Αντιδράσεις σε Ελλάδα και Κύπρο για τη χρήση ζώων στο GNTM

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στην Ελλάδα ορίζεται ξεκάθαρα η απαγόρευση χρησιμοποίησης κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες.

Article featured image
Article featured image

Η ομάδα ANIMAL RIGHTS RUNNERS απέστειλε επιστολή την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019 στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό STAR με θέμα την προβολή πολλαπλών σκηνών με ανήθικη χρήση πουλερικών σε εκπομπή με θέμα την μόδα. Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ανακοίνωση έστειλε και το Κόμμα Για Τα Ζώα Κύπρου, με τίτλο «Ευζωία και Ευημερία των Ζώων - Πόσο άθλιοι μπορεί να είμαστε;», καταδικάζοντας οποιεσδήποτε κακομεταχειρίσεις ζώων ή πτηνών από όπου και εάν προέρχονται και από οποιαδήποτε χώρα.


«Τα ζώα δεν είναι παιχνίδια των φωτογράφων μόδας»

Όπως αναφέρεται σε κάποιο σημείο της επιστολής της ομάδας Animal Rights Runner, «θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι στο Άρθρο 12 του Νόμου 4039/2012 ορίζεται ξεκάθαρα η απαγόρευση χρησιμοποίησης κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες.

Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινήτων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφ’ όσον τα ζώα χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους.

Τα ζώα δεν είναι ούτε αντικείμενα ούτε παιχνίδια των φωτογράφων μόδας.

Σε όλα τα επίπεδα οι σοβαροί οίκοι μόδας σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αγκαλιάσει την παγκόσμια τάση κατάργησης κάθε χρήσης γούνας, ανεβάζοντας την δημοφιλία τους με φωτεινές καμπάνιες αντι-σπισισμού.

Θα θέλαμε να ζητήσουμε αλλά και να απαιτήσουμε την οριστική παύση χρήσης ζώων στις εκπομπές σας.

Ο σεβασμός του σταθμού σας για τα ζώα είναι καλό να επιβεβαιώνεται, μέσα από τα ρεπορτάζ σας, και το ενδιαφέρον σας για τα φιλοζωικά θέματα και όχι να αναιρείται μέσα από την προβολή αδιάκριτης κακοποίησης αθώων πουλερικών που κυριολεκτικά ξεπουπουλιάζονται στον βωμό της τηλεθέασης».

gnt2.jpg


Πιο κάτω αυτούσια η επιστολή της ANIMAL RIGHTS RUNNERS:

Αξιότιμοι κύριοι,

Με λύπη και συγχρόνως με οργή ενημερωθήκαμε από αγανακτισμένους τηλεθεατές ότι στο τηλεοπτικό talent show του καναλιού σας Greek Next Top Model GNTM, εν ώρα υψηλής τηλεθέασης το βράδυ της 4ης Νοεμβρίου υπήρξε βάναυση χρήση πουλερικών ζώων κατά την φωτογράφηση των νέων μοντέλων μόδας, ενώ έμπλεος θαυμασμού οι παρουσιαστές/ιες σας από τα κατορθώματα του συνεχούς βασανισμού των εγκλωβισμένων πουλερικών κατά τη διάρκεια διαφόρων στάσεων φωτογράφησης, απολάμβαναν ευτυχισμένοι δίνοντας οδηγίες μάλιστα πιο αποτελεσματικής χρήσης - εκμετάλλευσης των ζώων.

Οι παίκτριες, φορώντας τα παλτό τους και τις γούνες τους καλούνται να κυνηγήσουν κότες, χήνες και άλλα πουλερικά ώστε να χαρίσουν την πιο ωραία τους πόζα στον φωτογραφικό φακό γραπώνοντας ένα ζώο στα χέρια τους. Τα ζώα εγκλωβισμένα σε λίγα τετραγωνικά στρεσαρισμένα τρέχουν να ξεφύγουν μέχρι που εγκλωβίζονται και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Κάποια από αυτά στο τέλος της χρήσης τους πετιούνται στο έδαφος ως άχρηστα πλέον αντικείμενα - αξεσουάρ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στο συγκεκριμένο talent show γίνεται χρήση αθώων ζώων στα λεπτά όρια της κακοποίησης, θυμίζοντας την αντίστοιχη φωτογράφηση με χρήση ερπετών μόλις πριν 3 εβδομάδες.

gnt3.jpg


Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι στο Άρθρο 12 του Νόμου 4039/2012 ορίζεται ξεκάθαρα η Απαγόρευση χρησιμοποίησης κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες.

Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινήτων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφ' όσον τα ζώα χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους.

Τα ζώα δεν είναι ούτε αντικείμενα ούτε παιχνίδια των φωτογράφων μόδας.

Σε όλα τα επίπεδά οι σοβαροί οίκοι μόδας σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αγκαλιάσει την παγκόσμια τάση κατάργησης κάθε χρήσης γούνας, ανεβάζοντας την δημοφιλία τους με φωτεινές καμπάνιες αντι-σπισισμού.

Θα θέλαμε να ζητήσουμε αλλά και να απαιτήσουμε την οριστική παύση χρήσης ζώων στις εκπομπές σας.

Ο σεβασμός του σταθμού σας για τα ζώα είναι καλό να επιβεβαιώνεται, μέσα από τα ρεπορτάζ σας, και το ενδιαφέρον σας για τα φιλοζωικά θέματα και όχι να αναιρείται μέσα από την προβολή αδιάκριτης κακοποίησης αθώων πουλερικών που κυριολεκτικά ξεπουπουλιάζονται στον βωμό της τηλεθέασης.

Η επιστολή αυτή σας ενημερώνουμε κοινοποιήθηκε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Αναμένοντας την απάντησή σας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Οι Animal Rights Runners είναι μια ομάδα ερασιτεχνών δρομέων και ακτιβιστών που φιλοδοξεί, μέσα από τις διαδρομές μικρών και μεγάλων αποστάσεων που καλύπτει, να μεταδώσει το πνεύμα της αγάπης για τα ζώα. Να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τα δικαιώματα των ζώων, καθώς και για το έργο των εκατοντάδων ακτιβιστών που τα βοηθούν με πολλαπλές πράξεις. Τρέχουμε στέλνοντας το μήνυμα του σεβασμού απέναντι σε κάθε έμβιο οργανισμό, κυρίως με σκοπό να δοθεί τέλος στις σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ζώων που καθημερινά συντελούνται.


Η επιστολή του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου:

Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου καταδικάζει οποιεσδήποτε κακομεταχειρίσεις ζώων ή πτηνών από όπου και εάν προέρχονται και από οποιαδήποτε χώρα.

Πολύ πρόσφατα σε ένα από τα επεισόδια του Greece's Next Top Model, GNTM ένα reality show μόδας, οι παρουσιαστές ή παραγωγοί αυτού του show εν τη σοφία τους αποφάσισαν να εισαγάγουν νέα δεδομένα, νέες νοοτροπίες και συμπεριφορές συμπεριλαμβάνοντας μέσα στις ζωντανές παρουσιάσεις τους και την συμμετοχή ζωντανών ζώων.

Είναι άξιον απορίας πως δεν βρέθηκε κάποιος εκεί στην Ελλάδα να τους σταματήσει και να σταματήσει αυτή την εξόφθαλμη κακομεταχείριση. Είναι δυνατόν να μην υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος να τους υπενθυμίσει ότι τα ζώα (και δη τα πτηνά) δεν είναι αντικείμενα, δεν είναι έπιπλα δεν είναι αυτοκίνητα για να τα χρησιμοποιούν κατά το δοκούν, να τα εκμεταλλεύονται εμπορικά και ότι επιτέλους υπάρχει και μία αυστηρή νομοθεσία στην Ελλάδα που είναι ο Νόμος 4039/2012 για την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό;

Για μια ακόμη φορά καταδικάζουμε τέτοιες συμπεριφορές ενάντια στα ανυπεράσπιστα και αθώα ζώα και καλούμε τις ελληνικές αρχές, τις φιλοζωικές οργανώσεις και οργανωμένα σύνολα όπως ενσκήψουν στο σοβαρό αυτό θέμα και επιτέλους να βάλουν φραγμό σε αυτή την απαράδεκτη και βάρβαρη συμπεριφορά ενάντια στα παραγωγικά ζώα και πτηνά που σίγουρα καμία σχέση δεν έχει με το reality show και σίγουρα ‘εξευτελίζει’ ακόμα και αυτούς τους συμμετέχοντες οι οποίοι υποχρεώνονται να συμμετέχουν σε τέτοιους είδους δράσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ