Προσέξατε ότι οι ψηφιακοί βοηθοί έχουν πάντα γυναικεία φωνή;

Τι κοινό έχουν οι ψηφιακοί βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης;

Article featured image
Article featured image

Λογικά, θα προσέξατε πως έχουν πάντα γυναικεία φωνή.

Η παροχή βοήθειας θεωρείται εδώ και καιρό ως γυναικείος ρόλος, είτε είναι εικονική είτε φυσική, πλασματική ή πραγματική.

Τα ρομπότ με ανδρική φωνή, τείνουν να βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας.

Η πατριαρχία υποστηρίζει ότι οι γυναίκες εξυπηρετούν, ενώ οι άνδρες διατάζουν και οι εταιρείες τεχνολογίας φαίνονται ικανοποιημένες να προσκολλώνται σε αυτά τα στερεότυπα.

Όπως υπογράμμισε η φεμινίστρια ακαδημαϊκός Έλεν Έστερ, όταν στους πρώτους βοηθούς όπως για παράδειγμα ο «Knowledge Navigator» το 1987 της Apple έδωσαν αρσενική υπόσταση, έτειναν να θεωρούνται ως βοηθοί έρευνας, ακαδημαϊκός, βιβλιοθηκονόμος και υπεύθυνος πληροφόρησης, παρά προσωπικό γραμματέας».

Η EqualAI είναι μια πρωτοβουλία αφιερωμένη στη διόρθωση της μεροληψίας του φύλου στην τεχνητή νοημοσύνη (AI). Δημιούργησε αυτό που μαρτυρά το όνομά της, μία φωνή χωρίς φύλο ή γένος την οποία ονομάζει Q.

Με την ανάμειξη των φωνών πέντε μη-δυαδικών ομιλητών και της μετατόπισης του βήματος της ηχογράφησης στα 153Hz – μία μέση συχνότητα που συχνά αντιλαμβάνεται ως γυναικεία αλλά και ανδρική - και δοκιμάζοντας τα αποτελέσματα σε ένα ακροατήριο χιλιάδων ατόμων προτού προβούν σε περαιτέρω βελτιώσεις, δημιούργησαν μια βιβλιοθήκη έτοιμη προς χρήση, με την οποία μπορούν να ντύσουν όχι μόνο ψηφιακούς βοηθούς, αλλά σταθμούς μετρό, παιχνίδια και πολλά άλλα.

Με πληροφορίες από The Guardian και τη Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ