Η διαφήμιση γνωστής αλυσίδας burger που προκάλεσε την κοινή γνώμη για το βίαιο περιεχόμενό της

Χαρακτηρίστηκε ως «εμετική» και «ανεύθυνη», με την εταιρεία να απολογείται δημόσια για το λάθος της.

Article featured image
Article featured image

Ένας άντρας που χτυπάει τη γυναίκα του, ή πιο ορθά την γρονθοκοπεί γιατί τόλμησε να του πάει άλλο burger, από αυτό που της είχε ζητήσει. Αυτό ήταν το concept διαφήμισης που κυκλοφόρησε γνωστή αλυσίδα burger στα social media και ξεσήκωσε την κοινή γνώμη, αλλά και την ίδια την πολιτική ηγεσία του τόπου.

Η illustration εικόνα, αναρτήθηκε στο Facebook, από την μεγάλη αλυσίδα γρήγορης εστίασης Bicky Burger, την περασμένη Τρίτη με τους Βέλγους πολιτικούς να την χαρακτηρίζουν ως «εμετική» και «ανεύθυνη».

Η Goodlife Foods, ο ολλανδικός παραγωγός τροφίμων πίσω από την Bicky Burger, αργότερα δήλωσε ότι μετάνιωσε και την διέγραψε. «Δεν είχαμε καμία πρόθεση να υποκινήσουμε τη βία», ανέφερε η εταιρεία σε επίσημη δήλωσή της την Τετάρτη.

Ωστόσο, η αρμόδια επιτροπή δεοντολογίας του Βελγίου (JEP) ανέφερε ότι έλαβε εκατοντάδες καταγγελίες μέσα σε λίγες ώρες από την εμφάνιση της διαφήμισης στο Facebook. Δύο πολιτικοί, υπεύθυνοι για την ισότητα των φύλων στη γαλλόφωνη περιοχή της Βαλλονίας, κάλεσαν τις αρχές να ερευνήσουν την υπόθεση.

Η Μπενεντίκτ Λινάρντ, αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας Βαλλονίας-Βρυξελλών, μια πολιτική οντότητα που προστατεύει τα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την παιδεία των γυναικών, δήλωσε ότι είναι «εντελώς ανεύθυνο» να θεωρείται τετριμμένη η ενδοοικογενειακή βία. Σε σχετικό tweet ανέφερε πως από το 2016 έχουν γίνει 18.000 καταγγελίες οικογενειακής βίας στην ομοσπονδία.

Ο Ναουάλ Μπεν Χαμού, υφυπουργός ισότητας στις Βρυξέλλες, δημοσίευσε ένα μήνυμα στο Facebook που περιγράφει τη διαφήμιση ως «αποτρόπαια και εντελώς ανεύθυνη». «Αυτό δείχνει πόσο ακόμα χρειάζεται να καταπολεμήσουμε τη βία κατά των γυναικών», έγραψε, προσθέτοντας: «Αυτή είναι μια προτεραιότητα της κυβέρνησης των Βρυξελλών και μπορείτε να υπολογίζετε στη δέσμευσή μου και την αποφασιστικότητά μου».

Η Σάρα Σλιτζ από το Βελγικό Κόμμα των Πράσινων (Ecolo) ζήτησε από τους υπουργούς να διευκρινίσουν τις εξουσίες που διαθέτει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της σεξιστικής διαφήμισης, «τόσο όσον αφορά την πρόληψη όσο και όσον αφορά τις κυρώσεις».

Ορισμένοι χρήστες του Twitter πήραν θέση στη διαμάχη, για να δώσουν έμφαση το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας στο Βέλγιο, ενώ άλλοι δημοσίευσαν μηνύματα που ζητούσαν από τους καταναλωτές να μποϋκοτάρουν την αλυσίδα.

Αργότερα την Τετάρτη, ο Bicky Burger δημοσίευσε στο Facebook και στα γαλλικά και στα ολλανδικά: «Θέλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη από όλους τους ανθρώπους που προσβλήθηκαν χθες από την ανάρτησή μας».Bicky-Burgers4_ampa-758x505.jpgΓράφει η Eliza T. στη LIFO

Η ενδοοικογενειακή βία ως cool διαφήμιση

Ένα λάθος burger και να η τιμωρία που της αξίζει.

Βάζω τον εαυτό μου στη θέση μιας κακοποιημένης γυναίκας που θα δει την διαφήμιση των Βελγικών Bicky Burgers. Ένας άντρας δίνει μπουνιά σε μια γυναίκα -προφανώς σύντροφο/σύζυγο- με την ατάκα «Σοβαρά, ένα ψεύτικο Bicky» ένα λάθος burger και να η τιμωρία που της αξίζει. Είναι τρομακτικό να το βλέπεις σε maistream διαφήμιση, να κανονικοποιείται αυτή η φρικτή συμπεριφορά, να θεωρείται αστείο. Ευτυχώς, υπήρξαν πολλές και άμεσες αντιδράσεις και η διαφήμιση αποσύρθηκε, ενώ η εταιρία ζήτησε συγγνώμη. Αλλά, ο σπόρος είναι ακόμα εδώ, δυνατός, δεν μπορεί να ξεριζωθεί. Ακόμα κάποιος/α διαφημιστής/τρια θα το θεωρεί φοβερή ιδέα, controversial μεν αλλά σούσουρο να γίνει, και δυστυχώς πολλοί θα το προσπεράσουν, θα μιλήσουν για υστερίες φεμινίστριες και για την καταπίεση της πολιτικής ορθότητας. Και σε κάποια σπίτια, μια γυναίκα θα τρώει μπουνιά επειδή το φαΐ στο τραπέζι δεν ήταν το σωστό…

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ