Ο κατασκευαστής της πρώτης μοτοσικλέτας

Το 1885 μάρσαρε η πρώτη μοτοσικλέτα, ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού Γερμανών και Γάλλων.

Article featured image
Article featured image

Την κατασκεύασε ο άνθρωπος που έφτιαξε και την πρώτη Μερσεντές, ο Γκότλιμπ Ντάιλμερ.

Πρόκειται για την πρώτη μοτοσικλέτα στον κόσμο και την έφτιαξε το 1885 ο Γκότλιμπ Ντάιλμερ, ένας Γερμανός εφευρέτης που δημιούργησε μια αυτοκρατορία ως πρωτοπόρος στην κατασκευή μηχανών εσωτερικής καύσης.

Στη βιομηχανική Ευρώπη του 19ου αιώνα, Γερμανοί και Γάλλοι πρωτοστάτησαν στην κατασκευή της μοτοσικλέτας, που εκείνη την εποχή δεν ήταν παρά ένα ποδήλατο με μηχανή.

Έβαλαν μια μικρή ατμομηχανή, αλλά υπήρχε κίνδυνος ανάφλεξης σε πιθανή πτώση.

Οι Γάλλοι έβαλαν πρώτοι τα πετάλια στο ποδήλατο και μια μορφή μηχανής και οι Γερμανοί την εξέλιξαν με τη μηχανή εσωτερικής καύσης.

Στη συνέχεια ήρθαν και πάλι οι Γάλλοι για να φτιάξουν μικρότερους και συμπαγείς κινητήρες.

Daimler-Motorcycle.jpg

Η πρώτη μηχανή είχε όνομα «Ράιτβαγκεν» (Reitwagen) και δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα ποδήλατο με ξύλινο σκελετό και δύο μικρές βοηθητικές ρόδες και σέλα, που παραπέμπει ευθέως στην ιππασία.

Το τιμόνι έχει μινιμαλιστικό στιλ και σε επίπεδο σχεδιασμού το συγκεκριμένο όχημα δεν έχει να επιδείξει πολλά, αν και αντικατοπτρίζει απόλυτα το μεταβατικό στάδιο της τεχνολογίας στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα.

daimler-michauxvelocipede.jpg

Daimler_Gottlieb_-266x400.jpg

Αυτό που την ξεχώριζε ουσιαστικά από ένα απλό ξύλινο τρίτροχο ποδήλατο ήταν ο τετράχρονος μονοκύλινδρος κινητήρας 264 κ.εκ. με ισχύ μισού ίππου, που είχε ενσωματώσει ο Ντάιμλερ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ