Μέλισσες έφτιαξαν κυψέλες σε εικόνες Αγίων, αλλά δεν πείραξαν τα πρόσωπά τους

Διάβασες τα δημοσιεύματα για τα θεοσεβούμενα έντομα;

Article featured image
Article featured image

Δημοσιεύματα που κυκλοφορούν εδώ και μερικές ημέρες, υποστηρίζουν πως σμήνος μελισσών «σεβάστηκαν» πρόσωπα Αγίων σε εικόνες, επικολλώντας τις κυψέλες τους περιμετρικά, αποφεύγοντας την προσωπογραφία. Σχετικές φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν, επιβεβαίωναν τους ισχυρισμούς, κάνοντάς τους ακόμη πιο πειστικούς.

melisses.jpg


Ωστόσο, τα Eλληνικά HOAXES που εξέτασαν το ζήτημα, αποκάλυψαν πως οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς και παραπλανητικοί, εξηγώντας το γιατί.


melisses1.jpg


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα των Ελληνικών Hoaxes, μέσα σε κάθε κυψέλη υπάρχει ένα σύστημα από ξύλινα πλαίσια. Οι μελισσοκόμοι συνήθως αγοράζουν φύλλα από καθαρό κερί μέλισσας, τα οποία τα στερεώνουν πάνω σ’ αυτά τα κινητά πλαίσια.

foundation2-1024x683.jpg


Τα φύλλα αυτά έχουν «τυπωμένα» ανάγλυφα, ένα μοτίβο το οποίο λειτουργεί σαν οδηγός χτισίματος για τις μέλισσες.

Σε κάθε κηρήθρα υπάρχουν κι από τις δυο πλευρές εξάγωνα κελιά. Το εξάγωνο σχήμα είναι εκείνο που, με ακριβείς μαθηματικούς υπολογισμούς, εκμεταλλεύεται κατά τον πιο αποδοτικό τρόπο μια επιφάνεια.

Έτσι, οι μέλισσες, με βάση την αρχή κατανάλωσης λιγότερης ενέργειας, επιλέγουν να χτίζουν μόνο στους επιθυμητούς, κινητούς, χώρους που τους παρέχουν οι μελισσοκόμοι κι όχι ανεξέλεγκτα.

Ο μελισσοκόμος μπορεί κατόπιν να αφαιρεί αυτά τα πλαίσια, χωρίς να τα καταστρέφει, να παίρνει το μέλι (με φυγοκέντριση) και να τα επανατοποθετεί πίσω στην κυψέλη για να τα επαναχρησιμοποιήσει κάποιες φορές ακόμη.

Επομένως οι μέλισσες χτίζουν τις κερήθρες τους πάνω σε μια προδιαμορφωμένη πλάκα από κερί, που τοποθετούν οι μελισσοκόμοι ώστε να τις διευκολύνουν (αλλιώς τη φτιάχνουν μόνες τους εξαρχής) για να μην χάνουν χρόνο.

Εάν τυχόν κάποιος επιχειρήσει να τους κόψει, με οποιονδήποτε τρόπο, την επαφή με το κερί, είτε γιατί έχει τοποθετήσει εκεί μια εικόνα κάποιου Αγίου, είτε μια εικόνα οποιουδήποτε άλλου, είτε με κάποιο άλλο αντικείμενο οι μέλισσες θα αποφύγουν να «χτίσουν» εκεί (τουλάχιστον προσωρινά), όπως δηλαδή συνέβη με την περίπτωση που αναφέρεται πιο πάνω.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ