Σήμερα, οι επιστήμονες έδωσαν μια φωτογραφία που δίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της αστρονομίας

Μία θολή φωτογραφία για έναν άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα.

Σήμερα, οι επιστήμονες έδωσαν μια φωτογραφία που δίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της αστρονομίας

Μία θολή φωτογραφία για έναν άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα.

Article featured image
Article featured image

Σήμερα, αργά το μεσημέρι (16:00), οι εκπρόσωποι μιας πολύ μεγάλης κοινότητας επιστημόνων έχουν δώσει στην δημοσιότητα, για πρώτη φορά στην ιστορία της αστρονομίας, φωτογραφίες από μια Μαύρη Τρύπα.

Συγκεκριμένα, έχουν αποκαλυφθεί οι εικόνες που έχουν ληφθεί από ένα δίκτυο δεκάδων τηλεσκοπίων διασκορπισμένων σε διάφορα σημεία της Γης.

Μετά από ταυτόχρονες συνεντεύξεις Τύπου που έχουν πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στη Σαγκάη, στην Ταϊπέι, στο Σαντιάγκο της Χιλής και στο Τοκίο με την συμμέτοχη του Ευρωπαίου επίτροπου για την Έρευνα-Επιστήμη-Καινοτομία οι επιστήμονες, και διευθυντές του μεγάλου τηλεσκοπίου ALMA και του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) ανακοινώσαν το κοσμοϊστορικό αυτό γεγονός.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, η εικόνα μιας μαύρης τρύπας, που είναι και η κεντρική μαύρη τρύπα στο γαλαξια Μ87. Μέχρι σήμερα η ύπαρξη των μαύρων οπών μπορούσε να τεκμηριωθεί μονό θεωρητικά άλλα και έμμεσα από τις επιδράσεις που ασκούν στο περιβάλλον τους, αλλά ποτέ κανείς δεν έχει «δει» μια μαύρη τρύπα ή μάλλον τι υπάρχει γύρω από μια μαύρη τρύπα.

Οι Μαύρες Τρύπες είναι στην πραγματικότητα αόρατες, καθώς είναι τόσο πυκνές που απορροφούν οτιδήποτε εντός τους, ακόμη και το φως. Εφόσον λοιπόν δεν επιτρέπουν ούτε στα απειροελάχιστου μεγέθους σωματίδια του φωτός, τα φωτόνια, να εκλυθούν από μέσα τους, οι Μαύρες Τρύπες έως σήμερα αποτυπώνονταν μόνο μέσω καλλιτεχνικών προσεγγίσεων. Δηλαδή, κάποιος εικαστικός ή εικονογράφος μετέφερε σε εικόνα τις περιγραφές των επιστημόνων. Αυτή η πρακτική όμως ανήκει ήδη στην προϊστορία καθώς από σήμερα, 10 Απριλίου 2019, η ανθρωπότητα γνωρίζει πώς μοιάζουν στην πραγματικότητα οι Μαύρες Τρύπες.

Το πόσο σημαντική είναι η σημερινή αποκάλυψη, δεν πιστοποιείται μόνο από το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Οι Μαύρες Τρύπες είναι ένα από τα δομικά στοιχεία του σύμπαντος και κρύβουν μέσα τους μυστικά της προέλευσης του κόσμου.

Κάθε πληροφορία που αφορά στην αληθινή τους φύση και την όψη τους, φέρνει τον άνθρωπο πιο κοντά στην κατανόηση της δημιουργίας του σύμπαντος και κατ’ επέκταση του ίδιου.

Κάποτε ο Ιρλανδός ποιητής Ουίλιαμ Μπάτλερ είπε πως ο κόσμος είναι γεμάτος από μαγικά πράγματα που περιμένουν υπομονετικά το πνεύμα μας να γίνει πιο οξυδερκές.

Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να κοιτάξουμε αυτήν την μοναδικότητα όπου χώρος και χρόνος παύουν να υπάρχουν σύμφωνα με τις αντιληπτικές μας ικανότητες.


Μια εικόνα χίλιες λέξεις.

Φειδίας Χατζηχαραλάμπους

Κυπριακός Οργανισμός Αστρονομίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ