ISFFC: 8 fans του Φεστιβάλ μιλάνε στη CITY

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου γιορτάζει φέτος τα 8χρονα του κι εμείς επιλέγουμε να δούμε τη δυναμική του μέσα από τα μάτια 8 φανατικών φίλων του.

 


Article featured image
Article featured image

Πόσο καλύτερα μπορεί κάποιος να μάθει τι πραγματικά σημαίνει ISFFC, από το να μιλήσει με 8 ανθρώπους οι οποίοι τα τελευταία χρόνια πάνε στο Ριάλτο ανελλιπώς και το παρακολουθούν φανατικά;



Οι δύο ερωτήσεις που τους στείλαμε και πήραμε πραγματικά ενδιαφέρουσες απαντήσεις ήταν οι εξής:

- Ποιο στοιχείο του φεστιβάλ αγαπάτε περισσότερο; Τι είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό στα δικά σας μάτια;

- Τι έχει μια ταινία μικρού μήκους ή τι μπορεί να σου προσφέρει, που ενδεχομένως δεν μπορεί να το κάνει μια ταινία μεγάλου μήκους;

 

ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΙΣ 20 ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΑΙΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΥΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

 

Με αλφαβητική σειρά

 

Αναστασία, 29, Αρχιτέκτονας  

Αποτελεί ευτυχή συγκυρία το γεγονός ότι φτάνουν στο μικρό μας νησί συμμετοχές από όλο τον κόσμο, έχοντας την ευκαιρία να μοιραστούμε εικόνες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και μοναδικές. Στο πλαίσιο του εν λόγω φεστιβάλ δημιουργείται, έστω και για μερικές ώρες, μια κοινότητα ανθρώπων τους οποίους ενώνει το πάθος για την κινούμενη εικόνα, τον ήχο, τη μεγάλη οθόνη.

Συχνά, στις ταινίες μικρού μήκους η εμπειρία για τον σινεφίλ είναι πιο συμπυκνωμένη και το νόημα του έργου αποκαλύπτεται πιο έμμεσα. Δημιουργείται ένα πλαίσιο πιο ποιητικό, λόγω της σύντομης διάρκειας και της έννοιας του εφήμερου κατά συνέπεια. Για τον δημιουργό αποτελεί ενδεχομένως μια πρόκληση η διαδικασία αφαίρεσης τόσου υλικού ώστε να βρεθεί η ιδανική ισορροπία ανάμεσα στη μικρή διάρκεια και τη διατήρηση του πυρήνα του έργου. Πολλά διαμαντάκια αποκαλύπτονται μέσα σε μερικά λεπτά. Ουκ εν τω πολλώ το ευ.

 

 

Γιώργος, 36, Φωτογράφος

Αυτό που το κάνει ξεχωριστό στα δικά μου μάτια είναι ότι βλέπω ταινίες μαζί με φίλους, με τους οποίους ενδεχομένως είχαμε δουλέψει μαζί σε κάποιες από αυτές.

Νιώθω ότι μια ταινία μικρού μήκους έχει μία πιο τολμηρή αφήγηση και μία ξεχωριστή κινηματογραφική γλώσσα, μεταφέροντάς σου έτσι, σε λίγα λεπτά, τον προβληματισμό και την ανατροπή μαζί.

 

 

Δήμος, 30, Σύμβουλος Ακουστικής

Ξεχωρίζω τις τελετές έναρξης/λήξης και τις καθημερινές συναθροίσεις στο περιβάλλον της ιστορικής «πλατείας Ηρώων». Ένα φεστιβάλ κινηματογράφου δεν είναι μόνο οι προβολές εντός της αίθουσας αλλά και η κοινωνικοποίηση των ανθρώπων του, με σκοπό την ανταλλαγή συναισθημάτων, απόψεων και προβληματισμών πάνω σε κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά ζητήματα που διεγείρονται μέσα από την μαγεία της έβδομης τέχνης. Επιπρόσθετα, η δωρεάν του είσοδος ανοίγει διάπλατα την καθολική πρόσβαση στον πολιτισμό προς όλους τους πολίτες.

Οι ταινίες μικρού μήκους θεωρούνται άμεσης απόδοσης και μπορούν να σε συντονιστούν με τον παλμό των ημερών, αποτελώντας ένα «χρονικογράφο της εποχής», κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο στις μεγάλες ταινίες (μεγαλύτερος χρόνος ετοιμασίας). Επιπλέον, η συγκεκριμένη κατηγορία προκαλεί συνεχή ενδιαφέρον, ψυχολογική αποσυμπίεση και έντονες συγκινήσεις μέσα από την καθηλωτική της ροή. Μια συμπυκνωμένη δόση τέχνης για όλους τους σινεφίλ.

 

 

Ειρήνη, 31, Δικηγόρος

Όσοι από εμάς είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το συγκεκριμένο φεστιβάλ τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε γίνει φανατικοί οπαδοί του και αυτό οφείλεται όχι σε ένα μόνο συγκεκριμένο στοιχείο, αλλά σε ολόκληρη τη διοργάνωση, στις προβολές των ταινιών μικρού μήκους, που μας ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη του κόσμου και διευρύνουν τους κινηματογραφικούς μας ορίζοντες, στη ζωντάνια των διοργανωτών και των εθελοντών που μας υποδέχονται πάντα με χαμόγελο, στην ενέργεια του κοινού και γενικά στην αύρα του φεστιβάλ, που μας μαγεύει κάθε χρόνο.

Αυθεντικότητα και αμεσότητα, αφού η προσέγγιση ή η αφήγηση μιας ταινίας μικρού μήκους διαφέρει από τη μαζικότητα, το συνηθισμένο ή το στερεότυπο πολλών ταινιών μεγάλης διάρκειας και έχει τη δυνατότητα να προβάλει αρκετά στοιχεία της απλής καθημερινότητας, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Αυτό, βοηθά στην ταύτιση πολλές φορές του κοινού με τους πρωταγωνιστές μιας ταινίας μικρού μήκους καθώς και στη δημιουργία πολλών συγκινήσεων ή προβληματισμού περί ηθικής, αισθητικής ή της επικαιρότητας. Παράλληλα δε, μπορεί να ψυχαγωγεί ή να διαπαιδαγωγεί.

 

 

Κούλλα, 26, Πολιτικός Μηχανικός και Mηχανικός Περιβάλλοντος

Το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους κατάφερε να εδραιωθεί στα κυπριακά δεδομένα και να αποτελεί πλέον θεσμό, προωθώντας τις ταινίες μικρού μήκους και αναπτύσσοντας την κινηματογραφική παιδεία και κουλτούρα στο τόπο μας. Κάθε χρόνο φέρνει μαζί του πρωτότυπες και φρέσκες ιδέες και δίνει την ευκαιρία σε νέους να δημιουργήσουν και να προβάλουν τη δική τους ταινία και πρόταση στο χώρο του κινηματογράφου. Αυτό που με συναρπάζει στο φεστιβάλ είναι που επαναλαμβάνεται αλλά δεν εφυσηχάζεται, κάθε χρόνο έχει να προσφέρει ακόμα πιο πολύ θέαμα και ποιότητα στο κοινό του και όλα αυτά δωρεάν.  

Μια ταινία μικρού μήκους κατ’ εμένα μπορεί να αποδώσει σύνθετα και συμπτυγμένα νοήματα σε πολύ λιγότερο χρόνο και με μεγαλύτερη ένταση απ’ ότι ενδεχομένως μια ταινία μεγάλου μήκους. Μια ταινία μικρού μήκους μπορεί να προσφέρει εντυπωσιακές εναλλαγές εικόνων, να προβληματίσει το κοινό, να δώσει έμφαση σε λεπτομέρειες που δεν έχουν το χρόνο να δημιουργήσουν κοιλιά και παράλληλα να παραχθεί με πολύ πιο οικονομικές μεθόδους και εργαλεία. Σίγουρα, δίνεται η ευκαιρία σε νέους δημιουργούς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς παραγωγούς να παραθέσουν τη δική τους κινηματογραφική ματιά.

 

 

Μαρία, 27, Mαθηματικός

Πρώτα το vibe! Η πλατεία αλλάζει, ζει σε έναν όμορφο ρυθμό κατά τις φεστιβαλικές μέρες... Υπάρχει μια διαφορετική ενέργεια που δημιουργείται χάρη στον κόσμο, που αγαπά το σινεμά, στην καλή μουσική και τη συζήτηση μετά τις προβολές! Επίσης, πιο προσωπικά, με το ISFFC νιώθω πως μπαίνει το φθινόπωρο! It’s a lovely start to the loveliest season!

Νιώθω πως μια ταινία μικρού μήκους καταφέρνει να προσφέρει όσα προσφέρει μια ταινία μεγάλου μήκους, απλώς το καταφέρνει σε 3 ή 14 λεπτά! Ακριβώς γι’ αυτό έχει μια διαφορετική διάθεση, λέει ότι θέλει να πει πιο σύντομα, λακονικά και ίσως πιο έντονα!

 

 

Νάταλη, 38, Filmmaker - Editor

Για μένα, αυτό που ξεχωρίζει σε σχέση με το ISFFC είναι η συνεχής υποστήριξη και αναγνώριση που δίνουν οι διοργανωτές στους ντόπιους σκηνοθέτες και άλλους επαγγελματίες του κινηματογράφου. Υπάρχει πολύ ταλέντο στην βιομηχανία του κινηματογράφου στην Κύπρο και είναι υπέροχο να βλέπουμε έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κινηματογραφιστών στο νησί οι οποίοι παρουσιάζουν το έργο τους μέσα από αυτό το φεστιβάλ.

Αυτό που είναι τόσο ενδιαφέρον σχετικά με τις ταινίες μικρού μήκους είναι πώς μπορεί κάποιος να πει μια συγκλονιστική ιστορία σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μια ταινία μικρού μήκους μπορεί να έχει ισχυρότερη απήχηση από μια κανονική ταινία και ως επαγγελματίας του χώρου εμπνέομαι από την πρόκληση του να μεταφέρω μια ιστορία και να καθηλώσω το κινηματογραφικό κοινό μου μέσω μιας ταινίας μερικών λεπτών.

 

 

Σάββας, 33, Φωτογράφος - Ραδιοφωνικός Παραγωγός και εθελοντής του Φεστιβάλ για πολλά χρόνια

Το στοιχείο του φεστιβάλ που αγαπώ περισσότερο είναι φυσικά η ποιοτική ανέλιξη των ντόπιων μας ταινιών και φυσικά η μείωση ποιοτικής βαθμίδας σε σύγκριση με διακεκριμένες ταινίες εξωτερικού. Και αυτό άλλωστε θα το διακρίνει εύκολα κάποιος που θα έχει την δυνατότητα να έρθει στο φεστιβάλ. Πιο γενικά, μου αρέσει η ταυτότητα του συγκεκριμένου φεστιβάλ. Αυτό το πολύ Φιλόξενο περιβάλλον που έχει τόσα χρόνια και ο μαγνήτης που έχει το περιβάλλει να έλκει άτομα εκτός του αντικειμένου να έρχονται και να συζητούν έντονα την κάθε ταινία.

Γενικά, επειδή ασχολούμαι επαγγελματικά κάπως με το αντικείμενο, θεωρώ πως μια ταινία μικρού μήκους έχει στα χέρια της ένα συγκεκριμένο μήνυμα, πιο άμεσο, το οποίο σε επηρεάζει εξίσου άμεσα. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να είναι πιο ξεκούραστη και να κρατήσει την συγκέντρωση σου σε όλο το εύρος της, σε αντίθεση με την ταινία μεγάλου μήκους η οποία πολύ συχνά αν πέσει στα λάθος χέρια ξεφεύγει από το θέμα και κάπου χάνεται και το μήνυμα και ο κόπος του δημιουργού. Τέλος, πιστεύω ακράδαντα ότι μια ταινία μικρού μήκους είναι το καλύτερο και πιο σωστό όπλο για να χτίσει ένας δημιουργός την καριέρα του.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ