Από 1η Δεκεμβρίου τα νέα τέλη κυκλοφορίας

Τι ισχύει με τα οχήματα που βρίσκονται ήδη σε αντιπροσωπείες και μάντρες μεταχειρισμένων ή όλα όσα θα βρίσκονται σε πλοία καθοδόν προς την Κύπρο;

Article featured image
Article featured image

Τα νέα τέλη κυκλοφορίας προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου, ενώ από την ίδια μέρα, θα ισχύσει και για την Κύπρο η νέα μέθοδος μέτρησης ρύπων που καθιέρωσε η Ε.Ε.

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για τα τέλη κυκλοφορίας που ψηφίστηκαν από τη Βουλή στις 15 του περασμένου Μαρτίου. Αν και προβλεπόταν ότι θα τεθούν σε ισχύ το καλοκαίρι, λόγω του χρόνου που απαιτείτο για αλλαγές στα ψηφιακά συστήματα του ΤΟΜ υπήρξε μια καθυστέρηση.

Πλέον, θα πρέπει να υπολογίζουν με το υφιστάμενο σύστημα τα τέλη των ήδη εγγεγραμμένων οχημάτων και με το νέο σύστημα τελών τα τέλη για οχήματα -καινούργια και εισαγόμενα μεταχειρισμένα- που θα εγγράφονται από την 1η Ιουνίου και μετά.

Παράλληλα, το σύστημα πρέπει να δέχεται με το προηγούμενο σύστημα όλα τα οχήματα που βρίσκονται ήδη σε αντιπροσωπείες και μάντρες μεταχειρισμένων, όλα όσα θα βρίσκονται σε πλοία καθοδόν προς την Κύπρο κ.ο.κ.

Πού οφείλεται η καθυστέρηση στην εφαρμογή των νέων τελών

Οι αλλαγές στο λογισμικό για το νέο σύστημα είχαν ολοκληρωθεί το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο στις δοκιμές και τους ελέγχους, διαπιστώθηκαν πολλά κενά και ανάγκη για διορθώσεις. Κι αυτό κυρίως λόγω των σημαντικών διαφοροποιήσεων τόσο στον τρόπο υπολογισμού του τέλους κυκλοφορίας κάθε οχήματος που θα εγγράφεται, αλλά και των πολλών παραμέτρων που λαμβάνονται υπόψη για να υπολογιστεί σωστά το τέλος κάθε αυτοκινήτου που θα εγγράφεται.

Τέτοιοι παράγοντες, πέραν των ρύπων που εκπέμπει κάθε όχημα, είναι το αν πρόκειται για καινούργιο ή μεταχειρισμένο, ο τύπος του κινητήρα σε σχέση με το καύσιμο –ντίζελ, βενζίνη, υβριδικό κ.λπ.– αλλά και την κατηγορία του κινητήρα –Euro 6, Eurо 5, 5b,5c κ.τ.λ..

Να σημειωθεί επίσης ότι το νέο σύστημα μέτρησης ρύπων WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure), επειδή υπολογίζει τους ρύπους με μεγαλύτερη προσέγγιση στις πραγματικές συνθήκες σε σχέση με το προηγούμενο, δίνει αυξημένες τιμές διοξειδίου του άνθρακα και για το λόγο αυτό έχουν διαμορφωθεί ανάλογα και οι κλίμακες επιβάρυνσης των οχημάτων με τέλη κυκλοφορίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ