«Γνωρίζοντας άλλα πράγματα κατάλαβα πόση αξία έχει ο τόπος μου»

Αλακάτι είναι ο μηχανισμός που χρησιμοποιούσαν παλιά για να αντλήσουν νερό από το πηγάδι, αλλά και το όνομα της μπάντας που έφτιαξε ο Ιάκωβος στο Λονδίνο, συνδυάζοντας κυπριακή παραδοσιακή μουσική, τζαζ και βραζιλιάνικη μουσική.

Article featured image
Article featured image

Το καλοκαίρι επιστρέφει στην Κύπρο για να ζήσει εδώ μετά από δέκα χρόνια απουσίας στο Λονδίνο και λίγο πριν ο Ιάκωβος Λουκάς μιλά στη CITY συστήνοντάς μας τη μπάντα του με το πολύ κυπριακό όνομα και τον κυπριακό στίχο σε πολλά τραγούδια, της οποίας παρόλα αυτά τα μέλη κατάγονται από διάφορες γωνιές του πλανήτη!



Γιατί επιλέξατε το Alakati ως όνομα; Ποιος είναι ο συμβολισμός πίσω από αυτό;

Αλακάτι είναι ο μηχανισμός που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί για να αντλήσουν νερό από το πηγάδι. Είναι και η ρίζα απ’ όπου προέρχεται το όνομα του τόπου που μεγάλωσα, της Λακατάμιας. Αντικατοπτρίζει τη διαδικασία που χρησιμοποιώ για να γράψω τη μουσική, κατά την οποία αντλώ μουσικές ιδέες από τα ακούσματα και τις εμπειρίες μου.

Μια από τις προτεραιότητες μου είναι να είμαι ειλικρινής με το εαυτό μου και με τους γύρω μου. Η αρετή της αυτογνωσίας μάς επιτρέπει να είμαστε καλύτεροι φίλοι, σύντροφοι και μουσικοί.


iakovos-57c.jpg


Εκτός από παραδοσιακή κυπριακή μουσική, τι άλλο υπάρχει στον ήχο σας;

Οι άλλες δύο μεγάλες επιρροές είναι η Τζαζ και η Βραζιλιάνικη μουσική, ιδιαίτερα η σάμπα, η μπόσα νόβα και η αφοσέ. Ήρθα στην Αγγλία για μουσικές σπουδές το 2008 και μέσα στη δεκαετία που μεσολάβησε από τότε είχα την ευκαιρία να ζω και να εργάζομαι σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον που μου έδωσε πολλά μουσικά ερεθίσματα. Παράλληλα με τις σπουδές και την ενασχόληση μου με τη τζαζ, είμαι μέλος του συγκροτήματος Rhythms of the City, μια μπάντα/κοινότητα όπου είχα την ευκαιρία να μάθω και να παίξω διάφορα είδη Βραζιλιάνικης μουσικής. Όλες αυτές οι μουσικές εμπειρίες έχουν επιρροή στον ήχο μας, στο Alakati.

Πόσο ανοιχτό είναι το κοινό στο Λονδίνο σε «ξένα» ακούσματα, εννοώντας τη γλώσσα στην οποία τραγουδάτε;

Στο Λονδίνο ζουν άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη και έτσι υπάρχει μια ατμόσφαιρα πολύ ανοιχτή στο διαφορετικό. Οι ακροατές στην Αγγλία φαίνεται να εκτιμούν παραδοσιακές μουσικές από άλλα μέρη του κόσμου και πολύ συχνά θέλουν να μάθουν τι λένε οι στίχοι. Με το Alakati προσπαθώ να υπάρχουν «ιστορίες» και μέσα στη μουσική την ίδια. Οι στίχοι είναι ένα σημαντικό μέρος της μουσικής εξιστόρησης αλλά όχι η αρχή και το τέλος. Φυσικά, μου αρέσει πολύ να δίνω μια σύντομη περίληψη των στίχων πριν ξεκινήσουμε κάθε κομμάτι και νομίζω πως αυτό βοηθά πολύ την ατμόσφαιρα μιας παράστασης.


Ακούστε πιο κάτω τα τραγούδια «Το τέρτιν της καρτούλλας μου» και «Childhood’s End».

Με το Alakati προσπαθώ να υπάρχουν «ιστορίες» και μέσα στη μουσική την ίδια. Οι στίχοι είναι ένα σημαντικό μέρος της μουσικής εξιστόρησης αλλά όχι η αρχή και το τέλος.



Μόνο στα ελληνικά τραγουδάτε;

Προς το παρόν υπάρχουν στίχοι μόνο για τα κυπριακά τραγούδια που διασκέβασα, όπως το «Τέσσερα τζαι τέσσερα» και το «Κότσινη τριανταφυλλιά μου» και για δυο άλλα κομμάτια για τα οποία έγραψα στίχους στην κυπριακή διάλεκτο. Άλλα κομμάτια που συνέθεσα έχουν φωνή αλλά όχι στίχους. Η φωνή σε αυτή την περίπτωση αναλαμβάνει παρόμοιο ρόλο με τα υπόλοιπα όργανα, αφού η απουσία της γλώσσας επιτρέπει στον ακροατή να επικεντρωθεί περισσότερο στο ηχόχρωμα της φωνής. Θα ήθελα στο κοντινό μέλλον να γράψω στίχους και στα αγγλικά.

iakovos-41c.jpg


Και πώς αγκάλιασαν τα «ξένα» μέλη της μπάντας την κυπριακή παραδοσιακή μουσική;

Είναι όλοι πολύ ανοιχτοί και ως μουσικοί και ως άνθρωποι. Γνωριζόμαστε χρόνια και είμαστε πρώτα φίλοι και μετά συνεργάτες. Έτσι πριν ξεκινήσει η συγκεκριμένη μπάντα έχουμε παίξει σε διάφορα σκηνικά και συνδυασμούς και έχουμε μοιραστεί τα μουσικά μας γούστα σε βάθος. Οπότε εκτός του ότι έχουν τη διάθεση και βλέπουν την αξία στο να εκτίθενται σε νέα ακούσματα γενικά, έχουν ήδη εξοικειωθεί με την κυπριακή μουσική παράδοση από καιρό μέσω της σχέσης μας. Όσο αφορά δε τον πειραματισμό και την ανάμιξη διαφορετικών στοιχείων είναι σταθερά μέσα στα ενδιαφέροντα μας.

Με τα άλλα μέλη της μπάντας έχουμε γνωριστεί μέσω κοινών μουσικών ενδιαφερόντων, αρχικά μέσω της αγάπης μας για τη τζαζ και τη σάμπα, αλλά είμαστε όλοι από διαφορετικά μέρη και έτσι φέρνουμε ο καθένας τα μπογαλάκια του.


Από ανάγκη το έκανες το σχήμα, για να είσαι συνδεδεμένος με τις ρίζες σου τώρα που είσαι στο εξωτερικό ή επειδή είναι και λίγο trend;

Σίγουρα το στοιχείο της επιστροφής στις ρίζες μου είναι παρόν και όχι μόνο μεταφορικά. Το καλοκαίρι επιστρέφω στην Κύπρο για να ζήσω εκεί μετά από δέκα χρόνια. Όταν έφυγα αρχικά για σπουδές, το έκανα με μια αντίδραση και την αίσθηση της τυπικής νεανικής επανάστασης που κατά κάποιο τρόπο με βοήθησε. Μου επέτρεψε να έχω ανοιχτό μυαλό και να απορροφήσω πολλά. Και γνωρίζοντας άλλα πράγματα κατάλαβα πόση αξία έχει ο τόπος μου. Τώρα νιώθω πως μπορώ να εκτιμήσω πολύ περισσότερο το περιβάλλον που μεγάλωσα και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γι’ αυτό. Η Κύπρος είναι μια πανέμορφη χώρα με πλούσια ιστορία και φανταστική μουσική παράδοση. Κατά κάποιο τρόπο θα έλεγα πως είναι ένας τρόπος να επανασυνδεθώ. Ταυτόχρονα, πολλή μουσική που αγαπώ αγαλλιάζει τις ρίζες της προχωρώντας στη δική της κατεύθυνση. Σέβομαι και αγαπώ την παράδοση επιτρέποντας στον εαυτό μου να δοκιμάσει νέες εμπειρίες. Όσον αφορά το αν είναι trend θα έλεγα πως δεν είναι τόσο σημαντικό όσο το να ακολουθώ την εσωτερική μου φωνή αλλά ταυτόχρονα το βρίσκω θετικό να είμαι ανοιχτός και να επηρεάζομαι από το τι συμβαίνει γύρω μου τώρα.

Ποιο είναι το πιο ιδιαίτερο σχόλιο που ακούσατε για τη μουσική σας;

Θα έλεγα πως ένα σχόλιο που μου έμεινε στο μυαλό και που με ενθαρρύνει καθημερινά είναι πως η μουσική μας ακούγεται ειλικρινής και αυθεντική. Είναι μια από τις προτεραιότητες μου να είμαι ειλικρινής με το εαυτό μου και με τους γύρω μου. Η αρετή της αυτογνωσίας μάς επιτρέπει να είμαστε καλύτεροι φίλοι, σύντροφοι και μουσικοί. Και αφού παραθέτω σε μεγάλο βαθμό τον εαυτό μου μέσα από τη μουσική μου, το να το κάνω με ειλικρίνεια και να μη σκέφτομαι την τυχόν επικριτικότητα που είναι φυσικό να υπάρχει είναι μια πρόκληση.

iakovos-3c.jpg


Ποιο είναι το μουσικό background των μελών της μπάντας;

Έχουμε γνωριστεί μέσω κοινών μουσικών ενδιαφερόντων, αρχικά μέσω της αγάπης μας για τη τζαζ και τη σάμπα, αλλά είμαστε όλοι από διαφορετικά μέρη και έτσι φέρνουμε ο καθένας τα μπογαλάκια του. Η τραγουδίστρια μας, η Ειρήνη, είναι Ελληνίδα που μεγάλωσε στο Βέλγιο, αλλά σπούδασε και δούλεψε στην Ελλάδα για πολλά χρόνια. Είναι γνώστης της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και έχει συνεργαστεί με γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Φοίβος Δελιβοριάς και ο Σταύρος Λάντσιας και ήταν μέλος του πολυφωνικού σχήματος Fones. Το δικό της συγκρότημα, το Nima, είναι ένα υπέροχο παράδειγμα για την πληθώρα ηχοχρωμάτων που μπορεί να παραχθεί ακόμα και από ένα μικρό γκρουπ δύο φωνών, μπάσου και ντραμς. Ο πιανίστας μας, Joseph Costi, προέρχεται από τη Βενεζουέλα και είναι εβραϊκής καταγωγής. Έχει τη δική του μπάντα, τους Bahla, που σμίγει την εβραϊκή παραδοσιακή μουσική με τη τζαζ. Στο μπάσο, ο Greg Gottlieb, από την Αυστραλία, συμμετέχει πολύ ενεργά στην τζαζ και βραζιλιάνικη μουσική σκηνή του Λονδίνου τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Συνεργάζεται με συγκροτήματα όπως οι Caravela και οι Telajeta. Τέλος, στα ντραμς, ο Ben Brown, είναι ο μόνος μας «ντόπιος». Έχει τη δική του μπάντα, τους Waaju, που είναι βαθιά επηρεασμένη από την αφρικάνικη μουσική, ιδιαίτερα της Σενεγάλης.

alakati.png

Ήρθα στην Αγγλία για μουσικές σπουδές το 2008 και μέσα στη δεκαετία που μεσολάβησε από τότε είχα την ευκαιρία να ζω και να εργάζομαι σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον που μου έδωσε πολλά μουσικά ερεθίσματα.



Πόση ενέργεια, χρόνο και όνειρα επενδύετε σε αυτό το σχήμα;

Ό,τι έχω το δίνω! Πιστεύω πολύ στη μουσική μας και έτσι το κάνω με την καρδιά μου. Μερικές φορές η ανηφόρα είναι απότομη αλλά αξίζει τον κόπο.

iakovos-17c.jpg


Ποιο είναι το επόμενο βήμα σας;

Στους επόμενους μήνες θα ηχογραφήσουμε τον πρώτο μας δίσκο που θα κυκλοφορήσει, ελπίζω, το καλοκαίρι. Στο μεταξύ συνεχίζουμε να δημιουργούμε και να παίζουμε μουσική, σε πρώτο στάδιο στην Αγγλία και σύντομα στην Κύπρο και την Ευρώπη.


Περισσότερα για τη μπάντα, αλλά και για τα νέα τους, πιο κάτω:

www.alakatiband.com

facebook.com/alakatiband

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ