Τι κάνουμε εάν καούν ηλεκτρικές συσκευές στο σπίτι εξ αιτίας της ΑΗΚ;

Ρωτήσαμε και μάθαμε πότε δικαιούμαστε αποζημίωση και ποιες διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσουμε.

Article featured image
Article featured image

Αρχικά να διευκρινίσουμε πώς οι περιπτώσεις διακοπής ρεύματος από φυσικές καταστροφές, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ζημιά σε κάποια ηλεκτρική οικιακή συσκευή, δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, αφού σε τέτοιες περιπτώσεις η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου δεν φέρει ευθύνη να αποζημιώσει καμιά οικιακή ζημιά, παρά μόνο τις βλάβες που προκαλούνται στο δικό της δίκτυο από τις φυσικές καταστροφές.

Τι γίνεται, όμως, στις περιπτώσεις που η ΑΗΚ διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και ακολούθως, όταν επαναφέρει την παροχή, κάποιες ηλεκτρικές συσκευές καταστρέφονται;

Αρχικά ο λόγος που μπορεί να προκληθεί μια τέτοια βλάβη σε μία οικιακή ηλεκτρική συσκευή, είναι γιατί κάποιες φορές ο ηλεκτρισμός επιστρέφει με μεγαλύτερη τάση, με αποτέλεσμα οι ηλεκτρικές συσκευές να καταστρέφονται.

Όταν συμβεί κάτι τέτοιο, όπως μας ενημέρωση η Χριστίνα Παπαδοπούλου, Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, ο ιδιοκτήτης του υποστατικού που συνέβη η ζημιά, πρέπει να καταθέσει έγγραφο παράπονο στο κατάστημα της ΑΗΚ που εξυπηρετείται, με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν πως η ζημιά προκλήθηκε εξ αιτίας της ΑΗΚ.

Η υπεύθυνοι θα εξετάσουν τα στοιχεία που κατατέθηκαν και τότε θα κριθεί κατά πόσο ο πελάτης δικαιούται αποζημίωση, και τι ύψους. Σύμφωνα με την κα Παπαδοπούλου, ο πελάτης εκτός από τα προσωπικά του στοιχεία, την ημερομηνία που έγινε η διακοπή και την ώρα, οφείλει μαζί με το αίτημα αποζημίωσης να επισυνάψει αποδεικτικά αγορών νέας/ων συσκευής/ων, και βεβαίωση από ηλεκτρολόγο ότι η ζημιά προκλήθηκε από τη διακοπή ηλεκτρισμού της ΑΗΚ.

«Η ΑΗΚ ξέρει πού και πότε γίνονται διακοπές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, άρα μπορεί να το ελέγξει και να διαπιστώσει και το αν σε αυτό οφείλεται η ζημιά. Που προκλήθηκε», διευκρινίζει η κυρία Παπαδοπούλου.

Είναι σημαντικό ωστόσο, συνεχίζει, οι πελάτες να φροντίζουν να αγοράζουν ηλεκτρικές συσκευές που πληρούν τις προδιαγραφές και όχι προϊόντα από χώρες με συσκευές αμφιβόλου ποιότητάς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ