Ποια είναι η νέα πρωθυπουργός της Φινλανδίας

Η νεότερη εν ενεργεία πρωθυπουργός στον κόσμο.

Article featured image
Article featured image

Γεννημένη στο Ελσίνκι, μεγάλωσε στο Εσποο και στην Πίρκαλα προτού εγκατασταθεί στο Τάμπερε.

Σύμφωνα με το φινλανδικό site menaiset.fi , η Μάριν ανατράφηκε σε μια οικογένεια «ουράνιο τόξο», όπως χαρακτηρίζονται οι οικογένειες που δημιουργούνται από ζευγάρια του ίδιου φύλου. Ο νεολογισμός «ομογονεϊκότητα» («homoparentality») είναι η επίσημη ορολογία για την περιγραφή της κατάστασης που δημιουργείται όταν ζευγάρια του ίδιου φύλου αποκτούν ή υιοθετούν παιδιά, δημιουργώντας οικογένειες με δύο μπαμπάδες ή με δύο μαμάδες.

sanna marin 1.jpg


Η Μάριν ζούσε σε ένα νοικιασμένο διαμέρισμα με τη μητέρα της και τη σύντροφο της μητέρας της, και η ίδια έχει δηλώσει το 2015 στο Menaiset ότι ως παιδί αισθάνθηκε «αόρατη» επειδή δεν μπόρεσε να μιλήσει ανοιχτά για την οικογένειά της. Αλλά, όπως αναφέρει, η μητέρα της ήταν πάντα υποστηρικτική και την έκανε να πιστεύει ότι θα μπορούσε να κάνει ό,τι ήθελε. «Ο κόσμος πολλές φορές δεν μας αναγνώριζε ως μια πραγματική οικογένεια ή ίση με τους άλλους. Αλλά δεν έπεσε θύμα εκφοβισμού. Ακόμα και όταν ήμουν μικρή, ήμουν πολύ ειλικρινής και πεισματάρα. Δεν θα δεχόμουν τίποτα με ευκολία. Για μένα οι άνθρωποι ήταν πάντα ίσοι. Δεν πρόκειται για μια άποψη. Είναι το θεμέλια όλων» δηλώνει η Σάνα.

Η Σάνα Μάριν ήταν το πρώτο πρόσωπο στην οικογένεια που αποφοίτησε από ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Συγκεκριμένα, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Τάμπερε με μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση. Είναι μητέρα ενός παιδιού, το οποίο έχει αποκτήσει με τον επί μακρόν σύντροφό της Μάρκους Ράικονεν.

sana4.jpg


Το 2012 εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο του Τάμπερε και το 2017 επανεξελέγη, ενώ το 2014 εξελέγη δεύτερη αναπληρώτρια ηγέτης του κόμματός της.

Η μέχρι πρόσφατα υπουργός Μεταφορών της Φινλανδίας Sanna Marin επιλέχτηκε από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της για να αναλάβει την πρωθυπουργία έπειτα από την παραίτηση του πρωθυπουργού Άντι Ρίνε και αναμένεται να ορκιστεί σήμερα Τρίτη. Θα ηγηθεί μιας κεντροαριστερής πεντακομματικής κυβέρνησης συνασπισμού με γυναίκες επικεφαλής στα τέσσερα από τα πέντε κόμματα. Ο Ρίνε θα παραμείνει ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο του κόμματος τον Ιούνιο.

Όταν θα αναλάβει τα καθήκοντά της, η Μάριν θα είναι η νεότερη εν ενεργεία πρωθυπουργός στον κόσμο. Άλλοι νέοι διεθνείς ηγέτες είναι η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, 39 ετών, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ολέξιι Χόντσαρουκ, 35 ετών, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-ουν που φέρεται ότι είναι 36 ετών και ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, 38 ετών.

sanna.png


Η Μάριν θα είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός και η νεότερη στην ιστορία της σκανδιναβικής αυτής χώρας. Μιλάει αγγλικά και σουηδικά και είναι βουλευτής από το 2015 και υπουργός Μεταφορών από τις 6 Ιουνίου 2019.

Άξιο αναφοράς είναι πως αναμένεται να διορίσει υπουργό Οικονομικών μια γυναίκα δύο χρόνια νεότερή της, την επικεφαλής του Κόμματος του Κέντρου 32χρονη, Κάτρι Κουλμούνι. Παράλληλα, η 34χρονη ηγέτης των Πρασίνων, Μαρία Οχισάλο, θα διατηρήσει το υπουργείο Εσωτερικών, η 32χρονη επικεφαλής της Αριστερής Συμμαχίας, Λι Άντερσον, θα είναι η νέα υπουργός Παιδείας και η 55χρονη αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σουηδίας, Ανα-Μάγια Χένρικσον, θα είναι υπουργός Δικαιοσύνης.


sanna marin 2.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ