Γιατί η Ευρώπη θα πρέπει να μειώσει στο μισό την παραγωγή και κατανάλωση κρέατος;

Καταναλώνουμε ήδη περισσότερο από το διπλάσιο κρέας από ό, τι συνιστούν οι διαιτολόγοι και πολύ περισσότερο από τα περιβαλλοντικά όρια, σύμφωνα με μελέτη.

 


Ο κλάδος της κτηνοτροφίας στην Ευρώπη έχει υπερβεί τα όρια για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και την απώλεια της βιοποικιλότητας και πρέπει επειγόντως να μειωθεί, σύμφωνα με μια σημαντική έκθεση.

Η πίεση στους κτηνοτρόφους πρόκειται να ενταθεί καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός και η αύξηση του εισοδήματος αυξάνουν τη ζήτηση για προϊόντα με βάση το κρέας, πέρα από τα όρια και τις αντοχές του πλανήτη.

Ο καθηγητής Allan Buckwell, υποστηρίζει την έκκληση της Greenpeace να μειωθεί κατά το ήμισυ η παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων έως το 2050 και η έκθεσή του είναι στο επίκεντρο της ίδρυσης πολιτικής της ΕΕ.

Ο πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ, Janez Potocnik, δήλωσε: «Αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν το αντιμετωπίσουν τώρα, οι κτηνοτρόφοι θα πληρώσουν το τίμημα της αδράνειας τους».

Η ζωική παραγωγή έχει το μεγαλύτερο αποτύπωμα γης παγκοσμίως και αναπτύσσεται ταχύτατα, με σχεδόν το 80% της καλλιεργήσιμης γης του πλανήτη να χρησιμοποιείται τώρα για βόσκηση και παραγωγή ζωοτροφών, παρόλο που το κρέας αποδίδει μόνο το 18% των θερμίδων μας.

Ως αποτέλεσμα, θα χρειαστούν τεράστιες προσαρμογές μέχρι το 2050 για την εξισορρόπηση του τομέα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 74% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και της μείωσης κατά 60% της χρήσης λιπασμάτων με βάση τα νιτρικά άλατα.

Ο Buckwell είπε στον Guardian ότι στόχος είναι μια συρρίκνωση του τομέα μεταξύ 40% -50%. «Πρέπει να συρρικνώσουμε την κατανάλωση περίπου στο μισό για να είμαστε στα ασφαλή όρια».

Μια τέτοια αλλαγή δεν θα συμβεί αυθόρμητα, πρόσθεσε η μελέτη. «Απαιτεί ισχυρά μηνύματα από την κυβέρνηση, οπότε η πρόταση πολιτικής πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την αποθάρρυνση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων επιβλαβών για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον».


Σχετικα

Έμαθες από πού θα βλέπεις φέτος το «Είσαι το ταίρι μου»;

Αυτή είναι η απόλυτη πρόκληση για εσένα

Η φύση έρχεται εύκολα στην πόλη και στο μπαλκόνι σου, αρκεί να το ψάξεις!

Σεισμός 5,1 ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο στην Αθήνα

Το παρασκήνιο πίσω από την επιστροφή του Voice (και πάλι) στο Σίγμα

Οι καταστηματάρχες της Λ. Τσερίου τοποθετούνται για τη νέα πρόταση διαμόρφωσης της περιοχής