Πώς επηρεάζει την Κύπρο ο κυκλώνας Ζορμπάς που θα «χτυπήσει» την Ελλάδα τις επόμενες ώρες

Ποια θα είναι ακριβώς η πορεία του και πώς θα δράσει ο μεσογειακός κυκλώνας.

 


Article featured image
Article featured image

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας που μαστίζει την Ελλάδα εδώ και μερικές ημέρες, με τον κυκλώνα «Ζορμπά» να αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα τις επόμενες ώρες.

Ποια θα είναι, όμως, η πορεία του και πώς θα επηρεάσει τη Κύπρο.   

Χθες βράδυ, γύρω στις 21:00, ο κυκλώνας Ζορμπάς βρισκόταν στα αρχικά στάδια της εξέλιξής του στα βορειοανατολικά παράλια της Λιβύης με βορειοανατολική πορεία προς τον κόλπο της Σύρτης στη Λιβύη.

Ο Ζορμπάς θα συνεχίσει την βόρεια-βορειοανατολική του πορεία προς τα νότια τμήματα του Ιονίου Πελάγους καθώς ενισχύεται και αναμένεται να αρχίσει να παρουσιάζει χαρακτηριστικά Τροπικού Κυκλώνα, τόσο σε εμφάνιση όσο και στη δομή του σήμερα Παρασκευή.

Στο πέρασμα του Κυκλώνα αναμένεται να επηρεαστεί το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, με τα πιο έντονα και ακραία φαινόμενα να αναμένονται στη Πελοπόννησο, Κρήτη, Αττική και νησιά του Αιγαίου.

Οι άνεμοι του Κυκλώνα φαίνεται ότι θα φτάνουν τα 120 km την ώρα, με ριπές μέχρι 160 km την ώρα, πριν ο ίδιος χτυπήσει στη ξηρά (Δυτική-Νοτιοδυτική Ελλάδα), δηλαδή κυκλώνας κατηγορίας 1, σύμφωνα με την κλίμακα του Saffir, αλλά αυτό που θα δημιουργήσει τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι οι τεράστιες ποσότητες βροχής που θα αφήσει λόγω της αργής του κίνησης και ορογραφικής ενίσχυσης.

Τοπικά, μέσα σε διάστημα 24 ωρών αναμένονται 100-250 χιλιοστά βροχής, ενώ σε διάστημα 48 ωρών έως και 300-400 χιλιοστά και αναμένεται να προκληθούν σοβαρά και επικίνδυνα προβλήματα από τις εκτεταμένες πλημμύρες. 

Πώς θα επηρεάσει την Κύπρο

Ο Μεσογειακός κυκλώνας Ζορμπάς αναμένεται να επηρεάσει και τη δική μας περιοχή, αφού φαίνεται να ευνοεί τη μεταφορά πιο θερμών αέριων μαζών από αύριο Παρασκευή και τη μεταφορά σκόνης από τη βόρειο Αφρική το Σάββατο. Από θέμα βροχών δεν φαίνεται κάτι το ιδιαίτερο, εκτός από μια μικρή πιθανότητα για τοπικού χαρακτήρα βροχές ή και σταγόνες λάσπης το Σαββατοκύριακο.

Για όσους θα βρίσκονται στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες, συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή και να ενημερώνονται συχνά από τις τοπικές αρμόδιες υπηρεσίες.

 

Η πορεία στον χάρτη του Ζορμπά από την Πελοπόννησο μέχρι την Ρόδο: 

Πληροφορίες από kitasweather.com


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ