10 πράγματα που δεν γνωρίζεις για την Eurovision

Ο διαγωνισμός της Eurovision διεξάγεται ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 1956 και αποτελεί έναν από τους μακροβιότερους τηλεοπτικούς θεσμούς.

Article featured image
Article featured image

Εκτός αυτού, αποτελεί το δημοφιλέστερο διαγωνισμό του είδους του που διοργανώνεται ανά τον κόσμο: ο αριθμός των τηλεθεατών που τον παρακολουθούν ετησίως εκτιμάται μεταξύ 100 και 600 εκατομμυρίων.

Μάλιστα, φέτος η Μαντόνα είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί στη σκηνή του τελικού της Eurovision για πρώτη φορά τιμώντας με την παρουσία της τον διαγωνισμό.

Διάβασε πιο κάτω 10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για τον διαγωνισμό τραγουδιού:

1) Είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια ζωντανή μουσική τηλεοπτική εκδήλωση, αφού αγγίζει τις τέσσερις ώρες και με τη βούλα του Βιβλίου των Ρεκόρ Γκίνες από το 2015.


2) Για πρώτη φορά οι ημιτελικοί εισάχθηκαν το 2004 λόγω πολλών συμμετοχών. Ο μεγαλύτερος αριθμός χωρών που συμμετείχαν ήταν 43 το 2008, το 2011 και το 2018.


3) Tο τραγούδι που έχει εκτελεστεί από τους περισσότερους καλλιτέχνες είναι το Nel Blu Dipinto Di Blu του Domenico Mudugno (1958), γνωστό και ως Volare. Το έχουν τραγουδήσει οι Dean Martin, Cliff Richard, David Bowie και άλλοι.


4) Το συντομότερο τραγούδι είναι το Aina Mun Pitää της Φινλανδίας τη χρονιά 2015. Διήρκησε μόλις 1 λεπτό και 27 δευτερόλεπτα.


5) Το ποσοστό τηλεθέασης της Eurovision ήταν υψηλότερο στην Αυστραλία σε σύγκριση τις ευρωπαϊκές χώρες. Για αυτό και η τιμητική της θέση στον διαγωνισμό.


6) Όλα τα τραγούδια της Eurovision δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα τρία λεπτά.


7) Το 1956, κάθε συμμετέχουσα χώρα μπορούσε να εισέλθει με δύο τραγούδια.


8) H πιο μικρή νικητήρια ήταν η 13χρονη Sandra Kim από το Βέλγιο που κέρδισε τη Eurovision το 1986.


9) Η Πορτογαλία κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων πόντων στον Μεγάλο Τελικό. Το 2017, ο Salvador Sobral κέρδισε με ρεκόρ 758 πόντους με το τραγούδι Amar Pelos Dois.


10) Το 1969 υπήρξαν τέσσερις νικητές. Όλοι είχαν λάβει την ίδια βαθμολογία αλλά δεν υπήρχε κανόνες για ισοπαλία.

HUFFINGTONPOST

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ