Ξέρουμε τι θα κάνεις την 1η Αυγούστου [και λίγες μέρες αργότερα]

Έφτασε και πάλι εκείνη η στιγμή του χρόνου.

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφίες: Σκέυη Λαού

 

Δεν είναι απλώς ακόμη ένα φεστιβάλ, είναι το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, το οποίο έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά φεστιβάλ της Κύπρου και όχι άδικα.

Τα δώδεκα προηγούμενα χρόνια διεξαγωγής του, πέτυχε να δημιουργήσει μία κουλτούρα στις συνειδήσεις του κοινού, η οποία πριν δεν υπήρχε, βάζοντας μόνιμα στο χάρτη το ντοκιμαντέρ, ως κινηματογραφικό είδος που προσφέρει εκτός από εκπαίδευση και γνώση, θέαμα, ψυχαγωγία, προβληματισμό, ένταση, αγωνία και μία άλλη οπτική θέαση της πραγματικότητας, άλλοτε πιο σκληρή και ρεαλιστική και άλλοτε πιο γλυκιά και συναισθηματική. 

Το 13o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού φέτος ασχολείται με ανθρώπινες ιστορίες και ανατρεπτικά ντοκιμαντέρ από το σινεμά του πραγματικού.

 



Φέτος θα διεξαχθεί από την 1η μέχρι και τις 8 Αυγούστου 2018, εντάσσοντας στις προβολές του μερικά από τα πιο ανατρεπτικά ντοκιμαντέρ της χρονιάς, από την Κύπρο και τον κόσμο. 

Στο πρόγραμμά του θα δούμε ταινίες από πρωτοεμφανιζόμενους αλλά και καθιερωμένους σκηνοθέτες από το διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα, καθώς και ντοκιμαντέρ από την Κύπρο, όλα σε πρώτη παγκύπρια προβολή.

Το Φεστιβάλ επεκτείνεται φέτος και στην πόλη της Πάφου με προβολές στις 9 και 10 Αυγούστου, ενώ στις 10 Αυγούστου το Φεστιβάλ θα κλείσει το φετινό πρόγραμμά του στο ξενοδοχείο Αλμύρα, με ένα μουσικό happening.

 



Περισσότερα από 20 ντοκιμαντέρ που διηγούνται ιστορίες βγαλμένες μέσα από τον έρωτα και τη διαφορετικότητα, την κρίση και τον πόλεμο, τη μουσική και τον ρυθμό, το χρήμα και τη φτώχεια, θα συνθέσουν και φέτος μια συναρπαστική εβδομάδα αφιερωμένη στο σινεμά του πραγματικού.

Η αγαπημένη φεστιβαλική διοργάνωση του καλοκαιριού προτείνει μια εναλλακτική ενημέρωση και κινείται αντίθετα με το ρεύμα της εμπορικής, μαζικής ενημέρωσης ενώ παράλληλα προωθεί τον δημιουργικό διάλογο γύρω από σημαντικά θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο πολίτη.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, στην καρδιά της παλιάς πόλης της Λεμεσού, δίπλα στο Μεσαιωνικό Κάστρο. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει, εκτός από τις κινηματογραφικές προβολές, και μουσικές εκδηλώσεις, DJ sets, και διάλογο με φιλοξενούμενους σκηνοθέτες.





Moving Docs: Δίκτυο πανευρωπαϊκής διανομής επιλεγμένων ντοκιμαντέρ 

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Nτοκιμαντέρ Λεμεσού εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Moving Docs, μέσα από το οποίο θα προβληθεί αριθμός ευρωπαϊκών ταινιών που εντάσσονται στην κοινοπραξία για πανευρωπαϊκή διανομή. Το Moving Docs αποτελεί μια πρωτοβουλία του European Documentary Network (EDN) και στηρίζεται από το Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης. H κοινοπραξία αυτή δημιουργήθηκε με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων στρατηγικών προώθησης σε ακρoατήρια σε αστικά κέντρα και αγροτικές περιοχές της Ευρώπης, δίνοντας την ευκαιρία, όπως δηλώνει και η ονομασία της, για μεγαλύτερη κινητικότητα των ντοκιμαντέρ  μέσα στην Ευρωπαϊκή αγορά.





 

Ραντεβού τον Αύγουστο! 

Όποια και αν είναι τα σχέδιά σας για το φετινό καλοκαίρι, μην χάσετε ντοκιμαντέρ που αξίζει να δείτε στο πλαίσιο ενός Φεστιβάλ που εδώ και χρόνια έχει κερδίσει τον ενθουσιασμό του κοινού με το υψηλό επίπεδο του προγράμματός του, αναδεικνύοντας την τέχνη του ντοκιμαντέρ ως μια διεισδυτική ματιά κριτικής και αποτύπωσης του πραγματικού κόσμου.

Mερικές από τις πιο πολυσυζητημένες διεθνείς παραγωγές ντοκιμαντέρ, φιλοξενούμενοι σκηνοθέτες, live μουσικές εμφανίσεις, DJs και φυσικά το μπαρ του Φεστιβάλ με τα δροσερά κοκτέηλ, και την αστείρευτη καλοκαιρινή διάθεση μας περιμένουν!

 

1 – 8 Αυγούστου 2018, στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη! 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού διοργανώνεται από την Brave New Culture και στηρίζεται και χρηματοδοτείται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

 



Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση μπορείτε να αποτείνεστε στο τηλέφωνο 99 517 910, στην ηλεκτρονική διεύθυνση lemesosdocs@gmail.com και στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.filmfestival.com.cy, στο προφίλ του φεστιβάλ στο instagram "@lemesosdocfest", και στο  Facebook: Lemesos International Documentary Festival.

 

Χορηγοί Επικοινωνίας: CITY Free Press, Ρ.Ι.Κ., Russian Wave

Στηρίζουν:
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Πρεσβεία Ολλανδίας, Ινστιτούτο Γκαίτε, Κέντρο Φωτογραφίας 6x6, Blue Aventura, Hope For Children. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ