Η Τουρκοκύπρια Deniz Birinci στο διπλωματικό σώμα της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Δηλώνει πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως τέτοια συμμετείχε το 2014 στις ευρωεκλογές. Σήμερα, διεκδικεί μία θέση στο διπλωματικό σώμα και ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας με πολλές ερμηνείες.

 


Article featured image
Article featured image

Κανονικά δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση καθώς το να διεκδικεί ένας Τουρκοκύπριος θέση σε υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις, είναι δικαίωμά του.

Ωστόσο με τα δεδομένα, ως εξακολουθούν να έχουν, οι ελάχιστοι Τουρκοκύπριοι που τολμούν να σπάσουν τον κλοιό και να διεκδικήσουν θέση σε κάποια υπηρεσία της Δημοκρατίας και δη στο διπλωματικό σώμα, εξακολουθεί να προκαλεί εντύπωση και να σχολιάζεται ως κάτι πρωτοφανές.

Η Deniz Birinci, κάτοχος πτυχίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Σπουδών και μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, είναι γνωστή για την έντονη δράση της στη Βόρεια Κύπρο, εναντίον της Τουρκίας και της συνεχιζόμενης κατοχής, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που βρέθηκε στο στόχαστρο των εποίκων και των εθνικιστών.

Ανέκαθεν υποστήριζε ότι είναι πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που επιβεβαίωσε όταν το 2014 διεκδίκησε μία θέση στο Ευρωκοινοβούλιο με το συνδυασμό «ΔΡΑΣυ-Eylem». Ενώ είχε διατελέσει συντονίστρια εξωτερικών υποθέσεων του γραφείου του Μουσταφά Ακιντζί όταν αυτός ανέλαβε την ηγεσία του ψευδοκράτους.

Σήμερα, η Deniz επαναδιεκδικεί μία θέση σε αξίωμα της δημοκρατίας και μάλιστα στο διπλωματικό σώμα του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Δεν θεωρώ ότι είναι κάτι σημαντικό και άξιο σχολιασμού το γεγονός, αλλά ευχαριστώ για το ενδιαφέρον», μας είπε η Deniz όταν επικοινωνήσαμε μαζί της. Σχετικά με τις αντιδράσεις από ακραία στοιχεία στα κατεχόμενα εναντίον της, η ίδια αναφέρει πως προτιμά να μη δίνει σημασία. Προς το παρόν, συνεχίζει, δεν έχει κάποιο νεότερο ως προς τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Όπως μαθαίνουμε, για τη θέση διπλωμάτη εκδήλωσαν ενδιαφέρον συνολικά 6 Τουρκοκύπριοι, ωστόσο μόνο η Deniz μετέβη στο εξεταστικό κέντρο για να παρακαθήσει στις γραπτές εξετάσεις. Μια κίνηση που μόνο ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί από την και για την Κυπριακή Δημοκρατία, εντούτοις στα κατεχόμενα η ίδια έχει επικριθεί για την απόφασή της και φυσικά έχει χαρακτηριστεί ως προδότρια. Σας θυμίζει κάτι όλο αυτό;


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ