Αν περνάς πολλές ώρες στο γραφείο τότε πρέπει να διαβάσεις το κείμενο που ακολουθεί

Δεν υπάρχει τυχαία η φράση «η πολλή δουλειά τρώει των αφέντη» ή τον υπάλληλο στην προκειμένη.

Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα όσοι μένουν στο γραφείο για πολλές ώρες κινδυνεύουν από υπέρταση η οποία μάλιστα είναι πιθανόν να έχει περάσει απαρατήρητη και να μην έχει διαγνωστεί στις ιατρικές εξετάσεις.

Ειδικότερα, περίπου το 15% έως 30% των ενηλίκων έχουν μια μορφή αυξημένης αρτηριακής πίεσης-«φάντασμα», επειδή οι μετρήσεις στον γιατρό δείχνουν φυσιολογικές, αλλά η πίεση είναι συνήθως αυξημένη, όταν μετρηθεί αλλού. Η νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους δουλεύουν πολύ στο γραφείο.

Για τις ανάγκες τις έρευνας μελετήθηκαν σε βάθος πενταετίας 3.547 υπάλληλοι, οι οποίοι κλήθηκαν να φοράνε κατά διαστήματα μια συσκευή αυτόματης μέτρησης της πίεσης, κάνοντας έτσι τουλάχιστον 20 μετρήσεις μέσα στη μέρα.

Υψηλή θεωρήθηκε η πίεση που ήταν πάνω από 140/90 mmHg σε φάση ηρεμίας και 135/85 στην εργασία. Σχεδόν ένας στους πέντε εργαζόμενους (19%) βρέθηκε να έχει μόνιμη υπέρταση (αρκετοί έπαιρναν ήδη αντι-υπερταστικά φάρμακα), ενώ το 13% «κρυφή», οπότε δεν έπαιρναν φάρμακα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι εργάζονταν πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 70% μεγαλύτερη πιθανότητα «κρυφής» υπέρτασης και 66% μεγαλύτερη πιθανότητα μόνιμης («φανερής») υπέρτασης. Για όσους εργάζονταν μεταξύ 41 και 48 ωρών, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 54% και 42% αντίστοιχα.

Η υπέρταση - τόσο η διαρκής όσο και η «καμουφλαρισμένη»- συνδέεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Η πολλή δουλειά μπορεί να επηρεάσει την καρδιά, γι' αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, πρέπει να ελέγχει κανείς πιο συχνά την πίεση του.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Hypertension» (Υπέρταση).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ