Βρέθηκε στο Ιράκ χειρόγραφο Ευαγγέλιο γραμμένο στα ελληνικά

«Χρησιμεύει ως μία επιπλέον επιβεβαίωση του Χριστιανισμού στο Ιράκ και ως σύμβολο του γεγονότος ότι οι Χριστιανοί θέλουν να επιστρέψουν στη Μοσούλη, στα σπίτια τους».

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: John-Mark Smith / Unsplash

Αυτό δήλωσε ο κληρικός της εκκλησίας στην οποία μεταφέρθηκε το χειρόγραφο και παρότρυνε όσους βρουν θρησκευτικά βιβλία στην πόλη να επικοινωνήσουν προσωπικά μαζί του.

Η είδηση έρχεται από το Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Ορθοδοξία», επικαλούμενο την Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων, στη Μοσούλη του Ιράκ, και αναφέρει πως βρέθηκε χειρόγραφο Ευαγγέλιο, το οποίο είναι και γραμμένο στα ελληνικά.

Πρόκειται για πολύτιμο αντίγραφο Ευαγγελίου που χρονολογείται από τα μέσα του 19ου αιώνα και ανακαλύφθηκε στα ερείπια διυλιστηρίου στη Μοσούλη. Είναι ένα χειρόγραφο που γράφτηκε στα ελληνικά και στη συνέχεια μεταφράστηκε σε αραμαϊκά και ασσυριακά. Χρονολογείται από την περίοδο του 1860.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, οι χριστιανοί αποτελούν περίπου το 3% των 38 εκατ. κατοίκων του Ιράκ. Ωστόσο, μετά τον πόλεμο το 2003 και την επικράτηση των εξτρεμιστών ισλαμιστών, δεκάδες χιλιάδες χριστιανοί έφυγαν από τη χώρα, εκατοντάδες εκτελέστηκαν ή εξαναγκάστηκαν να ασπαστούν το Ισλάμ, διατηρώντας ωστόσο κρυφά την πίστη τους στον Χριστιανισμό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ