Τα 8 κύρια σημεία της ομιλίας του ΠτΔ στην 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Όλα όσα είπε ο Νίκος Αναστασιάδης στην προσφώνησή του μαζεμένα σε bullet points, με απλά λόγια. 

 


Article featured image
Article featured image

Στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ βρέθηκε χθες ο Νίκος Αναστασιάδης για να προσφωνήσει την 73η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στη μακροσκελή του ομιλία ο ΠτΔ, έκανε εκτενή αναφορά στη σημασία της παρουσίας και της ύπαρξης των Ηνωμένων Εθνών, κυρίως στην Κύπρο, όπου λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης εξασφαλίζει το αίσθημα της ασφάλειας μεταξύ των δύο κοινοτήτων.  

Παράλληλα, ο Νίκος Αναστασιάδης υπερτόνισε τη σημασία εξεύρεσης μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα δημιουργήσει συνθήκες διαρκούς ειρήνης.

Ποια είναι, όμως, τα βασικότερα σημεία που ξεχώρισαν από τη χθεσινή ομιλία του Νίκου Αναστασιάδη;



1. Η επίλυση του Κυπριακού και τα πολλαπλά οφέλη

«Μία βιώσιμη και διαρκής επίλυση του Κυπριακού θα λειτουργήσει προς το βέλτιστο όφελος του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και της προσδοκίας τους όπως διαβιούν σε μία κανονική και ευημερεύουσα Ευρωπαϊκή χώρα, πλήρως ανεξάρτητη και απαλλαγμένη από ξένες εξαρτήσεις. Ταυτόχρονα, είμαι πεπεισμένος ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, χωρίς αμφιβολία, θα έχει μια πολύ σημαντική παράπλευρη επιρροή στην επίτευξη και διατήρηση ενός πολύ αναγκαίου περιβάλλοντος σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

Τελευταίο αλλά όχι ύστατο, η επίλυση ενός διεθνούς προβλήματος, το οποίο βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των Ηνωμένων Εθνών τις τελευταίες δεκαετίες, θα προσφέρει αχτίδα ελπίδας ότι ακόμη και τα πιο δυσεπίλυτα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά μέσω των Ηνωμένων Εθνών».





 

2. Η λύση του Κυπριακού άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιδιότητά της ως κράτους μέλους της ΕΕ

«Μόνο μία βιώσιμη και λειτουργική λύση, σύμφωνα με την ιδιότητά μας ως κράτους μέλους της ΕΕ και τις βέλτιστες πρακτικές των δημοκρατικών χωρών των ΗΕ, μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για επίτευξη διαρκούς ειρήνης, που θα επιτρέψει στη χώρα μου να προχωρήσει μπροστά και σε όλους τους Κύπριους να ζήσουν σε ένα κανονικό κράτος και να συνεργαστούν για την ευημερία και ασφάλεια όλων. Όπως έχω επανειλημμένα δηλώσει: Παραμένω σθεναρά και ειλικρινά δεσμευμένος για εξεύρεση λύσης στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις επί του πλαισίου έξι σημείων του Γ.Γ. των ΗΕ που ο ίδιος έθεσε ως βάση για να προχωρήσουμε μπροστά».



 

3. Ο ρόλος κλειδί της Τουρκίας στη λύση του Κυπριακού

Ο ΠτΔ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ρόλο της Τουρκίας όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού. «Αναμένουμε ότι η Τουρκία, η οποία έχει ρόλο κλειδί στις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας, θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα επιδείξει την απαραίτητη πολιτική αποφασιστικότητα για την επίτευξη συμφωνίας και θα συμβάλει με συγκεκριμένο τρόποστην περιφερειακή σταθερότητα.

Από πλευράς μας, θα ήθελα ακόμα μια φορά να επαναλάβω ότι είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της ιστορικής μας ευθύνης και να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να παρέχουμε ένα ειρηνικό μέλλον για όλους τους Κύπριους και την περιοχή».

 

Image result for 73rd SESSION OF UN GENERAL ASSEMBLY SEPTEMBER Anastasiades

 

4. Η βίαιη διαίρεση της Κύπρου και το κατ’ εξακολούθηση ανεπίλυτο πρόβλημα

Με παραδείγματα χωρών που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση για χρόνια όπως  η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη, η Λιβύη, η Νιγηρία, η Μιανμάρ, ο Αφγανιστάν, το Σαχέλ, τη μακρόχρονη Ισραηλινό - Παλαιστινιακή διένεξη, και, βεβαίως, το ακόμη ανεπίλυτο πρόβλημα της βίαιης διαίρεσης της Κύπρου, ο ΠτΔ τόνισε την ανάγκη να υπερτονιστεί ο πυλώνας της ειρήνης και της ασφάλειας από όλα τα κράτη μέλη. «Συμφωνούμε πλήρως με την ιδέα ότι η διπλωματία πρέπει να υπερέχει στην επίτευξη ειρήνης και την επίλυση συγκρούσεων, και στον υποστηρικτικό, καταλυτικό ρόλο των ειρηνευτικών επιχειρήσεων. Θα πρέπει, ωστόσο, να παραδεχτούμε ότι το πρώτο τίθεται σε κίνδυνο χωρίς το τελευταίο και ότι, χωρίς τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, η ανάγκη για διατήρηση της ειρήνης θα καταστεί πολύ μεγαλύτερη και επιτακτική. Επί τούτου, η κατάσταση στη χώρα μου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα».

 

5. Η σημασία των τριμερών συνεργασιών της Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι χώρες της περιοχής αναγνωρίζουν την Κύπρο ως ένα ειλικρινή εταίρο χωρίς κρυμμένη ατζέντα εξ ου και έχουν δημιουργηθεί τριμερείς μηχανισμοί με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη. Αναφερόμενος στους τριμερείς μηχανισμούς που ανέπτυξε η Κύπρος με χώρες της περιοχής, είπε ότι αποτελούν ένα παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν χώρες που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες, ενώνουν δυνάμεις, αντί να  απομονώνουν εαυτό.

 

epa07050968 Cyprus' President Nicos Anastasiades arrives to address the General Debate of the 73rd session of the General Assembly of the United Nations at United Nations Headquarters in New York, New York, USA, 27 September 2018. The General Debate of the 73rd session began on 25 September 2018 and runs until 01 October 2018.  EPA-EFE/JUSTIN LANE

Φωτογραφία: JUSTIN LANE

 

6. Ορισμένα κράτη χρηματοδοτούν και προωθούν την τρομοκρατία

«Ενώ περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι στη βορειοανατολική Νιγηρία, το νότιο Σουδάν, την Υεμένη και τη Σομαλία βρίσκονται αντιμέτωποι με λιμό και χρειάζονται επείγουσα βοήθεια, και περισσότεροι από 820 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων 155 εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό, υπάρχουν χώρες στις οποίες καταστρέφονται τεράστιες ποσότητες ζωικών και φυτικών προϊόντων στον βωμό οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων. Ενώ η παιδική θνησιμότητα και ασθένειες που απειλούν τη ζωή παρουσιάζουν ανθεκτικότητα, και ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας είναι πολύ πιο κάτω από τα αποδεκτά επίπεδα, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε δύσκαμπτες πολιτικές και πρακτικές, οι οποίες εμποδίζουν τις αρμόδιες αρχές να παρέχουν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα»

 

7. Ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή

«Υπάρχει ανάγκη για ανάληψη περαιτέρω δράσης για την αντιμετώπιση της αδυναμίας των κρατών σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, ιδίως των μικρών νησιωτικών κρατών, ενώ πρέπει επίσης να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση και να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για την υλοποίηση των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης».

 

epa07051369 Cyprus' President Nicos Anastasiades addresses the General Debate of the 73rd session of the General Assembly of the United Nations at United Nations Headquarters in New York, New York, USA, 27 September 2018. The General Debate of the 73rd session began on 25 September 2018 and runs until 01 October 2018.  EPA-EFE/JUSTIN LANE

Φωτογραφία: JUSTIN LANE



8. Αναφορά στην αδυναμία του ΟΗΕ να εφαρμόσει τα ψηφίσματά του και να διαφυλάξει τις ειρηνικές αξίες που τον διέπουν ως οργανισμό τόσο στην Κύπρο όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

«Ως ηγέτης μιας μικρής χώρας, η οποία υποφέρει για περισσότερα από 44 χρόνια από τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, επιτρέψετέ μου να επαναλάβω τα γνωστά αίτια που εξηγούν όλα τα απαράδεκτα και απογοητευτικά αποτελέσματα, τα οποία έχουν καταγραφεί τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ