Καιρός: Τι είναι αυτές οι ξηρές καταιγίδες που πλησιάζουν την Κύπρο;

Και τι προβλέπει το kitasweather.com, για τις επόμενες ημέρες.

Article featured image
Article featured image



Οι εξαιρετικά θερμές αέριες μάζες που επηρεάζουν την περιοχή μας από τη Μέση Ανατολή, συνεχίζουν μέχρι σήμερα Τρίτη. Από αύριο Τετάρτη, ο υδράργυρος σημειώνει σταδιακή πτώση αλλά παραμένει πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Χθες Δευτέρα, επηρεαστήκαμε από την κορύφωση των θερμών αερίων μαζών, και παρόλο της αυξημένης νεφοκάλυψης, παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή. Σε εσωτερικά τμήματα του νησιού και ορεινά, η θερμοκρασία κυμάνθηκε γύρω στα χθεσινά επίπεδα έως και 2-3 βαθμούς πιο κάτω λόγω της αυξημένης νεφοκάλυψης και η οποία διατήρησε τις θερμοκρασίες πιο κάτω από αυτές που προβλέπονταν.

Ωστόσο, στα νότια και δυτικά τμήματα του νησιού, η θερμοκρασία σημείωσε άνοδο σε σχέση με χθες λόγω καταβάτη ανέμου. Πιο συγκεκριμένα, ο σταθμός του τμήματος Μετεωρολογίας στο αεροδρόμιο Πάφου κατέγραψε την υψηλότερη του θερμοκρασία για το 2019, φτάνοντας τους 35.7 (36) βαθμούς Κελσίου, κάτι το οποίο σας είχαμε αναφέρει ότι θα μπορούσε να συμβεί στο χθεσινοβραδινό δελτίο.

Σήμερα Τρίτη, η περιοχή μας θα συνεχίσει να επηρεάζεται από θερμές αέριες μάζες, και αναμένονται παρόμοιες έως ελαφρώς πιο κάτω θερμοκρασίες σε σχέση με χθες Δευτέρα. Λόγω του ανατολικού – νοτιονατολικού ανέμου που θα επηρεάζει την περιοχή, αναμένεται καταβάτης άνεμος κυρίως σε δυτικά/νοτιοδυτικά και βορειοδυτικά τμήματα του νησιού.

Όσον αφορά τις βροχές για σήμερα, παρουσιάζονται κάποιες πιθανότητες για σταγόνες ή και ελαφριές βροχές, χωρίς όμως να καταγράφεται βροχή, τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Επίσης, τοπικά κυρίως στο νότιο – νοτιοδυτικό μισό του νησιού αναμένεται η εκδήλωση κάποιων ξηρών καταιγίδων. Παρόλο που κάποιες βροχές θα σημειώνονται, το μεγαλύτερο μέρος τους ή και όλο θα εξατμίζεται πριν φτάσουν στην επιφάνεια. Αυτό οφείλεται στον πολύ θερμό και ξηρό αέρα στα χαμηλότερα στρώματα της τροπόσφαιρας.



dry-light-770x540.jpg



Τι είναι οι ξηρές καταιγίδες;

Ξηρή καταιγίδα είναι καταιγίδα η οποία συνοδεύεται από αστραπές και βροντές με καθόλου ή ελάχιστη βροχή (0 έως 2.5 mm). Όλη η βροχή, ή η περισσότερη, εξατμίζεται προτού φτάσει στο έδαφος. Αυτό το φαινόμενο είναι συχνό στην περιοχή μας κατά την μεταβατική περίοδο από χειμώνα σε καλοκαίρι, δηλαδή τους μήνες της άνοιξης και σπανιότερα το φθινόπωρο.

Οι ξηρές καταιγίδες εκδηλώνονται στην περιοχή μας όταν επηρεαζόμαστε από ξηρές και σχετικά θερμές αέριες μάζες από την βόρειο Αφρική, όπου τα ποσοστά υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι περιορισμένα και ταυτόχρονα υπάρχει αρκετή αστάθεια για την εκδήλωση τους.



Αναλυτικά το δελτίο καιρού από το kitasweather.com

Σήμερα Τρίτη, ο καιρός θα είναι μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος, κυρίως από υψηλές νεφώσεις με το ενδεχόμενο να σημειωθούν κάποιες σταγόνες βροχής ή ελαφριά βροχόπτωση. Τοπικά, κυρίως στο νότιο – νοτιοδυτικό μισό του νησιού αναμένεται να εκδηλωθούν ξηρές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί έως νοτιονατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 5 μποφόρ στα προσήνεμα παράλια. Σε περιοχές όπου εκδηλώνονται ξηρές καταιγίδες οι άνεμοι θα ενισχύονται σημαντικά με τις ριπές ανέμου ενδεχομένως να φτάνουν τα 6-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται κυρίως 4-6 βαθμούς πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (τοπικά στα ορεινά/ημιορεινά αλλά και σε περιοχές όπου θα υπάρχει καταβάτης άνεμος έως και 9 βαθμούς πιο πάνω) και θα ανέλθει γύρω στους 34 βαθμούς σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 33 έως 35 στα δυτικά/νοτιοδυτικά και βορειοδυτικά παράλια, 31 έως 34 στα υπόλοιπα παράλια και στους 23 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Απόψε, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος κυρίως από υψηλές νεφώσεις, με μικρό ενδεχόμενο τοπικά να σημειωθούν κάποιες σταγόνες βροχής ή και ξηρή καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν απόγειοι, ασθενείς 2-3 μποφόρ. Σε περίπτωση εκδήλωσης ξηρής καταιγίδας οι άνεμοι θα ενισχύονται σημαντικά με τις ριπές ανέμου ενδεχομένως να φτάνουν τα 5-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 4-6 βαθμούς πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό, 21 έως 23 στα παράλια και στους 13 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο Τετάρτη, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος, ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα νεφώσεις που θα αναπτυχθούν στα ορεινά/ημιορεινά και εσωτερικό, πιθανόν να δώσουν μεμονωμένες βροχές/καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος. Ωστόσο, νεφώσεις που θα αναπτυχθούν στα ορεινά/ημιορεινά και εσωτερικό, πιθανόν να δώσουν μεμονωμένες βροχές/καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, παραμένοντας όμως 2-4 βαθμούς πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ