Γιατί η μονομερής προσφυγή της ΚΔ στη Χάγη δεν μπορεί να έχει αντίκρισμα

Ο Διεθνολόγος-Ερευνητής Δρ. Ζήνωνας Τζιάρρας εξηγεί στη CITY γιατί η εν λόγω απόφαση της Λευκωσίας δεν μπορεί να έχει το οποιοδήποτε νομικό αποτέλεσμα.

Article featured image
Article featured image

Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας -Λιβύης, το οποίο επί της ουσίας εξαφανίζει από το χάρτη μεγάλο μέρος των ελληνικών νησιών, θα μπορούσε να θεωρηθεί η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με την Ελλάδα να έχει καταδικάσει το γεγονός, λαμβάνοντας μάλιστα και τα ανάλογα μέτρα.

Στην Κύπρο, οι συνεχείς παραβιάσεις από την γείτονα χώρα, το δίχως άλλο, είναι άκρως προκλητικές παραβιάζονται και αμφισβητώντας συνεχώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη Διεθνή Κοινότητα να παρακολουθεί -κυρίως- τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας.

Τα τελευταία 24ωρα, η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως προχωρά σε μονομερή προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, με σκοπό να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αφού το δεύτερο συμβαλλόμενο μέρος -στην προκειμένη η Τουρκία- αρνήθηκε να υπογράψει σχετικό έγγραφο που η Δημοκρατία απέστειλε στην τουρκική πρεσβεία.

Ωστόσο, η μονομερής προσφυγή της Κύπρου στη Χάγη, όπως όλα δείχνουν, δεν μπορεί να επιφέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, με τον Δρ. Ζήνωνα Τζιάρρα να μας εξηγεί επακριβώς του λόγους.

«Η προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν μπορεί να έχει το οποιοδήποτε νομικό αποτέλεσμα για τον πολύ απλό λόγο ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν συναινεί σε από κοινού προσφυγή και διευθέτηση της διαφοράς.

Συνεπώς η επίδοση της σχετικής ειδοποίησης στην τουρκική πρεσβεία εξυπηρετεί απλά ένα τυπικό κομμάτι της διαδικασίας η οποία, ωστόσο, δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας.

Παρόλα αυτά, η Κυπριακή Δημοκρατία πράττει στη βάση των όσων απορρέουν από τη Σύμβαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και οι κινήσεις της μπορούν να έχουν θετικά πολιτικά αποτελέσματα μέσα από την επίδειξη της πρόθεσης για μια ειρηνική διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν στις θαλάσσιες ζώνες και την περαιτέρω «διεθνοποίηση» του προβλήματος που αντιμετωπίζει λόγω της Τουρκίας. Αυτό που δεν πρέπει να γίνεται είναι να δημιουργούνται υπερβολικές προσδοκίες, ως προς το νομικό αποτέλεσμα και τη συμμετοχή της Τουρκίας.


Πάντως, χωρίς συνολική διευθέτηση του Κυπριακού είναι δύσκολο κάποιος να φανταστεί την επίλυση των προβλημάτων που άπτονται των θαλασσίων ζωνών».



Αν επιθυμείτε να ενημερώνεστε για τις διεθνείς εξελίξεις και τις αναλύσεις του Δρ. Ζήνωνα Τζιάρρας, Διεθνολόγου-Ερευνητή, PRIO Cyprus Centre, μπορείτε να παρακολουθείτε τη σελίδα Geopolitical Cyprus.

tziarras-zenonas-5.jpg


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ