Φωτογραφίες από το τουρ ακτιβιστών για τα κλεμμένα Ελγίνεια στο British Museum

Το Σάββατο 4 Μαΐου, η ομάδα ακτιβιστών «BP or not BP?» διοργάνωσε μια δεύτερη ξενάγηση «Κλεμμένων Αρχαιοτήτων» στο Βρετανικό Μουσείο.

Article featured image
Article featured image

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης οι ομιλητές ζήτησαν τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων όπως τα Ελγίνεια («που αποκτήθηκαν μέσω αποικιοκρατίας») και τον τερματισμό της χορηγίας από την πετρελαϊκή εταιρεία BP.

Η ξενάγηση ήταν η 38η δράση που διοργάνωσε η ομάδα ακτιβιστών στο Βρετανικό Μουσείο.

Στη σελίδα τους στο Facebook, οι διοργανωτές έγραψαν:

«Η άρνηση να επιστρέψουμε τα κλεμμένα αντικείμενα είναι αρκετά κακή, στερούμε από πολιτισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο ζωτικά τμήματα της ιστορίας τους, καλύπτοντας τη βία της αποικιοκρατίας. Αλλά ακόμα χειρότερα, το Βρετανικό Μουσείο προωθεί επίσης την BP, μια πετρελαϊκή εταιρεία που απειλεί τα εδάφη και τα μέσα διαβίωσης πολλών, από τις ίδιες κοινότητες από τις οποίες προέρχονται αυτά τα λεηλατημένα αντικείμενα».

D5uVz2HWsAUlYIy.jpg

aktivistis-vretaniko-mouseio1.jpg

Η ανεπίσημη ξενάγηση περιλάμβανε ομιλίες ακτιβιστών από την Ελλάδα, την Αυστραλία, το Ιράκ και την Παλαιστίνη και περίπου 300 άτομα έδωσαν το παρών τους.

aktivistis-vretaniko-mouseio.jpg

Το Βρετανικό Μουσείο, το αρχαιότερο εθνικό δημόσιο μουσείο στον κόσμο, φιλοξενεί οκτώ εκατομμύρια αντικείμενα από όλο τον κόσμο, πολλά από τα οποία αποκτήθηκαν κατά την εποχή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

D5ud6O3WkAAbFWZ.jpg

DThaeLNX4AIFS6z.jpg

bp-or-not-bp-activists-temporarily-block-the-entrance-to-an-assyria-gallery-photo-by-martin-al-ashouti.jpg

Με πληροφορίες από τη Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ