Όλοι οι Έλληνες της μουσικής που έφυγαν μέσα στο 2019

Ας ευχηθούμε κι ας ελπίσουμε ότι ο Θάνος Μικρούτσικος θα είναι ο τελευταίος του πολιτισμού που χάνουμε μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Article featured image
Article featured image

Και ας θυμηθούμε παράλληλα ποιες ήταν οι μεγάλες απώλειες για την ελληνική μουσική μέσα στο 2019.

Ο Αντώνης Ρεπάνης, τραγουδοποιός και τραγουδιστής του λαϊκού, έφυγε σε ηλικία 86 ετών, τον Μάιο. Τον γνωρίζεις σίγουρα χάρη στα τραγούδια του «Αγάπη μου επικίνδυνη», «Παλιατζής», «Χτες το βράδυ στην ταβέρνα», «Μα τι λέω» κ.α.

Ο Γιάννης Σπάθας που έφυγε στα 69 του χρόνια, τον Ιούλιο, ήταν βιρτουόζος της ηλεκτρικής κιθάρας και ιδρυτικό μέλος του ροκ συγκροτήματος Socrates Drank the Conium.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήταν σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες απώλειες της χρονιάς, κυρίως χάρη στη δημοτικότητά του ανάμεσα στο ελληνικό μουσικόφιλο κοινό. Έφυγε τον Σεπτέμβριο, σε ηλικία 63 ετών από ανακοπή καρδιάς.


Ο Γιάννης Σπανός έφυγε σχετικά πρόσφατα, στις 30 Οκτωβρίου, σε ηλικία 85 ετών. Ο θεμελιωτής του «Νέου Κύματος», στο πλαίσιο της 60χρονης και πλέον μουσικής διαδρομής του άφησε την προσωπική του σφραγίδα με αμέτρητα ωραία τραγούδια.

Η Σωτηρία Λεονάρδου, η αγαπημένη τραγουδίστρια και ηθοποιός, έφυγε στις 10 Νοεμβρίου, στα 78 της. Μια από τις πιο ροκ προσωπικότητες της ελληνικής σκηνής, σίγουρα άφησε το στίγμα με την συμμετοχή της στην εμβληματική ταινία του Κώστα Φέρη «Ρεμπέτικο».


Ο Θάνος Μικρούτσικος, στα 72 του χρόνια, έφυγε από καρδιοαναπνευστική ανακοπή, έχοντας δώσει με απίστευτη γενναιότητα την άνιση μάχη με τον καρκίνο για σχεδόν δύο χρόνια. Ένας σπουδαίος συνθέτης που μας άφησε κληρονομιά εξαιρετικά κομμάτια, από τον αριστουργηματικό «Σταυρό του Νότου» μέχρι την υπέροχη «Ρόζα».


Ο Μιχαλάκης Γιασεμίδης, ο «πρώτος της τζαζ» στην Κύπρο (διάβασε παρακάτω τη συνέντευξή του στη CITY), που έφυγε τον Ιανουάριο στα 96 του, και μέχρι το τέλος της ζωής του εξακολουθούσε να παίζει βιολί και σαξόφωνο, είναι επίσης μια σημαντική απώλεια για τη μουσική στον ευρύτερο ελληνικό χώρο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ