Εκπαιδεύουν φάλαινες για στρατιωτικούς σκοπούς οι Ρώσοι;

Οι ειδικοί στη Νορβηγία πιστεύουν πως ανακάλυψαν μία λευκή φάλαινα που έχει εκπαιδευτεί από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό στο πλαίσιο ενός προγράμματος που χρησιμοποιεί θαλάσσια θηλαστικά ως μία ειδική επιχειρησιακή μονάδα.

Article featured image
Article featured image

Ψαράδες που ψάρευαν κοντά στο παραθαλάσσιο χωριό Ίνγκα ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα πως τα αλιευτικά σκάφη τους παρενοχλήθηκαν από μια λευκή φάλαινα μπελούγκα, η όποια φορούσε μάλιστα και ένα περίεργο σετ από ηνία.

«Ήμασταν έτοιμοι να ρίξουμε τα δίχτυα μας όταν είδαμε τη φάλαινα να κολυμπά ανάμεσα στα σκάφη» είπε ο ψαράς Γιόαρ Χέστεν στη νορβηγική τηλεόραση.

«Μας πλησίασε και όπως ήρθε κοντά είδαμε πως φορούσε κάτι σαν γκέμια».

Η περίεργη συμπεριφορά του ζώου, το οποίο προσέγγισε δυναμικά τα πλοία και προσπάθησε μάλιστα να τραβήξει τα κουπιά και τα σχοινιά από τις βάρκες, όπως και τα γκέμια που φαίνεται να ήταν προορισμένα για να στηρίξουν κάποια κάμερα ή όπλο προκάλεσαν υποψίες στους Νορβηγούς επιστήμονες που πιστεύουν πως το ζώο είχε λάβει στρατιωτική εκπαίδευση στη Ρωσία.

Πάνω στα γκέμια, που αφαιρέθηκαν από τη φάλαινα ήταν γραμμένες οι λέξεις «Εξοπλισμός από την Αγία Πετρούπολη».

Ο ψαράς πρόσθεσε πως η φάλαινα έμοιαζε εξημερωμένη και φαινόταν να είναι συνηθισμένη στην ανθρώπινη παρουσία.

«Αν αυτή η φάλαινα προέρχεται από τη Ρωσία -και έχουμε σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε κάτι τέτοιο- η εκπαίδευση που της δόθηκε δεν προήλθε από επιστήμονες αλλά από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό» λέει ο Μάρτιν Μπίου από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών της Νορβηγίας.

Με πληροφορίες από τη Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ