Εταιρεία στην Ιαπωνία έκανε το πείραμα της 4ήμερης εργασίας με θεαματικά αποτελέσματα

Την ίδια ώρα στην Κύπρο εταιρείες προσπαθούν να εφαρμόσουν το σύστημα επταήμερης και 24ωρης εργασίας.

Article featured image
Article featured image


Και μπορεί αυτό να ακούγεται λίγο υπερβολικό, αλλά εάν αναλογιστεί κανείς τις ώρες που ασχολούμαστε με την εργασία μας καθημερινά είτε εντός είτε εκτός ωραρίου, τότε το πιο πάνω δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.

Η Ιαπωνία είναι γνωστή ως μια από τις χώρες με τις περισσότερες ώρες εργασίας στον κόσμο. Σχεδόν το ένα τέταρτο των ιαπωνικών εταιρειών απαιτούν από τους υπαλλήλους να εργάζονται πάνω από 80 ώρες υπερωριών το μήνα, σύμφωνα με μια κυβερνητική μελέτη του 2016. Οι Ιάπωνες έχουν μάλιστα εφεύρει τον όρο «karoshi», ο οποίος μεταφράζεται σε «θάνατος από υπερβολική εργασία».

Για να αντιμετωπίσει την κουλτούρα της υπερβολικής εργασίας, η Microsoft Ιαπωνίας αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα με μια τολμηρή νέα στρατηγική για να βελτιώσει την ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής των εργαζομένων της, εφαρμόζοντας ένα τριήμερο Σαββατοκύριακο για τους υπαλλήλους της. Τον περασμένο Αύγουστο, δόθηκαν σε 2.300 εργαζόμενους τριήμερα Σαββατοκύριακα για πέντε εβδομάδες στη σειρά. Αποκαλούσαν τη νέα μέθοδο Work Life Choice Challenge.


0x0-1572941911265.jpgΗ ελπίδα ήταν ότι οι εργαζόμενοι θα ήταν πιο αποτελεσματικοί κατά τη διάρκεια της πιο σύντομης εβδομάδας εργασίας, αλλά και πως στη συνέχεια θα επέστρεφαν στη δουλειά τη Δευτέρα πιο ανανεωμένοι.

Το πείραμα αυτό απαιτούσε επίσης τη συλλογή δεδομένων για τη μέτρηση των αποτελεσμάτων. Η Microsoft χρειάστηκε αριθμούς για να δει αν αυτό το πείραμα λειτούργησε. Τα αποτελέσματα μόλις ανακοινώθηκαν και η Microsoft Japan θεωρεί ότι ήταν σπουδαία.

Οι εργαζόμενοι ήταν πολύ πιο παραγωγικοί και ήταν πιο αποτελεσματικοί στις συναντήσεις τους. Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας ανάγκασε τους υπαλλήλους να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο τους πιο αποτελεσματικά, έτσι πολλές από τις συναντήσεις είτε κόπηκαν, είτε συντομεύθηκαν.

Σύμφωνα με το Inc.com σημειώθηκε 39,9% αύξηση της παραγωγικότητας. Η παραγωγικότητα, μετρούμενη από τις πωλήσεις ανά εργαζόμενο, αυξήθηκε κατά 39,9% τον Αύγουστο του 2019 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2018. Σημειώθηκε επίσης εξοικονόμηση κόστους στους πόρους ηλεκτρισμού και γραφείου. Με το γραφείο να κλείνει μία μέρα την εβδομάδα, οι υπάλληλοι εκτύπωσαν 58,7% λιγότερες σελίδες και χρησιμοποίησαν 23,1% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Επίσης καταγράφηκε συντριπτική θετική ανταπόκριση από τους υπαλλήλους. Η Microsoft πραγματοποίησε μια έρευνα στο τέλος του πειράματος και η τεράστια πλειοψηφία των εργαζομένων, το 92,1%, δήλωσαν ότι τους άρεσε η 4ήμερη εργάσιμη εβδομάδα.

Η Microsoft Japan σχεδιάζει ήδη να φέρει πίσω τα τριήμερα Σαββατοκύριακα για τον προσεχή Αύγουστο ενώ κάποιοι ελπίζουν πως μπορεί να τα εφαρμόσει όλο το χρόνο.


Με πληροφορίες από Inc.com/ Fox News/Lifo.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ