Νεκρό το μωρό της «Νύφης του Ισλαμικού Κράτους»

Πώς πέθανε και ποιες οι πρώτες αντιδράσεις.

Article featured image
Article featured image

Ο νεογέννητος γιος της 19χρονης «νύφης του Ισλαμικού Κράτους» Σαμίμα Μπέγκουμ, η οποία στερήθηκε τη βρετανική της υπηκοότητα μετά την ένταξή της στην τζιχαντιστική οργάνωση, πέθανε.

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ο Μουσταφά Μπαλί.

Η ιστορία της Σαμίμα απασχόλησε διεθνώς τα ΜΜΕ καθώς η ίδια εγκατέλειψε το Λονδίνο το 2015 και εντοπίστηκε σε συριακό προσφυγικό καταυλισμό στα μέσα Φεβρουαρίου. Τότε εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στη Βρετανία αλλά οι αρχές του Λονδίνου, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, της αφαίρεσαν τον περασμένο μήνα τη βρετανική υπηκοότητα.

samima7.jpg


Η Μπέγκουμ είχε ονομάσει τον γιο της Γιέραχ, σύμφωνα με την επιθυμία του τζιχαντιστή συζύγου της Γιάγκο Ριέντιτζ, ενός Ολλανδού από το Άρνχεμ, ο οποίος ασπάστηκε το ισλάμ.

Να σημειώσουμε πως και τα δύο πρώτα παιδιά της 19χρονης έχουν επίσης πεθάνει.

samima5.jpg


Ένας εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε: «Ο θάνατος κάθε παιδιού αποτελεί μια τραγωδία και είναι βαθύτατα λυπηρό για την οικογένεια».

«Το Φόρειν Όφις από τον Απρίλιο του 2011 συμβουλεύει μόνιμα τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Συρία. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει ανθρώπους να σύρονται στην τρομοκρατία και να ταξιδεύουν σε επικίνδυνες εμπόλεμες ζώνες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο δικηγόρος της οικογένειας δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι υπήρχαν πληροφορίες ότι το μωρό που δεν είχε συμπληρώσει τρεις εβδομάδες ζωής εκδήλωσε μια λοίμωξη των πνευμόνων και πέθανε την Πέμπτη.


shamima-begum.jpg


Η Μπέγκουμ γέννησε τον Γιέραχ, σε ένα συριακό στρατόπεδο προσφύγων τον Φεβρουάριο. Μετά την επιδείνωση της υγείας του μωρού την Πέμπτη, το ιατρικό προσωπικό της Κουρδικής Ερυθράς Ημισελήνου μετέφερε τη μητέρα και το μωρό από τον στρατόπεδο al-Hawl στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης al-Hasakah στη βόρεια Συρία.

Το μωρό, μόλις τριών εβδομάδων, πέθανε λίγες ώρες μετά την άφιξή του στο νοσοκομείο, δήλωσε η ΜΚΟ. Υπήρχαν αρχικά αντιφατικές αναφορές για την υγεία του μωρού, με τον Μουσταφά Μπαλί, τον εκπρόσωπο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, να λέει στο Twitter ότι οι αναφορές για το θάνατο του μωρού ήταν ψεύτικες.

Η Μπέγκουμ προκάλεσε δημόσιο διάλογο στη Βρετανία εμφανιζόμενη αμετανόητη για το θέαμα που συνάντησε πολλές φορές στη Συρία -κεφάλια εκτελεσθέντων πεταμένα σε κάδους απορριμμάτων- και για το ότι χαρακτήρισε δικαιολογημένη την επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ το 2017 με τους 22 νεκρούς.

Η μοίρα της έχει προκαλέσει μια συζήτηση με νομικές, ηθικές διαστάσεις και αναφορικά με την ασφάλεια, με τις κυβερνήσεις να καλούνται να δώσουν απάντηση για τις τύχες των οικογενειών μαχητών που ορκίστηκαν πίστη να καταστρέψουν την Δύση.

samima6.jpg


Ο Νταλ Μπαμπού, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας και φίλος της οικογένειας της Μπέγκουμ δήλωσε στο BBC Newsnight: «Έχουμε αποτύχει, ως χώρα, να διαφυλάξουμε το παιδί».

Καθώς το παιδί της γεννήθηκε πριν από τη στέρηση της βρετανικής ιθαγένειας από το Υπουργείο Εσωτερικών, το μωρό εξακολουθούσε να θεωρείται Βρετανός. «Αυτό ήταν ένας θάνατος βρετανού πολίτη που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί», δήλωσε ο Μπαμπού.

«Δεν υπήρξε καμία προσπάθεια να βοηθηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Νομίζω ότι είναι συγκλονιστικό το πώς ο γραμματέας της χώρας αντιμετώπισε αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε.

Η σκιώδης υπουργός Νταιάν Άμποτ, επέκρινε επίσης τις ενέργειες του Υπουργείου Εσωτερικών. «Είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο να κάνουμε αφαιρέσουμε από κάποιον την ιθαγένεια και τώρα ένα αθώο παιδί πέθανε εξαιτίας αυτής της κίνησης. Αυτό είναι σκληρό και απάνθρωπο», έγραψε στο Twiter.

Πηγή: Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ