Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς ένα άγριο ζώο καταφέρνει να επιβιώσει τον χειμώνα;

Μία άκρως κατατοπιστική ανάρτηση από το Τμήμα Δασών και τον δασικό λειτουργό Χάρη Νικολάου.

Article featured image
Article featured image

Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά. Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς ένα άγριο ζώο καταφέρνει να επιβιώσει κατά τη διάρκεια του χειμώνα;

Τα ζώα, μέσα στα εκατομμύρια χρόνια της εξέλιξής τους, έχουν αναπτύξει κάποιους αξιοθαύμαστους μηχανισμούς κατά τη διάρκεια των ψυχρών περιόδων του χρόνου ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τη δύσκολη αυτή φάση της ζωής τους.

xeimonas2.jpg


Ένας από τους πιο αξιοθαύμαστους τρόπους με τους οποίους μερικά ζώα καταφέρνουν να επιβιώσουν κατά τη δύσκολη εποχή του χειμώνα είναι μια διαδικασία, γνωστή ως «χειμερία νάρκη». Θηλαστικά της Κύπρου όπως ο σκαντζόχοιρος, πολλά είδη χειρόπτερων αλλά και τα περισσότερα είδη ερπετών αλλά και εντόμων είναι μερικά από τα ζώα που έχουν αναπτύξει την ικανότητα να πέφτουν σε μια μορφή παρατεταμένου λήθαργου για όσο χρειαστεί, σε απάντηση στις σκληρές και κρύες χειμερινές περιόδους.

xeimonas1.jpg


Αν κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων μας αντιληφθούμε κάποια από τα ζώα αυτά κοντά στο σπίτι μας ή ακόμα κατά τη διάρκεια μιας βόλτας στο δάσος και γενικότερα στην ύπαιθρο, με κανένα τρόπο δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να ενοχλήσουμε το ζώο ενώ διαχειμάζει. Η διακοπή της διαδικασίας της χειμέριας νάρκης μπορεί να είναι θανατηφόρα για το ζώο! Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αφήσουμε το ζώο ανενόχλητο και να απομακρυνθούμε και να μη γίνουμε η αιτία κάποιο ζώο να χάσει την ζωή του λόγω της άγνοιας ή της περιέργειάς μας.

xeimonas3.jpg


Για συμβουλές ή περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε τον Κλάδο Βιοποικιλότητας του Τμήματος Δασών, στο τηλέφωνο 22805532.

Κείμενο / Φωτογραφίες : Χάρης Νικολάου

Δασικός Λειτουργός-Κλάδος Βιοποικιλότητας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ