Οι φαν κάνουν ουρές για να δουν τον δικέφαλο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο

Το μνημειώδες κέρινο γλυπτό του Ουρς Φίσερ.

Article featured image
Article featured image

Για την έκθεσή του στη γκαλερί Gagosian, που εγκαινιάστηκε την Δευτέρα στο Παρίσι, ο Ουρς Φίσερ (Urs Fischer) δημιούργησε ένα μνημειώδες κέρινο γλυπτό, τον Leo, τον αστέρα του Χόλιγουντ Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, μαζί με τους γονείς του, Τζορτζ ΝτιΚάπριο και George DiCaprio και Ίρμελιν Ιντερμπίρκεν.

Το τεράστιων διαστάσεων έργο, που κατασκευάστηκε σε χυτήριο στην Ελβετία, αποτελείται από διπλό πορτρέτο του Αμερικανού ηθοποιού. Το ένα τον απεικονίζει να μιλάει στον πατέρα του, ο οποίος στέκεται ξεχωριστά, και το άλλο -το οποίο συνδέεται με το πρώτο σαν σιαμαίος δίδυμος- ο πατέρας Τζορτζ χειρονομεί καθώς συνομιλεί με τον γιο του, η μητέρα Ιρμελίν χώνει τον Λίο στη ζεστή αγκαλιά της.

Στο έργο, σε διακριτική απόχρωση του λευκού και απαλό ροζ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις πτυχώσεις στα ρούχα του Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και των γονιών του.


Ο γεννημένος στην Ελβετία με έδρα τη Νέα Υόρκη καλλιτέχνης όχι μόνο ονόμασε την έκθεση «Leo», αλλά στα εγκαίνια της άναψε το γλυπτό από κερί ξεκινώντας από το φιτίλι στο κεφάλι του Λίο.

Καθώς το εφήμερο έργο λιώνει βαθμιαία κατά τη διάρκεια της έκθεσης, το γλυπτό θα γίνεται μαύρο, δημιουργώντας την αίσθηση κίνησης, μεταμόρφωσης. Το έργο είναι μία υπενθύμιση για το πέρασμα του χρόνου, καθώς και για τη ζωντάνια της ζωής, της ομορφιάς και ακόμη και της ίδιας της τέχνης.



«Γνωρίζω τον Λίο εδώ και χρόνια, είμαστε φίλοι και έχουμε κάνει διακοπές [μαζί]» ανέφερε ο Φίσερ. «Μου ζήτησε να κάνω ένα πορτρέτο του και φυσικά είπα "όχι", αλλά μερικούς μήνες αργότερα είπα "ναι". Είναι κάποιος που ελέγχει την εικόνα του και σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να τοποθετήσω [το γλυπτό] έξω από αυτόν [τον επαγγελματισμό]».

Ο Ελβετός καλλιτέχνης αποφάσισε να απεικονίσει τον ηθοποιό και ακτιβιστή για την προστασία του περιβάλλοντος με τους γονείς του, οι οποίοι χώρισαν έναν χρόνο μετά τη γέννησή του και δημιούργησε ένα «οικογενειακό πορτρέτο», για να δείξει μια πιο προσωπική πλευρά του αστέρα του Χόλιγουντ. Αφού έπεισε τη μητέρα, τον πατέρα και τον γιο να συναντηθούν όλοι ένα απόγευμα στο Λος Άντζελες, ο Φίσερ χρησιμοποίησε έναν οπτικό σαρωτή για να καταγράψει την αλληλεπίδρασή τους.

Επιστρέφοντας στο στούντιο της Νέας Υόρκης, όμως, συνειδητοποίησε ότι η μετάφραση της συνάντησης σε γλυπτό θα ήταν δύσκολη. «Προσπάθησα να βρω κάτι και με τους τρεις, αλλά δεν μπορούσα να εντοπίσω τη σωστή ενέργεια ή το τρίγωνο δεν λειτούργησε» ανέφερε. «Τότε κράτησα τη μητέρα και τον πατέρα ξεχωριστά».


Αναφερόμενος στη σχέση του ΝτιΚάπριο με τους γονείς του ο καλλιτέχνης είπε: «Είναι όπως όλοι μας. Όλοι έχουμε γονείς, μας αρέσει δεν μας αρέσει. Κάποιες φορές τους αγαπάμε και κάποιες όχι. Κάπως έτσι πάει».


Γεννημένος το 1973, ο Φίσερ παρουσίασε για πρώτη φορά μνημειώδη γλυπτά κεριών στη Μπιενάλε της Βενετίας το 2011.

Απαντώντας σε ερώτηση για την τάση να δημιουργεί εφήμερα έργα από κερί, ο Φίσερ τόνισε: «Μπορείς να φτιάξεις ένα διακοσμητικό πορτρέτο, όπως αυτό γιατί δεν είναι μόνιμο. Εάν το φτιάχνεις από ένα μόνιμο υλικό, όπως το μάρμαρο, γίνεται τόσο βαρύ».



Πηγή: Athens Voice

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ