5 Κύπριοι δολοφόνοι που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη την τελευταία 5ετία

Άτομα υπεράνω υποψίας, που ζούσαν ανάμεσά μας, ξαφνικά γίνονται πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες και πρώτο θέμα σε ιστοσελίδες και δελτία ειδήσεων ως στυγεροί δολοφόνοι.

5 Κύπριοι δολοφόνοι που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη την τελευταία 5ετία

Άτομα υπεράνω υποψίας, που ζούσαν ανάμεσά μας, ξαφνικά γίνονται πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες και πρώτο θέμα σε ιστοσελίδες και δελτία ειδήσεων ως στυγεροί δολοφόνοι.

Article featured image
Article featured image

Πώς οδηγείται κάποιος στο έγκλημα και δη στο φόνο και πώς γίνεται ένας φαινομενικά ευυπόληπτος πολίτης, οικογενειάρχης και φιλήσυχος άνθρωπος, ξαφνικά να μετατρέπεται σε έναν αδίστακτο δολοφόνο;

Τα κίνητρα, εάν υπάρχουν, μπορεί να είναι διάφορα και πολυδιάστατα σύμφωνα με ψυχολόγους και ψυχιάτρους. Η ζήλεια, το πάθος, ένα μυαλό που νοσεί ψυχικά, χρήση ναρκωτικών που θολώνουν την κρίση και τη λογική. Δεν υπάρχουν δεδομένα, δεν υπάρχει μοτίβο, δεν υπάρχει φόρμα, δεν υπάρχει προφίλ.

Εάν υπάρχουν κοινά στοιχεία μεταξύ τους; Ίσως. Αλλά και πάλι, αυτό δεν είναι αρκετό για εξαγωγή συμπερασμάτων και δημιουργία ενός «εγχειριδίου για δολοφόνους».

Το πρόσφατο περιστατικό με τον στραγγαλισμό δύο αλλοδαπών γυναικών από τις Φιλιππίνες με θύτη έναν -μέχρι πρότινος- ευυπόληπτο πολίτη, με καλλιτεχνικές ευαισθησίες, τον Νίκο Μεταξά, «σόκαρε» για ακόμα μια φορά το παγκύπριο, το οποίο εδώ και μερικές μέρες παρακολουθεί χωρίς ανάσα τις εξελίξεις. Όπως κάθε φορά που ένα παρόμοιο περιστατικό λαμβάνει χώρα στη «μικρή Κύπρο των Αγίων», και όλοι μένουμε αποσβολωμένοι να αναλύουμε τα γιατί και τα πώς.

Την τελευταία πενταετία, η «μικρή μας Κύπρος» ήρθε αντιμέτωπη με ακόμη 4 περιπτώσεις ανδρών, οι οποίοι σκότωσαν εν ψυχρώ είτε εν βρασμώ ψυχής είτε προμελετημένα και συγκλόνισαν την κοινή γνώμη.



Ανδρέας Πιττής, Ιούνιος 2014

det_01MurderStrovolos.jpg

Ο Ανδρέας Πιτής, 41 ετών, πυροβολεί με στρατιωτικό τυφέκιο G3 την οικογένειά του σκοτώνοντάς τη σύζυγο Μαργαρίτα Κουλουμά 37 ετών και την κόρη του 9 ετών, από τη μανία του γλύτωσε ο γιος του 14 ετών, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά.

Ο ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα, Ανδρέας Πιτής, αφότου σκότωσε γυναίκα και παιδί, έθεσε τέρμα στη ζωή του. Οι λόγοι της αποτρόπαιας πράξης του, σύμφωνα με τα όσα δημοσιοποιήθηκαν τότε, ήταν τα ενδοοικογενειακά προβλήματα που αντιμετώπιζε με την εν διαστάσει σύζυγό του, οι συνεχείς διαφωνίες και εντάσεις που είχαν μεταξύ τους.

Την ημέρα του φόνου, ο δράστης με την εν διαστάσει σύζυγό του, είχαν δώσει ραντεβού στο σπίτι του Πιτή για να τα βρουν. Στη συνάντηση συμμετείχαν και τα δυο παιδιά. Όταν η συζήτηση ξέφυγε και δεν υπήρξε αποτέλεσμα η γυναίκα αποφάσισε να φύγει μαζί με τα δυο της παιδιά. Λίγο προτού η Κουλουμά μπει στο αυτοκίνητό της ο Πιτής άρπαξε το τυφέκιο και την πυροβόλησε με συνέπεια να την σκοτώσει. Αμέσως μετά εκτέλεσε την κόρη του και κυνήγησε τον γιο του, ο οποίος προσπάθησε να ξεφύγει φωνάζοντας βοήθεια. Ο Πιτής τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε στον ώμο. Θεωρώντας ότι ο 14χρονος σκοτώθηκε ο 41χρονος αυτοκτόνησε.


Τιμολένοντας Θεμιστοκλέους, Οκτώβριος 2015

paramitha.jpg


Ο παιδοκτόνος της Παραμύθας, στις 14 Οκτωβρίου 2015, έπειτα από έναν διαπληκτισμό που είχε με τον 19χρονο γιο του Οδυσσέα για τα κλειδιά του αυτοκινήτου, πήρε το κυνηγετικό του όπλο από το υπνοδωμάτιο του και επέστρεψε πυροβολώντας θανάσιμα τον 19χρονο, μπροστά στα έντρομα μάτια του μεγαλύτερου γιου του, που προσέτρεξε να δει τι συμβαίνει.

Ακολούθησε συμπλοκή πατέρα και μεγαλύτερου γιου, ο οποίος κατάφερε να του αποσπάσει το όπλο και να τον κτυπήσει στο κεφάλι, με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να χρειαστεί να νοσηλευτεί για κάποιο διάστημα στο Νοσοκομείο Λεμεσού και στο Κέντρο Αποκατάστασης του Μελάθρου Αγωνιστών της ΕΟΚΑ, γεγονός που καθυστέρησε τη σύλληψή του για τρεις μήνες.

Η υπόθεση έκλεισε τον Μάρτιο του 2018, με το δικαστήριο να κρίνει τον Θεμιστοκλέους ένοχο για ανθρωποκτονία και να του επιβάλλει ποινή 10ετούς κάθειρξης, ένεκα προχωρημένης ηλικίας. Το παράδοξο που συνέβη, ωστόσο, μετά την επιβολή της ποινής είναι η αντίδραση του Θεμιστοκλέους ο οποίος στράφηκε δικαστικά κατά του γιου του και της Κυπριακής Δημοκρατίας αξιώνοντας από τον γιο του παραδειγματικές αποζημιώσεις για τα σοβαρά κατάγματα στο κεφάλι και στα πλευρά, για τα οποία χρειάστηκε να νοσηλευτεί, ενώ υποστηρίζει πως υπέστη από τον εναγόμενο γιο του σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση -μεταξύ άλλων ζητά και την ακύρωση της δωρεάς της οικίας προς τον δεύτερο εν ζωή γιό του.



Χρίστος Θωμά, Νοέμβριος 2015

triplo foniko lemesos.jpg

Ο Χρίστος Θωμά, ο οποίο μετά από λεκτική διαμάχη που είχε με τα αδέλφια Ντορζή και τον Αιμίλιο Μιλτιάδους, έξω από το μαγαζί του πατέρα του πρώτου, σε πάροδο της πλατείας Ηρώων στη Λεμεσό, μπήκε στην κουζίνα, άρπαξε ένα κουζινομάχαιρο και άρχισε να κυνηγάει τα τρία άτομα, οδηγώντας τα σε πάροδο της οδού Ανεξαρτησίας, δίπλα από την Επαρχιακή Διοίκηση.

Ο Θωμά δολοφόνησε εν ψυχρώ τα τρία άτομα και ακολούθως τράπηκε σε φυγή, με την αστυνομία να τον ψάχνει για αρκετές ημέρες.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Θωμά, μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι βρισκόταν σε κατάσταση σοκ και δεν αντιλαμβανόταν τι έκανε, αφού σκοπός του ήταν να τους φοβερίσει και όχι να τους σκοτώσει, πράξη που όπως επίσης δήλωσε, έγινε πολύ γρήγορα, χωρίς να το καταλάβει. Κατάθεση την οποία αντέκρουσε ο δικηγόρος της δημοκρατίας, ο οποίος υποστήριξε πως ο Θωμά έτρεφε εχθρικά συναισθήματα για τα θύματα και είχε πλήρη αντίληψη των πράξεών του. Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή κάθειρξης 35 χρόνων.




Λοΐζος Τζιωνής, Απρίλιος 2018

foniko strovoloi.jpg

Μια από τις πιο συγκλονιστικές και σκοτεινές υποθέσεις των τελευταίων ετών, το «διπλό φονικό του Στροβόλου», εξακολουθεί ακόμη να απασχολεί την επικαιρότητα καθώς πολλά σημεία από το βράδυ της άγριας δολοφονίας του ζεύγους παραμένουν θολά.

Έπειτα από μεγάλη παραφιλολογία και υποθέσεις για το ποιοι και τα γιατί, η αστυνομία συλλαμβάνει τον Λοΐζο Τζιωνή ως βασικό ύποπτο και ακόμη δύο άτομα φερόμενους ως συνεργούς.

Γνωστός στους αστυνομικούς κύκλους για τη δράση του, ο Τζιωνής παραδέχτηκε ότι μαζί με τους συνεργούς του είχαν οργανώσει τη ληστεία εντός της οικίας των θυμάτων, χωρίς ωστόσο να έχει σκοπό να τους δολοφονήσει. Για τη δολοφονία, ο δικηγόρος του Τζιωνή υποστήριξε ότι ο πελάτης τους βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών, ισχυρισμός που ανατράπηκε στην πορεία από ανακριτή του ΤΑΕ Λευκωσίας, ο οποίος πέρασε χρόνο μαζί του καθ’ όλη της διάρκεια της κράτησής τους.

Η υπόθεση εξακολουθεί να εκδικάζεται ακόμη και σήμερα.





Νίκος Μεταξάς, Απρίλιος 2019

kokkinogia-mine-mitsero.jpg

Ένα πτώμα το οποίο βρέθηκε τυχαία από τουρίστες στο Μεταλλείο του Μιτσερού, αποκάλυψε μια φρικτή υπόθεση δολοφονίας γυναικών, με τον φερόμενο ως ένοχο, να παραδέχεται τα αποτρόπαια εγκλήματα, χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις.

Αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς και φωτογράφος, ο Μεταξάς ήταν ενεργός χρήστης των social media, εκθέτοντάς τόσο τη δουλειά του ως φωτογράφος όσο και διάφορες απόψεις για θέματα που απασχολούσαν την καθημερινότητα.

Λιγομίλητος και εσωστρεφής, σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν έδινε δικαιώματα για σχόλια, ενώ δεν χαρακτηριζόταν από εξάρσεις θυμού και εντάσεις. Την προσωπική του ζωή προτιμούσε να την προστατεύει, αποκαλύπτοντας ελάχιστα για την οικογένειά του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ