Παιδιά, πρόσφυγες στην Κύπρο φωτογραφίζουν τη ζωή τους

Φωτογραφίες που έβγαλαν παιδιά πρόσφυγες, τα οποία κατέφυγαν με τις οικογένειές τους στην Κύπρο για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις διώξεις στην πατρίδα τους.

 


Article featured image
Article featured image

Όλες οι φωτογραφίες των παιδιών είναι αποτέλεσμα μιας σειράς εργαστηρίων που πραγματοποίησαν οι φωτογράφοι της Φωτοδού και στα οποία συμμετείχαν 10 παιδιά, ηλικίας 10 μέχρι 16 ετών.

Το υλικό αυτό θα παρουσιαστεί σε μια έκθεση που διοργανώνεται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων (20/6).

 

 

Στόχος τόσο της έκθεσης όσο και των εργαστηρίων που προηγήθηκαν είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από το προσφυγικό. Μέσα από τη φωτογραφία έχει δοθεί η ευκαιρία σε νεαρούς πρόσφυγες να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν τον δικό τους φωτογραφημένο κόσμο και να τον μοιραστούν μαζί μας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 8 ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΥΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΦΙΝΟΥ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ

 

Παράλληλα, μέσα από τα εργαστήρια και τη φωτογραφική διαδικασία τα ίδια τα παιδιά έχουν ενδυναμωθεί. Η φωτογραφική διαδικασία  λειτουργεί πολλές φορές λυτρωτικά και θεραπευτικά, συμβάλλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο στην ευημερία και τη συναισθηματική σταθερότητα των παιδιών που βιώνουν την σκληρή πραγματικότητα της προσφυγιάς.

 

 

Η έκθεση με τίτλο «Παιδιά πρόσφυγες στην Κύπρο φωτογραφίζουν τη ζωή τους», πραγματοποιείται από τη Φωτοδό, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία στην Κύπρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με χορηγό τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και υποστηρικτή το Δήμο Στροβόλου.

Τόσο τα εργαστήρια όσο και η έκθεση βασίστηκαν στο φωτογραφικό έργο «Βλέπεις αυτό που βλέπω;» το οποίο διενεργήθηκε αρχικά το 2008 υπό την εποπτεία του φωτορεπόρτερ κι εμπνευστή της ιδέας Μπρένταν Μπάνον, σε καταυλισμούς προσφύγων στη Ναμίμπια και στην Υεμένη, με πρόσφυγες από τη Σομαλία, την Αιθιοπία, την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Αγκόλα. Τα αποτελέσματα ήταν απίστευτα και οι φωτογραφίες εκτέθηκαν στην έδρα του ΟΗΕ, τη Νέα Υόρκη, στην Υεμένη, τη Ναμίμπια, τη Γενεύη και τη Ρώμη.

 

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 29 Ιουνίου, στις 19:30, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Στροβόλου (Λεωφόρος Στροβόλου 100, 2020 Στρόβολος). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 1η Ιουλίου και θα είναι ανοικτή το Σαββατοκύριακο από τις 10:00-13:00 και από τις 16:00-20:00. Φωτογραφίες της έκθεσης θα παρουσιάζονται και στην ιστοσελίδα της Φωτοδού, www.fotodos.org

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ