Τι θα κάνει η UEFA με τους στρατιωτικούς χαιρετισμούς των Τούρκων εντός γηπέδου;

Η «No Politica» λογική της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας πάει περίπατο όταν αφορά την Τουρκία.

Article featured image
Article featured image

Την προηγούμενη Παρασκευή, η Εθνική Τουρκίας αντιμετώπισε στο γήπεδο την Εθνική Αλβανίας, με την πρώτη να πετυχαίνει γκολ στο 90’. Οι Τούρκοι ποδοσφαιριστές πανηγύρισαν τη νίκη τους με στρατιωτικό χαιρετισμό τόσο εντός γηπέδου, λίγο μετά τη λήξη του αγώνα όσο και πίσω στα αποδυτήρια.


Η UEFA που έχει ξεκάθαρη πολιτική εναντίον της πολιτικοποίησης των αγώνων ποδοσφαίρου, αρκετές μέρες μετά το περιστατικό εξακολουθεί να μην παίρνει θέση, ούτε να καταδικάζει το γεγονός, ούτε να επιβάλλει κυρώσεις όπως παλαιότερα έπραξε με την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Λυών ή και την Ατλέτικο.


Ποιες είναι οι θέσεις της UEFA γενικά;

Δηλώνει «ουδέτερη πολιτικά και θρησκευτικά».

Απαγορεύει «κάθε τύπου ιδεολογική, πολιτική και θρησκευτική προπαγάνδα».

Τιμωρεί «οποιονδήποτε προσβάλει ένα άτομο ή μια ομάδα σε οποιοδήποτε επίπεδο - χρώμα δέρματος, φυλή, θρησκεία ή εθνικότητα».


Τι έπραξε σε αυτή την περίπτωση συγκεκριμένα;

«Δεν έχω δει τι έχει συμβεί με τους Τούρκους ποδοσφαιριστές και τη χειρονομία [...] Σας εγγυώμαι ότι θα εξετάσουμε σοβαρά το περιστατικό» δήλωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ομοσπονδίας αμέσως μετά το ματς. Λίγο μετά απ’ αυτό, ωστόσο, οι Τούρκοι ποδοσφαιριστές επανέλαβαν το ίδιο και στα αποδυτήρια, για να το δει σίγουρα η UEFA, ενώ για να κάνουν εντελώς ξεκάθαρη τη θέση τους ανέβασαν τη φωτογραφία στο Twitter, με τη λεζάντα «Αφιερώνουμε τη νίκη μας στους γενναίους στρατιώτες μας και στους μάρτυρες». Η Τουρκία δεν κρύβεται, η UEFA από την άλλη;

Η πολιτική της UEFA σταματά μόνο στο πολιτικά ορθό; Το δίκαιο και το άδικο δεν της ενδιαφέρει; Δεν την ενδιαφέρει που ποδοσφαιριστές προπαγανδίζουν ένα πόλεμο; Ταιριάζει αυτό με την πολιτική ουδετερότητα της ομοσπονδίας;



Οι Τούρκοι πρέπει να τιμωρηθούν, όχι γιατί είναι Τούρκοι. Γιατί αυτή τη στιγμή κάνουν πόλεμο σκοτώνοντας κόσμο. Γιατί λίγο παραδίπλα έχουμε χιλιάδες νεκρούς, πρόσφυγες και ορφανά εξ αιτίας τους. Γι’ αυτό. Καλές οι κυρώσεις επί χάρτου, αλλά στην πράξη τι γίνεται.

Η UEFA οφείλει να επιβάλλει κυρώσεις εάν θέλει η λογική «no politica» που προωθεί να έχει νόημα και ουσία. Διαφορετικά, αν το αφήσει να περάσει έτσι, τότε δεν θα έχει το δικαίωμα να τιμωρήσει πλέον κανέναν ποδοσφαιριστή άλλης χώρας που θέλει αντίστοιχα να στείλει τα δικά του, πολιτικά μηνύματα.

Η Τουρκία πρέπει να τιμωρηθεί και να ταρακουνηθεί, διαφορετικά η UEFA ας σωπάσει για πάντα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ