26 χρόνια από την έναρξη της γενοκτονίας στη Ρουάντα

Έχει χαρακτηριστεί «γενοκτονία – εξπρές».

Article featured image
Article featured image

Το 1994 στην Ρουάντα, μέσα σε διάστημα 100 ημερών, περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι, κυρίως μέλη της φυλής των Τούτσι, εξοντώθηκαν από τα «τάγματα θανάτου» των Χούτου.

Η 7η Απριλίου, ημερομηνία που ξεκίνησαν οι μαζικές σφαγές, έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης.

Το ιστορικό της γενοκτονίας

Τα γεγονότα στην Ρουάντα ξεκίνησαν στις 6 Απριλίου 1994 μετά την κατάρριψη με πύραυλο του αεροπλάνου του προέδρου της χώρας, Ζουβενάλ Χαμπιαριμάνα, που άνηκε στη φυλή των Χούτου.

Την επόμενη ημέρα τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο εξόντωσης της μειονότητας των Τούτσι.

Πολιτοφύλακες Χούτου σχηματίζουν ομάδες κρούσης για να εξοντώσουν τις κατσαρίδες όπως αποκαλούσαν τους Τούτσι. Ακολουθούν βιασμοί, βασανισμοί, ακρωτηριασμοί και αποκεφαλισμοί.

Στην περίοδο των 100 ημερών που ακολούθησε μέχρι τα μέσα Ιουλίου, το 70% των Τούτσι που ζούσαν στη Ρουάντα σφαγιάστηκε.

Οι φανατικοί Χούτου, όμως, δεν δίστασαν να δολοφονήσουν και εκατοντάδες μετριοπαθή μέλη της φυλής τους, που διαφωνούσαν με την αιματοχυσία.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, για να ξεφύγουν από τη μανία των εκτελεστών.

Παρότι τα Ηνωμένα Εθνη και το Βέλγιο διατηρούσαν δυνάμεις στη Ρουάντα, δεν δόθηκε ποτέ εντολή να συνδράμουν προκειμένου να μπει τέλος στη γενοκτονία.

Συγκλονιστική είναι και η ταινία «Hotel Rwanda», όπου περιγράφει την αληθινή ιστορία ενός διευθυντή ξενοδοχείου στη Ρουάντα, ο οποίος στη διάρκεια του εμφύλιου περιέθαλψε με κίνδυνο της ζωής του πάνω από 1.200 διωκόμενους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ