29 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση σε καρκινοπαθή γυναίκα από την Johnson & Johnson

Δεν έχει σταματημό η υπόθεση με το ταλκ.

29 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση σε καρκινοπαθή γυναίκα από την Johnson & Johnson

Δεν έχει σταματημό η υπόθεση με το ταλκ.

Article featured image
Article featured image

Δικαστήριο στην Καλιφόρνια επιδίκασε αποζημίωση 29 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια γυναίκα που είχε στραφεί κατά της Johnson & Johnson, ισχυριζόμενη πως ο αμίαντος που περιείχε το ταλκ της εταιρείας της προκάλεσε καρκίνο.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου στο Όκλαντ αποτελεί την τελευταία ήττα της εταιρείας σε μια σειρά από παρόμοιες περιπτώσεις. Η Johnson & Johnson αντιμετωπίζει πάνω από 13.000 μηνύσεις και αγωγές στις ΗΠΑ που σχετίζονται με προϊόντα ταλκ.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα κάνει έφεση κάνοντας λόγο για «σοβαρά διαδικαστικά και αποδεικτικά λάθη» κατά τη διάρκεια της δίκης. Σύμφωνα με την Johnson & Johnson, οι δικηγόροι της γυναίκας δεν κατάφεραν να αποδείξουν πως το ταλκ για μωρά της εταιρείας περιέχει αμίαντο.

Όμως, η εταιρεία δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια ήταν αυτά τα λάθη. «Σεβόμαστε τη νομική διαδικασία και επαναλαμβάνουμε πως οι ετυμηγορίες των ενόρκων δεν είναι ιατρικά ή επιστημονικά συμπεράσματα για ένα προϊόν», αναφέρει η ανακοίνωση της Johnson & Johnson.

Η Johnson & Johnson αρνείται πως το ταλκ της προκαλεί καρκίνο και επικαλείται πολυάριθμες μελέτες και ελέγχους από ρυθμιστικές αρχές σε όλον τον κόσμο που έδειξαν πως είναι ασφαλές και πως δεν περιέχει αμίαντο.

Η γυναίκα που κέρδισε τη δίκη ονομάζεται Τέρι Λίβιτ. Στο δικαστήριο είπε πως χρησιμοποιούσε δύο προϊόντα ταλκ της εταιρείας τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 και πως διαγνώσθηκε με μεσοθηλίωμα, ένα είδος καρκίνου του πνεύμονα, το 2017. Ήταν η πρώτη δίκη κατά της εταιρείας μέσα στο 2019, συνολικά έχουν προγραμματιστεί πάνω από 12 δίκες.

Η δίκη ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου και κράτησε 9 εβδομάδες. Και οι δύο πλευρές είχαν φέρει ως μάρτυρες ειδικούς επιστήμονες. Οι ένορκοι αποφάσισαν πως τα προϊόντα που χρησιμοποιούσε η Λίβιτ ήταν ελαττωματικά και πως η εταιρεία παρέλειψε να προειδοποιήσει τους καταναλωτές για τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν.

«Ακόμα ένα σώμα ενόρκων απέρριψε τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς της Johnson & Johnson πως το ταλκ της δεν περιέχει αμίαντο», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Μοσέ Μάιμον, ένας από τους δικηγόρους της Λίβιτ. «Τα εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας, τα οποία είδαν οι ένορκοι, για άλλη μια φορά αποκάλυψαν τη σοκαριστική αλήθεια των δεκαετιών συγκάλυψης, εξαπάτησης και αποσιώπησης εκ μέρους της Johnson & Johnson».

H περίπτωση της Λίβιτ ήταν η πρώτη που δικάστηκε μετά το ρεπορτάζ του Reuters τον περασμένο Δεκέμβριο, το οποίο είχε αποκαλύψει πως η Johnson & Johnson γνώριζε πως το ταλκ της σε κάποιους ελέγχους για το αν περιέχει αμίαντο έβγαινε θετικό, έστω και αν τα αποτελέσματα ανέφεραν μικρές ποσότητες.

Τα συγκεκριμένα τεστ έγιναν σε μία περίοδο που εκτείνεται από τη δεκαετία του 1970 έως τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα, όμως η εταιρεία δεν είχε αποκαλύψει τα αποτελέσματα τους στις ελεγκτικές αρχές ή τους καταναλωτές.

Ενώ οι προηγούμενες προσφυγές στη δικαιοσύνη εστίαζαν στο να καταδείξουν πως το ίδιο το ταλκ προκαλεί καρκίνο στις ωοθήκες, πλέον οι δικηγόροι των εναγόντων επικεντρώνονται στο ότι η μίανση του ταλκ με αμίαντου προκαλεί καρκίνο των ωοθηκών και μεσοθηλίωμα.

Το μεσοθηλίωμα συνδέεται με έκθεση σε αμίαντο. Από τις 11 δίκες που έχουν γίνει ως τώρα στις 3 υπήρξαν αποφάσεις υπέρ των εναγόντων με το ποσό της αποζημίωσης να φτάνει τα 4,69 δισ. δολάρια σε μία ετυμηγορία που αφορούσε πολλαπλές περιπτώσεις καρκίνου στις ωοθήκες.

Η εταιρεία κέρδισε άλλες 3 δίκες, 5 υποθέσεις κατέληξαν σε αδιέξοδο, καθώς οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να πάρουν απόφαση.

Η Johnson & Johnson έχει κάνει έφεση σε όλες τις περιπτώσεις που η απόφαση ήταν εναντίον της και δηλώνει πεπεισμένη πως θα κερδίσει τις δίκες σε δεύτερο βαθμό.

Πηγή: LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ