Αυτά τα σπίτια βρίσκονταν σε μια από τις πιο νευραλγικές διασταυρώσεις της πρωτεύουσας

Αναγνωρίζεις το σημείο;

Article featured image
Article featured image

Οι φωτογραφίες λήφθηκαν λίγο πριν την κατεδάφιση των σπιτιών, αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής.


σάρωση0353.jpg

σάρωση0354.jpg

σάρωση0361.jpg


Πολλοί παλιοί Λευκωσιάτες, αν τους ρωτούσες, θα σου έλεγαν πως πρόκειται για το σπίτι της «Σοκολάτας», όπως χαρακτηριστικά έλεγαν την ιδιοκτήτρια του ενός σπιτιού, Χριστίνα.

Όπως αναφέρει στη CITY ο δικηγόρος κ. Ερμής Νεοκλέους, η γιαγιά του, Χριστίνα, είχε αυτό το χαϊδευτικό προσωνύμιο «λόγω του ότι ήταν πολύ γλυκός άνθρωπος, αλλά και λόγω του ότι ήταν μελαχρινή».

Συγκεκριμένα, το ένα από τα σπίτια ήταν το πατρικό σπίτι του κ. Νεοκλέους, το άλλο ανήκε στη γιαγιά του, Χριστίνα, και το άλλο στην ετεροθαλή αδελφή της μητέρας του, Οριάνα Κυπριανού - Πατάλα.


σάρωση0363.jpg

σάρωση0359.jpg

σάρωση0355.jpg


Για όσους δεν κατάλαβαν, το σημείο αυτό βρίσκεται στη γωνία της λεωφόρου Γεωργίου Γρίβα - Διγενή με την οδό Θεμιστοκλή Δέρβη, στη Λευκωσία.

Η κατεδάφισή τους έγινε προ εικοσαετίας περίπου.


σάρωση0360.jpg

σάρωση0364.jpg

σάρωση0362.jpg


Στη θέση τους χτίστηκε εννιαώροφο κτήριο, στο ισόγειο του οποίου λειτουργεί το Starbucks.


σάρωση0357.jpg

Άλλη μια σημαντική πτυχή σε σχέση με την οικογένεια του κ. Νεοκλέους είναι πως ο πατέρας του, Κυριάκος Νεοκλέους, είναι ο ιδρυτής και για χρόνια (1950 - 1983) λυκειάρχης στο Λύκειο Νεοκλέους. Ένας επιφανής Κύπριος εκπαιδευτικός, το όνομα του οποίου δόθηκε τελικά από την πολιτεία, προς τιμή του, στο Γυμνάσιο Έγκωμης, το οποίο σήμερα ονομάζεται Γυμνάσιο Έγκωμης Κυριάκος Νεοκλέους.




* Όλες τις φωτογραφίες του άρθρου παραχώρησε στη CITY ο κ. Ερμής Νεοκλέους

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ