Τον Σεπτέμβρη έρχονται οι πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού

Όπως όλα δείχνουν θα αργήσουμε πολύ να νιώσουμε φθινόπωρο στην Κύπρο.

 


Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα, πάντα, με τις προβλέψεις του kitasweather.com, ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου αναμένεται να περάσει με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ίσως υψηλότερες από όσες βιώσαμε τους προηγούμενους (καλοκαιρινούς) μήνες. Το καλοκαίρι, ωστόσο, μας αποχαιρετά με τοπικές βροχές.

Οι πιο δροσερές αέριες μάζες που άρχισαν να επηρεάζουν την περιοχή μας από το Σάββατο, έριξαν τη θερμοκρασία κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα όπου για παράδειγμα στη Λευκωσία, από τους 40-41 που έφταναν οι μέγιστες θερμοκρασίες στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας έπεσαν στους 35-36 βαθμούς κελσίου.

Η πτώση της θερμοκρασίας θα συνεχίσει μέχρι την Τετάρτη και το διήμερο Τρίτη-Τετάρτη αναμένονται θερμοκρασίες έως 1-2 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Επίσης, την Τρίτη και την Τετάρτη αυξάνονται οι πιθανότητες για μεμονωμένες βροχές/καταιγίδες στα ορεινά, εσωτερικό και βόρεια κυρίως κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Η πιθανότητα βροχής σε αυτές τις περιοχές ανέρχεται στο 30%.

Για το υπόλοιπο της βδομάδας, τα στοιχεία που βλέπουμε δεν είναι καθόλου θετικά αφού το φθινόπωρο φαίνεται να μας υποδέχεται με καύσωνα.

Από την Πέμπτη η περιοχή μας θα αρχίσει να επηρεάζεται από πιο θερμές αέριες μάζες και η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει αισθητή άνοδο, για να φτάσει γύρω στους 41 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά τμήματα του νησιού το Σαββατοκύριακο.

 

Αναλυτικά το δελτίο καιρού από το kitasweather.com

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή, ενώ κλειστό χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα πλησιάζει την περιοχή μας από τα δυτικά. Σήμερα Δευτέρα, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί στις πλείστες περιοχές ηλιόλουστος αλλά στα δυτικά, ορεινά και εσωτερικό αναμένονται τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, αρχικά ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ, για να ενισχυθούν σταδιακά στα 3-5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ στα νότια και νοτιοανατολικά παράλια. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 36 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 28 έως 31 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 30-32 στα νότια και ανατολικά παράλια, 26 έως 33 στα ημιορεινά (αναλόγως υψομέτρου και γεωγραφικής θέσης) και στους 21 βαθμούς στη Χιονίστρα. Απόψε ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος. Τις αυγινές ώρες αναμένεται να εμφανιστεί τοπικά αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βόρειοι έως βορειοδυτικοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό, 22 έως 24 στα παράλια και 14 στη Χιονίστρα. Την Τρίτη και την Τετάρτη, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί στις πλείστες περιοχές ηλιόλουστος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, νεφώσεις που θα αναπτύσσονται στα ορεινά, εσωτερικό και βόρεια, αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ, για να ενισχυθούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς έως νοτιοδυτικούς 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 1-2 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέρχεται γύρω στους 34-35 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 27 έως 30 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 29-31 στα νότια και ανατολικά παράλια, 25 έως 32 στα ημιορεινά (αναλόγως υψομέτρου και γεωγραφικής θέσης) και στους 19 βαθμούς στη Χιονίστρα.

 

 

Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου

Εποχική χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά τοπικά θα είναι μερικώς συννεφιασμένος. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι και στα προσήνεμα παράλια ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Παροδικά στα νοτιοδυτικά θα πνέουν μέχρι πολύ ισχυροί, 6 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη και στα προσήνεμα ταραγμένη. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος ενώ στα δυτικά και τα βόρεια θα είναι παροδικά μερικώς συννεφιασμένος. Στα ανατολικά δυνατό να σχηματιστεί τοπική αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση, κυρίως γύρω στις αυγινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ, και στα δυτικά, τοπικά στα βόρεια και τα νότια μέτριοι, 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη στα δυτικά και τοπικά στα βόρεια αλλά στα νότια θα καταστεί λίγο ταραγμένη και στα ανατολικά ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 24 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 23 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 15 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος ωστόσο τις απογευματινές ώρες θα εμφανίζονται αυξημένες νεφώσεις, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ, για να καταστούν αργότερα νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ, και παροδικά στα νοτιοδυτικά μέχρι ισχυροί, 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι αρχικά μέχρι λίγο ταραγμένη για να καταστεί το απόγευμα στα νοτιοδυτικά τοπικά μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 30 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 31 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 27 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Την Τετάρτη και την Πέμπτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις, στα ορεινά και το εσωτερικό. Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Η θερμοκρασία την Τετάρτη και την Πέμπτη δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή για να κυμανθεί λίγο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές. Την Παρασκευή η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ