Φταίει το Omega Block για ό,τι μας συμβαίνει

Το σύστημα που επηρεάζει την περιοχή μας και φέρνει καταιγίδες και κακοκαιρία.

Φταίει το Omega Block για ό,τι μας συμβαίνει

Το σύστημα που επηρεάζει την περιοχή μας και φέρνει καταιγίδες και κακοκαιρία.

Article featured image
Article featured image

Διανύουμε μια παρατεταμένη περίοδο με ασταθείς καιρικές συνθήκες, όπου χθες Δευτέρα, για 7η συνεχόμενη ημέρα, παρατηρήθηκαν τοπικού χαρακτήρα βροχές/καταιγίδες. Το άστατο καιρικό σκηνικό θα συνεχίσει μέχρι τουλάχιστον το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Αυτή η παρατεταμένη περίοδος με άστατο καιρό, οφείλεται στο Omega Block που έχει πλέον σχηματιστεί. Ο άξονας της σφήνας έξαρσης επεκτείνεται από τη Βόρειο Αφρική προς κεντρική Ευρώπη ενώ την ίδια ώρα, δύο σφήνες ύφεσης επηρεάζουν περιοχές αμέσως δυτικά και ανατολικά της σφήνας έξαρσης (η μία σφήνα ύφεσης στην περιοχή της Ισπανίας με βαθύ κλειστό χαμηλό με κέντρο το Γιβραλτάρ και πιο αδύναμη σφήνα ύφεσης στην περιοχή μας). Η σφήνα ύφεσης στην περιοχή μας, αναμένεται να βαθύνει τις επόμενες ημέρες, με κλειστό χαμηλό να δημιουργείται στην ανατολική Μεσόγειο.

Με τα τελευταία δεδομένα, μικρή γενίκευση αναμένεται σήμερα Τρίτη σε σχέση με χθες Δευτέρα και αναμένεται να επηρεαστούν και κάποιες περιοχές που δεν έχουν επηρεαστεί ακόμη (δυτικό μισό του νησιού).

Περαιτέρω γενίκευση αναμένεται σταδιακά από αύριο Τετάρτη και μέχρι το Σάββατο, όπου στο σύνολο αυτής της περιόδου αναμένεται να επηρεαστεί όλο το νησί από βροχές. Να τονίσουμε ότι οι βροχές θα είναι κατά περιόδους και θα υπάρχουν χρονικά διαστήματα χωρίς καθόλου βροχές. Να σημειώσουμε ότι υπάρχει μικρό ενδεχόμενο (5%) δημιουργίας χαμηλού, που ίσως πάρει χαρακτηριστικά Medicane τέλος της εβδομάδας.


72701313_559248174836346_2584528610824028160_n.png



Αναλυτικά το δελτίο καιρού από το kitasweather.com

Σήμερα Τρίτη, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος, με το ενδεχόμενο μεμονωμένων καταιγίδων στα ανατολικά/βορειοανατολικά τμήματα του νησιού. Σύντομα, νεφώσεις που θα αναπτυχθούν κυρίως στον ορεινό/ημιορεινό όγκο της επαρχίας Λεμεσού – Πάφου, αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές/καταιγίδες οι οποίες το απόγευμα θα γενικευτούν και θα επηρεάσουν και άλλες περιοχές των επαρχιών αυτών. Μεμονωμένη βροχή ή καταιγίδα δεν αποκλείεται και σε περιοχές όπου παρουσιάζουν πιθανότητες από 30% και άνω.

Οι καταιγίδες θα είναι κυρίως Pulse Severe και πολυκυτταρικές. Σε περίπτωση εκδήλωσης καταιγίδας, πιθανόν να συνοδεύεται από ισχυρούς ριπαίους ανέμους, έντονες βροχοπτώσεις και χαλάζι κυρίως μικρότερο από 2 cm διάμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς, μεταβλητοί 1-3 μποφόρ για να ενισχυθούν σε ανατολικούς έως νοτιοανατολικούς, ασθενείς μέχρι μέτριους 3-4 μποφόρ ενώ στα δυτικά παράλια θα πνέουν δυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 29 βαθμούς στο εσωτερικό, 26 έως 28 στα παράλια και στους 14 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Απόψε ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έως βορειοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, 17 έως 19 στα παράλια και στους 8 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο Τετάρτη, o καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος από τα νότια και κυρίως από το μεσημέρι και μετά αναμένεται να αρχίσουν να παρατηρούνται βροχές/καταιγίδες. Κάποιες καταιγίδες πιθανόν να είναι έντονες και να συνοδεύονται από χαλάζι. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί έως βορειοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ με ριπές που θα φτάνουν τα 5 μποφόρ και στα δυτικά παράλια θα πνέουν κυρίως δυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 28 βαθμούς στο εσωτερικό, 25 έως 27 στα παράλια και στους 14 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα, όπου στο σύνολο τους αναμένεται να επηρεάσουν όλο το νησί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στο εσωτερικό και τα ορεινά/ημιορεινά την Πέμπτη ενώ την Παρασκευή δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Στις πιο κάτω εικόνες του ραντάρ μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά σε ποιες περιοχές σημειώνονται βροχές, με ποια ένταση αλλά και την κίνησή τους. Για τοπική ώρα να προσθέσετε 3 ώρες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ