Γυναίκα εγκεφαλικά νεκρή για 3 μήνες γέννησε το μωρό της

Έπειτα από τρεις μήνες σε κώμα, μια εγκεφαλικά νεκρή γυναίκα στην Πορτογαλία γέννησε το μωρό της.

Article featured image
Article featured image

Η 26χρονη Καταρίνα Σεκουέιρα ήταν εγκεφαλικά νεκρή από τον Δεκέμβριο, μετά από μία κρίση άσθματος που υπέστη στο σπίτι της. Την Πέμπτη γέννησε το μωρό της. Χθες ήταν η κηδεία της.

Το μωρό της, ο Σαλβαδόρ, γεννήθηκε την 32 εβδομάδα κύησης και βρίσκεται υπό παρακολούθηση σε βρεφοκομείο. Είναι το δεύτερο μωρό που γεννιέται από εγκεφαλικά νεκρή γυναίκα στην Πορτογαλία.

Η Σεκουέιρα, ταλαντούχα αθλήτρια του κανό που είχε μάλιστα εκπροσωπήσει και την Πορτογαλία στο παρελθόν, υπέφερε από άσθμα από τότε που ήταν παιδί.

catarina.jpg


Ενώ ήταν έγκυος 19 εβδομάδων, υπέστη κρίση άσθματος με σοβαρές επιπλοκές, αναγκάζοντας τους γιατρούς να τη θέσουν σε τεχνητό κώμα. Ωστόσο, η κατάστασή της επιδεινώθηκε και οι γιατροί επιβεβαίωσαν πως ήταν εγκεφαλικά νεκρή στις 26 Δεκεμβρίου.

Η γυναίκα κρατήθηκε στη ζωή διασωληνωμένη για 56 ημέρες, έως ότου το έμβρυο αναπτυχθεί αρκετά για να γεννηθεί.

Οι γιατροί ήθελαν να περιμένουν μέχρι την Παρασκευή που η μητέρα θα έκλεινε 32 εβδομάδες κύησης, αλλά το αναπνευστικό της σύστημα κατέρρευσε απότομα και έτσι αναγκάστηκαν να κάνουν έκτακτη καισαρική τομή την Πέμπτη.

Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου δήλωσαν πως μετά από 32 εβδομάδες, τα έμβρυα έχουν πάρα πολύ υψηλή πιθανότητα επιβίωσης (ως γνωστό, ο μέσος χρόνος εγκυμοσύνης είναι οι 40 εβδομάδες).

Ο επικεφαλής της επιτροπής ηθικής του νοσοκομείου, Φελίπε Αλμέιδα εξήγησε πως η απόφαση για να σωθεί το μωρό, ελήφθη από κοινού με την οικογένεια, με δεδομένο ότι η μητέρα δεν είχε ζητήσει την αφαίρεση της από τη λίστα δωρητών οργάνων (όσοι Πορτογάλοι δεν δηλώσουν την αντίθεσή τους, περιλαμβάνονται αυτόματα σε αυτήν).

«Το να είσαι δωρητής οργάνων δεν αφορά απλώς στη δωρεά ενός ήπατος, μιας καρδιάς ή των πνευμόνων αλλά και στην άδεια να ‘δώσεις’ τον εαυτό σου για να ζήσει ένα παιδί», εξήγησε ο Αλμέιδα. «Και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διακόψει την απόφαση της μητέρας».

Ο πατέρας του παιδιού είχε επίσης ζητήσει να παραμείνει η γυναίκα διασωληνωμένη για να γεννηθεί το παιδί, όπως ήθελε και η υπόλοιπη οικογένεια.

Η μητέρα της Σεκουέιρα, Μαρία ντε Φατίμα Μπράνκο, δήλωσε ότι η ίδια είχε «αποχαιρετήσει» την κόρη της από τις 26 Δεκεμβρίου και η απόφαση να γεννηθεί το παιδί, ήταν του πατέρα, Μπρούνο, που πάντα ήθελε να αποκτήσει ένα παιδί.

Το μωρό βάρους 1,7 κιλών θα παραμείνει στο νοσοκομείο για τουλάχιστον τρεις ακόμα εβδομάδες.

Το 2016, ένα άλλο μωρό, ο Λουρέντσο, είχε γεννηθεί στη Λισσαβόνα μετά από 15 εβδομάδες μέσα στην μήτρα της εγκεφαλικά νεκρής μητέρας του.


Με πληροφορίες από LIFO / BBC
Φωτογραφία: Getty Images

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ