Τι είναι το «balconing» που προκαλεί θάνατο σε Βρετανούς και Ιρλανδούς τουρίστες;

Έπειτα από δύο χρόνια ύφεσης, το φαινόμενο επανεμφανίστηκε και προκαλεί ανησυχία.

 


Article featured image
Article featured image

Την ώρα που στην Κύπρο η αστυνομία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ανεξέλεγκτη χρήση του ναρκωτικού «ήλιον» το οποίο κάνουν χρήση νεαροί τουρίστες και όχι μόνο, στις Βαλεαρίσες Νήσους επέστρεψε το φαινόμενο του «balconing» το οποίο προκαλεί μέχρι και θάνατο ιδίως σε Βρετανούς και Ιρλανδούς τουρίστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής αστυνομίας, το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν τουρίστες νεκροί ή σοβαρά τραυματίες αφού πήδηξαν από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου τους, ακολουθώντας το φαινόμενο «balconing».

Έπειτα από 2 χρόνια ύφεσης χάρη στις εκστρατείες ενημέρωσης και πρόληψης, αυτό το φαινόμενο δείχνει να επανέρχεται δυναμικά στο ισπανικό αρχιπέλαγος, σύμφωνα με τον Χουάν Χοσέ Σεγκούρα, έναν χειρουργό στο νοσοκομείο Son Espases στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, την πρωτεύουσα των Βαλεαρίδων.

Με τον όρο «balconing» περιγράφεται η ενέργεια τουριστών, ιδίως από τη Βρετανία ή την Ιρλανδία, συχνά σε κατάσταση μέθης ή έπειτα από κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών, να πηδούν από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου τους στοχεύοντας να καταλήξουν στην πισίνα ή να φθάσουν σε ένα άλλο μπαλκόνι.

Αυτή η άκρως επικίνδυνη πρακτική είναι πολύ συχνά αποτέλεσμα στοιχημάτων μεταξύ των τουριστών, κατά τη διάρκεια των ξέφρενων διακοπών τους στο αρχιπέλαγος.

Τουλάχιστον 6 περιστατικά θυμάτων «balconing» διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του γιατρού Σεγκούρα από τις αρχές του έτους, Βρετανοί, Ιρλανδοί κι ένας Γάλλος, όπως είπε ο ίδιος. Τρεις δεν τα κατάφεραν και οι υπόλοιποι τραυματίστηκαν σοβαρά, ορισμένοι έμειναν παράλυτοι.

Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με το 2016 και το 2017 μαζί, όπου το νοσοκομείο κατέγραψε έξι περιστατικά συνολικά και κανέναν νεκρό.





Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ