Είναι τα «Πένθιμα Γεγονότα» η πιο μακάβρια σελίδα που κυκλοφορεί στο «κυπριακό» ίντερνετ;

Εμφανίστηκε τυχαία στο timeline μας, πατήσαμε like και όταν τελικά είδαμε το περιεχόμενο της εν λόγω σελίδας... φτύσαμε τον κόρφο μας.


Article featured image
Article featured image

Όσο και να λες πως είσαι εξοικειωμένος με τον θάνατο και την απώλεια, όταν αυτός έρχεται ποτέ δεν είναι εύκολο να τον διαχειριστείς. Και γίνεται ακόμη πιο δύσκολο όταν πρέπει να διαχειριστείς όλα τα διαδικαστικά που ακολουθούν ενός θανάτου, βιώνοντας ξανά και ξανά την απώλεια του δικού σου ανθρώπου.

Αυτός ήταν ένας και από τους λόγους που ο κύριος Κύπρος Πηλακούτας αποφάσισε πριν από περίπου ένα χρόνο να δημιουργήσει μία σελίδα στο Facebook, από την οποία θα δημοσίευε αγγελίες θανάτου, μνημόσυνα και ευχαριστήρια μηνύματα των συγγενών προς όλους όσοι τίμησαν τον νεκρό με την παρουσία τους, εύκολα, χωρίς πολλές διαδικασίες και απαιτήσεις που προκαλούν επιπλέον βάρος στους συγγενείς του αποθανόντα. Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν τα «Πένθιμα Γεγονότα».

Συνομιλώντας με τον κύριο Πηλακούτα για το εγχείρημά του, ανέφερε πως αυτή η ιδέα υπήρχε για καιρό στο μυαλό του, αφού ήταν κάτι που κατά τη γνώμη του έλειπε από την Κύπρο σε μία εποχή που όλα και όλοι κινούνται στο διαδίκτυο.

Κάνοντας μία μικρή περιήγηση στη σελίδα, κάτι που μας έκανε εντύπωση ήταν το σημείωμα στο πεδίο με τα στοιχεία της σελίδας το οποίο γράφει: ‘Είμαστε πολύ πιο μπροστά’. «Ο λόγος που χρησιμοποιούμε το συγκεκριμένο όρο είναι για να δείξουμε πως πλέον με την τεχνολογία και τη βοήθεια του διαδικτύου, είναι πολύ πιο εύκολο, άμεσο και γρήγορο να μεταφέρεις μια είδηση, είτε αυτό είναι ένα πένθιμο γεγονός είτε οποιαδήποτε άλλη είδηση σε σχέση πάντα με τον έντυπο Τύπο», αναφέρει ο κ. Πηλακούτας.

 

Δεν είναι λίγο μακάβριο όλο αυτό; Τι σχόλια λαμβάνετε από τον κόσμο;

Ο όρος «μακάβριο» θεωρώ πως είναι κάπως υποκειμενικός. Τα «Πένθιμα Γεγονότα» είναι ένας τρόπος για τους φίλους και συγγενείς του αποθανόντος να του εκφράσουν το τελευταίο τους αντίο και να γνωστοποιήσουν την ίδια στιγμή στον υπόλοιπο κόσμο το πένθιμο αυτό γεγονός. Αντιλαμβάνεσαι πως σε τέτοιες στιγμές, όταν χάνεις δηλαδή ένα δικό σου άνθρωπο, είναι σχετικά πιο εύκολο για τον καθένα να δημοσιοποιήσει το γεγονός αυτό χωρίς πολλά-πολλά, παρά να μπαίνει στην διαδικασία να το ανακοινώνει στον καθένα προσωπικά τηλεφωνώντας τους για παράδειγμα.

 

Πώς φτάνουν οι αγγελίες θανάτου σε εσάς;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που γίνεται αυτό. Μπορεί οποιοσδήποτε επιθυμεί να κοινοποιήσει ένα πένθιμο γεγονός, είτε αυτό είναι κηδεία είτε μνημόσυνο, να το πράξει μέσω της σελίδας μας στο Facebook ή αποστέλλοντας email με τα απαραίτητα στοιχεία όπως είναι το όνομα του αποθανόντος, μια φωτογραφία του, την ηλικία του, την περιοχή στην οποία διέμενε, αλλά και την εκκλησία στην οποία θα τελεστεί το μνημόσυνο ή η κηδεία. Άλλος τρόπος είναι μέσω των γραφείων κηδειών.

 

Ποιες ακριβώς είναι οι υπηρεσίες που προσφέρετε;

Κηδείες, μνημόσυνα και ευχαριστήρια από τους συγγενείς σε όσους παρευρέθηκαν ή εξέφρασαν με τον τρόπο τους τη στήριξη και τα συλλυπητήρια τους.

 



Ο κύριος Κύπρος Πηλακούτας, εμπνευστής και διαχειριστής των Πένθιμων Γεγονότων

 

Είχατε κάποια σχέση με τον κλάδο πριν τα «Πένθιμα Γεγονότα»;

Όχι, δεν είχα κάποια σχέση με τον συγκεκριμένο κλάδο, απλά θεώρησα πως θα ήταν καλό να γίνει μια σελίδα με το συγκεκριμένο περιεχόμενο για τους λόγους που εξηγώ και πιο πάνω. Είναι λίγος ο κόσμος ειδικά στην Κύπρο, που δεν χρησιμοποιεί το Facebook ή γενικά το διαδίκτυο, οπότε θεώρησα πως η σελίδα «Πένθιμα Γεγονότα» για όσους χάσουν κάποιο δικό τους άτομο και θέλουν να το γνωστοποιήσουν είναι ένας καλός τρόπος μέσω της σελίδας μου να το πράξουν.

 

Ποιοι ασχολούνται με τη σελίδα, μόνο εσείς;

Υπάρχουν αρκετά άτομα και συνεργάτες που βρίσκονται και εργάζονται πίσω από τη σελίδα με σκοπό να υπάρξει το αποτέλεσμα όπως μπορεί να το δει κανείς μέσω του Facebook.

 

Κάτι άλλο που μας έκανε εντύπωση είναι η σημείωση πως αγγελίες θανάτων για άτομα κάτω των 40 ετών δεν χρεώνονται. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση;

Κοιτάξτε, ο θάνατος είναι ένα πάρα πολύ λεπτό και ευαίσθητο ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να το διαχειριζόμαστε. Αν κάποιος κάτω των 40 ετών φύγει από τη ζωή, το πιθανότερο είναι πως δεν θα φύγει λόγω γερατειών αλλά μάλλον λόγω άλλων λόγων που δεν έχουν να κάνουν με φυσικά αίτια.

Αν και δεν είναι κανόνας, είναι κάτι που μπορεί να σας το επιβεβαιώσει ο καθένας που έχει χάσει κάποιο δικό του άτομο, ότι δηλαδή ο πόνος είναι ακόμα μεγαλύτερος όταν ο θάνατος είναι αναπάντεχος, ξαφνικός και το άτομο που «φεύγει» είχε υπό κανονικές συνθήκες αρκετά χρόνια ζωής μπροστά του.

 

Ποιες ακριβώς είναι οι χρεώσεις σας;

Το μνημόσυνο είναι στα 35 ευρώ, το ευχαριστήριο μήνυμα προς τους φίλους και συγγενείς για την παρουσία τους και τα συλλυπητήρια τους είναι και πάλι στα 35 ευρώ και η κηδεία κυμαίνεται από τα 35 ευρώ στα 90 ευρώ αναλόγως της προβολής που θα έχει, η οποία φτάνει μέχρι και τα 90 χιλιάδες άτομα.

 

Υπάρχουν σκέψεις για επέκταση των εργασιών σας στο μέλλον;

Έχω κάποια άλλα πράγματα στο μυαλό μου αλλά από την στιγμή που κάποια είναι σε εξέλιξη επιτρέψτε μου να μην αναφέρω κάτι περισσότερο. Πέρα βεβαίως από την ασχολία μου με την σελίδα «Πένθιμα Γεγονότα», είμαι και επαγγελματίας Υπνωτιστής εδώ και αρκετά χρόνια, έχοντας ειδικότητα στους εθισμούς, το άγχος, τις κρίσεις πανικού και την βοήθεια προς άτομα που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ