Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος;

Μετακινούμε ή όχι τα αυτοκίνητα;

 


Article featured image
Article featured image

«Αυτό το πράγμα που παρατηρείται στους κυπριακούς δρόμους, με την τροχαία κίνηση που προκαλείται ακόμα και έπειτα από ένα μικροατύχημα, όπου ένα αυτοκίνητο άγγιξε ένα άλλο αυτοκίνητο, με τους οδηγούς να αποφασίζουν ότι είναι εντάξει να μείνουν εκεί για μια ώρα, παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία στον δρόμο, έχει εξελιχθεί σε μάστιγα».

Μιλώντας με εκπρόσωπο ασφαλιστικής εταιρείας έτσι ώστε να ξεκαθαρίσουμε τι πρέπει να γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, μικροατυχημάτων στους δρόμους του νησιού, σχεδόν ενστικτωδώς μας έδωσε αρχικά την πιο πάνω απάντηση.

«Αν για παράδειγμα βρισκόμαστε στη λεωφόρο Κένεντυ, σε ώρα αιχμής, και έρθει ένας απρόσεχτος οδηγός και μας κτυπήσει από πίσω, κάτι που σημαίνει πως είναι ξεκάθαρος ποιος φταίει σε σχέση με το ατύχημα, καλό είναι να παραμερίσουμε τα αυτοκίνητα, να ελευθερώσουμε τον δρόμο και να ενημερώσουμε στη συνέχεια ο καθένας την ασφάλειά μας. Δεν είναι ανάγκη να κρατάμε κλειστό τον δρόμο, να παρεμποδίζουμε την κυκλοφορία και να δυσκολεύουμε την κατάσταση.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες συνεργάζονται με εταιρείες οδικής βοήθειας, οι οποίες θα πάνε επί τόπου για καταγραφή των ζημιών.

Αυτό φυσικά δεν ισχύει σε περιπτώσεις που δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο για το ποιος έχει την ευθύνη για το ατύχημα. Αν υπάρχει ασυμφωνία για το ποιος φταίει, πάντα βάσει του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τότε αναγκαστικά δεν γλυτώνουμε την ταλαιπωρία, ούτε εμείς ως εμπλεκόμενοι ούτε οι υπόλοιποι οδηγοί που τυγχάνει να περάσουν από εκεί.

 

 

Σε σχέση με την αστυνομία, τώρα, έρχεται μόνο σε ατυχήματα που υπάρχουν τραυματίες ή ο μη γένοιτο σε σοβαρά δυστυχήματα.

Πάντως, επειδή λόγω της πολύχρονης εμπειρίας μου στον τομέα των τροχαίων ατυχημάτων είμαι σε θέση να έχω άποψη για το θέμα και επειδή τα τελευταία χρόνια βλέπω να συμβαίνουν πολλά ατυχήματα σε κυκλικούς κόμβους, ή οπουδήποτε αλλού λόγω απροσεξίας ή αμέλειας των οδηγών, έχω να πω πως αν τηρούσαμε όλοι ευλαβικά τον ΚΟΚ η ζωή μας θα ήταν και πολύ πιο εύκολη και πολύ λιγότερες φορές θα βραχυκυκλώναμε την τροχαία κίνηση λόγω ατυχημάτων.

Ας αλλάξουμε σιγά σιγά νοοτροπία, τόσο σε σχέση με το πώς οδηγούμε, προσπαθώντας να εφαρμόζουμε κάθε παράγραφο του ΚΟΚ, όσο και με το πώς αντιδρούμε (ή καλύτερα πώς δεν αντιδρούμε) σε περίπτωση ατυχήματος. Και ειδικά όταν είναι ξεκάθαρο ποιος φταίει! Δεν είναι ανάγκη να υποφέρει όλος ο κόσμος, κολλημένος στην κίνηση, για μια ζημιά που είναι ξεκάθαρο ποιος την προκάλεσε. Ας κάνουμε λίγο στην άκρη…».

 

Η Αστυνομία πρέπει να ειδοποιείται στις πιο κάτω περιπτώσεις:

Σε περίπτωση που υπάρχουν τραυματίες ή και νεκροί.

Σε περίπτωση που ο οδηγός που ενεπλάκη στο ατύχημα είναι ανασφάλιστος. Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει επίσης να αποταθούμε στο MIF (Ταμείο Ασφαλιστών Μηχανοκίνητων Οχημάτων). Σύμφωνα με στοιχεία των Ασφαλιστικών Εταιρειών, αλλά και της Αστυνομίας, στην Κύπρο σήμερα κυκλοφορούν χιλιάδες ανασφάλιστα οχήματα, οπότε καλό είναι να έχουμε τον νου μας.

Σε περίπτωση που το ατύχημα γίνει πάνω σε διασταύρωση σε φώτα τροχαίας και δεν είναι ξεκάθαρο ποιος έχει την ευθύνη -ποιος ή ποιοι παραβίασαν τον ΚΟΚ.

Σε περίπτωση που στο ατύχημα εμπλέκονται αυτοκίνητα της ΕΦ, της ΕΛΔΥΚ, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής κλπ.

Σε περίπτωση που έχουν προκληθεί ζημιές σε δημόσια περιουσία -από κτίρια και κιγκλιδώματα, μέχρι φώτα τροχαίας κλπ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ