Κάποιοι προσφέρουν στέγη στα πετροχελίδονα της Κύπρου για… αναπαραγωγή

Τα πετροχελίδονα έφεραν την άνοιξη.

Article featured image
Article featured image

Η αναπαραγωγική περίοδος των πουλιών έχει αρχίσει, αλλά για κάποια είδη η εύρεση κατάλληλων χώρων φωλιάσματος αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση. Με στόχο τη διασφάλιση ασφαλών χώρων φωλιάσματος, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου προχώρησε σε τοποθέτηση 30 τεχνητών φωλιών για τα Πετροχελίδονα σε πέντε κτήρια της Cyta σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό.

Οι φωλιές είναι ειδικά σχεδιασμένες για να προσελκύσουν Πετροχελίδονα και είναι τώρα έτοιμες να καλωσορίσουν τα πρώτα ζευγάρια που έχουν καταφθάσει στην Κύπρο.

Η τοποθέτηση των τεχνητών φωλιών συντονίστηκε από τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο στο πλαίσιο των δράσεών του για τη διατήρηση των Πετροχελίδονων στην Κύπρο. Η Cyta, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής της Ευθύνης, εγκατέστησε στα κτήριά της φωλιές και ειδικό εξοπλισμό για το σκοπό, συνεισφέροντας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας στη χώρα μας.


Common Swift nest boxes at Limassol Cyta building (1).jpg



Η υποβάθμιση και η απώλεια της βιοποικιλότητας αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο που δεν αφήνει ανεπηρέαστα ούτε τα Πετροχελίδονα. Οι μεγαλύτερες απειλές που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι η εντατικοποίηση της γεωργίας, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της διαθέσιμης τροφής (τα έντομα), καθώς και η απώλεια χώρων φωλιάσματος.

Σε αντίθεση με τα Χελιδόνια, τα Πετροχελίδονα δεν χτίζουν φωλιές, αλλά φωλιάζουν σε μικρές τρύπες κάτω από στέγες, κεραμίδια ή ρωγμές, συνήθως παλιών κτηρίων. Λόγω του ότι τέτοιοι χώροι είναι πλέον δυσεύρετοι, η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών αποτελεί μία προσπάθεια αντιστάθμισης αυτής της απώλειας, δεδομένου ότι, τόσο στην Κύπρο, όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου, ο αριθμός τους μειώνεται ανησυχητικά.

Τα Πετροχελίδονα έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών φυσιολατρών σε όλο τον κόσμο λόγω των μοναδικών τους χαρακτηριστικών. Πρόκειται για τα μοναδικά πουλιά που κάνουν τα πάντα εν πτήσει: ζευγαρώνουν, κοιμούνται, πίνουν στον αέρα ενώ, παράλληλα, καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες εντόμων. Φθάνουν στο νησί μας αρχές Φεβρουαρίου για να φωλιάσουν και τέλη Ιουλίου αρχίζουν την επιστροφή τους στην Αφρική, όπου περνούν τον χειμώνα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ