Η γλώσσα μας όταν μιλάμε είναι ανυπόφορα αηδιαστική

Μαγνητικός τομογράφος καταγράφει πώς μοιάζει το στόμα μας εσωτερικά την ώρα που μιλάμε και αποκαλύπτει πολλά.

 


Article featured image
Article featured image

Μια εικόνα που σχεδόν κανείς μας δεν έχει, καθώς εκ των πραγμάτων το να κοιτάξεις εντός της στοματικής σου κοιλότητας την ώρα που μιλάς είναι αδύνατον. Ενώ κοιτάζεις το στόμα κάποιου την ώρα που σου μιλάει, είναι περίεργο. Γι’ αυτό το Ινστιτούτο Max Planck στη Γερμανία έκανε όλη τη βρώμικη δουλειά για εμάς, δημοσιεύοντας μια σειρά από βίντεο στο Youtube, από το πώς μοιάζει το εσωτερικό του στόματός μας όταν μιλάμε, με τη βοήθειά ενός μαγνητικού τομογράφου. Και το αποτέλεσμα είναι αηδιαστικό.



 

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας ανέδειξε τον φυσικό και καινοτόμο στους μαγνητικούς τομογράφους, Jens Frahm, ο οποίος εργάζεται στο Ινστιτούτο Max Planck για τη Βιοφυσική Χημεία, ως έναν από τους τρεις φιναλίστ για το βραβείο Ευρωπαίου Εφευρέτη στον τομέα της έρευνας. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, πάνω από μια δεκαετία μετά την ανάπτυξη της μαγνητικής τομογραφίας, ο Frahm εφηύρε το FLASH MRI, έναν πιο γρήγορο τρόπο, για να δούμε τι συμβαίνει μέσα στο σώμα μας. Το 2010, ο ίδιος και η ομάδα του δημιούργησαν το FLASH2, επιταχύνοντας την απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο.

Για να γιορτάσει την αναγνώρισή του, το ινστιτούτο κυκλοφόρησε κάποια βίντεο από μαγνητικό τομογράφο, σε πραγματικό χρόνο, ανθρώπων που μιλούσαν και τραγουδούσαν. Μπορείτε να δείτε τα χείλη, τη γλώσσα, τη μαλακή υπερώα και τον λάρυγγα να κινούνται μαζί, για να σχηματίσουν λέξεις - όλα στα γερμανικά. Είναι πολύ περίεργο.

 



Βίντεο από το θώρακα



Η τεχνολογία μαγνητικής τομογραφίας σε πραγματικό χρόνο καθιστά δυνατή την άμεση παρακολούθηση πραγμάτων, όπως οι αρθρώσεις, ο λόγος, η κατάποση και οι καρδιακοί παλμοί. Η εξωτερική παρακολούθηση βοηθά τους γιατρούς να κάνουν διάγνωση και να αντιμετωπίζουν παθήσεις, όπως τις καούρες ή τον θωρακικό πόνο, χωρίς περαιτέρω επεμβατικές τεχνικές.

 

 

Με πληροφορίες από VICE


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ