Έρχεται το φαινόμενο Ζήνωνας τις επόμενες ώρες [ποια τα χαρακτηριστικά του]

Σημαντική επιδείνωση του καιρού από απόψε.  

 


Article featured image
Article featured image

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό εν ονόματι Ζήνωνας, όπως έχει ονομαστεί από την ομάδα Καιρόφιλοι Κύπρου, θα επηρεάσει την περιοχή μας σταδιακά από απόψε και θα συνεχίσει να μας επηρεάζει μέχρι τo Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το kitasweather.com.

Κάποια στιγμή την Παρασκευή ο καιρός σημειώνει πρόσκαιρη βελτίωση αλλά με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται να οργανώνεται και πάλι το υφιστάμενο χαμηλό ή να έχουμε δημιουργία δευτερεύοντος χαμηλού, λόγω υποστήριξης που θα δεχτεί από τη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του Ζήνωνα θα είναι οι πολύ μεγάλες ποσότητες βροχής που θα αφήσει στο σύνολό του, οι κατά τόπους ισχυρές ή/και ακραίες καταιγίδες και οι βαριές χιονοπτώσεις/χιονοστρώσεις, κυρίως στην περιοχή του Τροόδους.

Λόγω ορογραφικής ενίσχυσης, αναμένονται πολύ μεγάλα ύψη βροχής στις προσήνεμες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους και γενικότερα των ορεινών/ημιορεινών περιοχών των επαρχιών Πάφου – Λεμεσού και σε πιο χαμηλό βαθμό των επαρχιών Λάρνακας – Λευκωσίας. Παρόλο που ακόμα υπάρχει κάποια αβεβαιότητα όσον αφορά τις ποσότητες, φαίνεται τοπικά στο σύνολο των ημερών να φτάνουμε ή και να ξεπερνούμε τα 100 χιλιοστά βροχής σε αυτές τις περιοχές.

Από θέμα χιονοπτώσεων, αρχικά αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους, λόγω του ισχυρού νοτιά. Πυκνές χιονοπτώσεις και βαριές χιονοστρώσεις αναμένονται κυρίως από αύριο πρωί, από τα 1650 μέτρα και άνω, με χιονοστρώσεις από τα 1700 μέτρα (πλατεία Τροόδους) και άνω. Το Σαββατοκύριακο, χιόνια αναμένονται από τα περίπου 1400-1500 μέτρα και άνω. Όσον αφορά τους ανέμους, αυτοί δεν θα είναι ιδιαίτερα ισχυροί, εκτός από περιοχές όπου θα είναι σε εξέλιξη καταιγίδες.

Αυτή η νέα παρατεταμένη περίοδος με βροχές στην οποία εισερχόμαστε, οφείλεται στην εγκατάσταση του αντικυκλώνα Αζόρων-Βερμούδων στη δυτική Ευρώπη, σχηματίζοντας Omega Block.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την κάθοδο έντονης σφήνας ύφεσης – πλανητικής κλίμακας (Long Wave Trough – Planetary Scale) που θα περικλείει κι άλλες μικρότερες, δευτερεύουσες και αβαθέστερες υφέσεις (Short Wave Troughs), υποστηρίζοντας κυκλογενέσεις στην ανατολική Μεσόγειο.



Αναλυτικά το δελτίο καιρού από το kitasweather.com

Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες μέχρι τις αυγινές ώρες θα πρέπει να έχουν επηρεάσει όλο το νησί. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές με μικρού διαμετρήματος χαλάζι. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους, βροχή θα εναλλάσσεται με χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νότιοι έως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα νότια παράλια και στις κορυφές βουνών, μέτριοι έως ισχυροί 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό, 11 έως 14 στα παράλια και στον 1 βαθμό στη Χιονίστρα.

Αύριο Πέμπτη αναμένεται κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος καιρός, με παγκύπριες βροχές/καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι βροχές/καταιγίδες σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι έντονες και παρατεταμένες, κυρίως για το νότιο μισό του νησιού. Οι νότιες – νοτιοδυτικές πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους αναμένεται να ευνοηθούν από ορογραφική ενίσχυση και αναμένονται αρκετά μεγάλες ποσότητες βροχής. Στο Τρόοδος, από περίπου 1650 μέτρα και άνω αναμένεται χιονόπτωση, με χιονόστρωση από τα περίπου 1700 μέτρα και άνω. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα πυκνές, με βαριές χιονοστρώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νότιοι έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται ελαφρώς πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, 15 έως 16 στα παράλια και στους 0 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο βράδυ, ο καιρός συνεχίζει κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος με βροχές και καταιγίδες. Οι βροχές/καταιγίδες σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι έντονες και παρατεταμένες, κυρίως στο νότιο μισό του νησιού. Οι νότιες – νοτιοδυτικές πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους αναμένεται να ευνοηθούν από ορογραφική ενίσχυση και αναμένονται αρκετά μεγάλες ποσότητες βροχής. Στο Τρόοδος, από περίπου 1600 μέτρα και άνω αναμένεται χιονόπτωση, με χιονόστρωση από τα περίπου 1650 μέτρα και άνω. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα πυκνές με βαριές χιονοστρώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νότιοι έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά, μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό, 10 έως 12 στα παράλια και στους -3 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Την Παρασκευή συνεχίζει ο άστατος καιρός με βροχές/καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι βροχές/καταιγίδες σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι έντονες και παρατεταμένες, κυρίως στο νότιο μισό του νησιού. Οι νότιες – νοτιοδυτικές πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους αναμένεται να ευνοηθούν από ορογραφική ενίσχυση και αναμένονται αρκετά μεγάλες ποσότητες βροχής. Στο Τρόοδος, από περίπου 1650 μέτρα και άνω, αναμένεται χιονόπτωση, με χιονόστρωση από τα περίπου 1700 μέτρα και άνω. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα πυκνές με βαριές χιονοστρώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά, μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, 15 έως 16 στα παράλια και στον -1 βαθμό στη Χιονίστρα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ