα

11 χρόνια μετά την επίσημη πρώτη της στο τραγούδι, η Ελένη Φουρέιρα ετοιμάζεται να βάλει φωτιά στη σκηνή της Eurovision για λογαριασμό της Κύπρου, με ένα dance ethnic τραγούδι.

 


Article featured image
Article featured image

Γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου 1987, στο Φιέρ, της Αλβανίας, αλλά σε ηλικία 8 ετών μετανάστευσε με την οικογένειά της στην Ελλάδα. Ο πατέρας της, Kristaq, είναι οικοδόμος, ενώ η μητέρα της, Μarjeta, μοδίστρα. Έχει τρία αδέλφια: τη Μαργαρίτα, την Ιωάννα και τον Γιώργο. Μεγάλωσε στην Καλλιθέα Aττικής και από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την κιθάρα. Μετά το σχολείο, σπούδασε σχέδιο μόδας αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της λόγω της ενασχόλησής της με το τραγούδι, αφού παράλληλα εργαζόταν σε νυχτερινό κέντρο.

 

Εν αρχή ην οι Mystique

Ξεκίνησε την καριέρα της ως μέλος του γυναικείου συγκροτήματος Mystique. Στο ίδιο συγκρότημα συμμετείχε η Μαρία Μακρή και η Αλκμήνη Χατζηγιάννη. Ξεκίνησαν την καριέρα τους το 2007, κυκλοφορώντας αρχικά ένα CD single με τίτλο ‘Σε άλλη σελίδα’, ενώ το 2008 κυκλοφόρησε η πρώτη τους προσωπική δουλειά με τίτλο ‘Μαζί’ από τη Universal Music. Μεγάλη επιτυχία του συγκροτήματος αποτέλεσε το τραγούδι ‘Μην κάνεις πως δε θυμάσαι’, σε συνεργασία με τους ΝΕΒΜΑ. Το συγκρότημα διαλύθηκε το 2010.

 

 

Πρώτη απόπειρα για Eurovision

Η Φουρέιρα ξεκίνησε τη σόλο καριέρα της αμέσως μετά την διάλυση του συγκροτήματος. Το Φεβρουάριο 2010 ήταν υποψήφια μαζί με τον Μάνο Πυροβολάκη στον ελληνικό τελικό της Eurovision με το τραγούδι ‘Η Κιβωτός του Νώε’. Το τραγούδι κέρδισε την δεύτερη θέση -αφού πήγε τελικά το ‘OPA!’ του Γιώργου Αλκαίου.

 

 

Πρώτος προσωπικός δίσκος και πρώτες βραβεύσεις

Τον Μάιο του 2010 εμφανίστηκε στα Mad Video Music Awards, τραγουδώντας την ελληνική έκδοση του κομματιού ‘Chica Bomb’, σε συνεργασία με τον Dan Balan. Το τραγούδι αυτό αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του καλοκαιριού. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους κυκλοφόρησε ο πρώτος της δίσκος με τίτλο ‘Ελένη Φουρέιρα’ από τη Universal Music Greece, και ένα μήνα αργότερα έγινε πλατινένιος. Τον Μάιο του 2011 κέρδισε δυο βραβεία -από τις τρεις συνολικά κατηγορίες που ήταν υποψήφια- στα Mad Video Music Awards: ‘Καλύτερη Πρωτοεμφανιζόμενη’ και ‘Sexy Video Clip της Χρονιάς’. Δύο βραβεία κέρδισε και στα Mad τον Μάιο του 2012, σε σύνολο 4 υποψηφιοτήτων: ‘Καλύτερο Video Clip Pop’ και ‘Sexy Video Clip της Χρονιάς’.

 

 

Δεύτερος προσωπικός δίσκος

Τον Αύγουστο του 2012 κυκλοφορεί ο δεύτερος προσωπικός της δίσκος από τη Minos EMI με τίτλο ‘Τι Πονηρό Μου Ζητάς’ και λίγους μήνες μετά κυκλοφόρησε το video clip του κομματιού ‘Πιο έρωτας πεθαίνεις’. Με αυτό το τραγούδι κέρδισε υποψηφιότητα σε τέσσερις κατηγορίες στα Mad, αποσπώντας τελικά το βραβείο ‘Fashion Icon σε Video Clip’. Σε εκείνο το event ερμήνευσε το καινούργιο της κομμάτι ‘Ραντεβού στην παραλία’, μαζί με το ‘Conga’ της Gloria Estefan. Τον Φεβρουάριο του 2014 κυκλοφόρησε το νέο της video clip για το τραγούδι ‘Άνεμος αγάπης’, για το οποίο μάλιστα ήταν υποψήφια σε τέσσερις κατηγορίες των Mad Video Music Awards 2014. Τον Απρίλιο κυκλοφόρησε ένα νέο κομμάτι με τίτλο ‘Βάζω την καρδιά’, το οποίο αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες ραδιοφωνικές επιτυχίας της χρονιάς.

 

 

Τρίτος δίσκος και αλλαγή εταιρείας

Τέλος του 2014 κυκλοφόρησε ο τρίτος της προσωπικός δίσκος με τίτλο ‘Άνεμος Αγάπης’. Μάιο του 2015 ανακοινώθηκε επίσημα πως η Ελένη Φουρέιρα ανήκει στο δυναμικό της Panik Records. Στα Mad εκείνης της χρονιάς διασκεύασε τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision, ‘Golden Boy’, στα ελληνικά, με τίτλο ‘Στο Θεό Με Πάει’. Ένα κομμάτι που κατάφερε μέσα σε 6 μήνες να μαζέψει 10 εκατομμύρια προβολές στο YouTube, και έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρονιάς. Τη βραδιά εκείνη κέρδισε τα βραβεία ‘Best Dance’ και ‘Best Video Clip - MAD Κύπρου’ για το τραγούδι ‘Party Sleep Repeat (PSR)’. Το καλοκαίρι του 2016 κυκλοφόρησε το τραγούδι ‘Delicious’ σε συνεργασία με τον Αλβανό τραγουδιστή Μπουτρίντ Ιμέρι και λίγο αργότερα, τον Ιούλιο, εμφανίστηκε στα Mad Video Music Awards και παρουσίασε το νέο της κομμάτι, με τίτλο ‘Τι Κοιτάς;’ σε συνεργασία με τον ράπερ Mike. Στα Super Musiv Awards 2016 αναδείχθηκε ‘Καλύτερη τραγουδίστρια της χρονιάς’. Το καλοκαίρι του 2017, διασκεύασε το τραγούδι της Καίτης Γαρμπή, ‘Το Κάτι’, παρουσιάζοντάς το στα Mad, αλλά και στα SUPER Music Awards όπου απέσπασε δύο βραβεία: ‘Καλύτερη Τραγουδίστρια Ποπ Ροκ’ και ‘Καλύτερο Ντουέτο - Συνεργασία’. Τον Σεπτέμβριο κυκλοφόρησε το νέο κομμάτι του Βρετανού ράπερ A.M. SNiPER, με τίτλο ‘Send For Me"’σε συνεργασία με την Ελένη Φουρέιρα και τον ράπερ Afro B.

 

 

Η απ’ ευθείας ανάθεση από το ΡΙΚ

Στις 27 Νοεμβρίου 2017 ανέβηκε στο YouTube το νέο της κομμάτι, με τίτλο ‘Βασίλισσα’. Στις 25 Ιανουαρίου 2018 ανακοινώθηκε ότι θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Eurovision που θα λάβει χώρα στην Λισαβόνα της Πορτογαλίας, με το dance ethnic τραγούδι ‘Fuego’, σε στίχους του Άλεξ Παπακωνσταντίνου.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί η Φουρέιρα... παίζει και να το πάρει

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ