Τοπικές, αλλά έντονες ή και ακραίες οι καταιγίδες για αυτή την εβδομάδα

Όχι που θα απολαμβάναμε καλοκαίρι χωρίς παρεμβολές.

Article featured image
Article featured image


Με τα πρώτα δείγματα να γίνονται αισθητά από χθες, Κυριακή, η εβδομάδα στην οποία εισερχόμαστε θα χαρακτηρίζεται από ασταθείς καιρικές συνθήκες και τις πλείστες ημέρες αναμένεται να εκδηλώνονται τοπικές καταιγίδες κυρίως κατά τις πολύ θερμές ώρες της ημέρας, όπως αναφέρει το kitasweather.com.

Οι καταιγίδες θα είναι τοπικού χαρακτήρα και θα επηρεάζουν κυρίως το βόρειο μισό του νησιού (από το ύψος της οροσειράς του Τροόδους και βορειότερα). Κάποιες καταιγίδες σε αυτό το διάστημα αναμένεται να είναι έντονες ή/και ακραίες.

Με βάση τις συνθήκες της ατμόσφαιρας σήμερα Δευτέρα, θα ευνοείται η εκδήλωση κυρίως πολυκύτταρων καταιγίδων και οι κίνδυνοι από τέτοιου είδους καταιγίδες είναι οι ισχυρές βροχοπτώσεις, ριπαίοι άνεμοι και χαλάζι με διάμετρο έως 2 εκατοστά.

Σε περίπτωση μεμονωμένης καταιγίδας, αυτή δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε υπερκυτταρική και οι κίνδυνοι που υπάρχουν από τέτοιου είδους καταιγίδες είναι οι ισχυρές βροχοπτώσεις, ριπαίοι άνεμοι και χαλάζι με διάμετρο μεγαλύτερη από 2 εκατοστά.

antppi15.jpg

Για το υπόλοιπο της εβδομάδας, θα έχουμε εκδήλωση κυρίως μονοκύτταρων καταιγίδων (Pulse Severe), που μπορούν να προκαλέσουν ισχυρή βροχόπτωση, δυνατούς ανέμους και χαλάζι κυρίως μικρότερο των 2 εκατοστών. Όλες τις ημέρες, σε καταιγίδα που συνοδεύεται από χαλαζόπτωση υπάρχει ενδεχόμενο χαλαζόστρωσης, το οποίο είναι πιο αυξημένο στα υψηλότερα ορεινά.

Αυτή η καιρική εξέλιξη οφείλεται στο κλειστό χαμηλό στην μέση τροπόσφαιρα, που θα καθίσει και θα παραμείνει στην περιοχή μας για αρκετές ημέρες. Προς τα τέλη της εβδομάδας, ισχυρή σφήνα έξαρσης φαίνεται να επεκτείνεται από την Βόρειο Αφρική προς Κεντρική Ευρώπη και βορειότερα όπως μπορείτε να δείτε στην εικόνα πιο κάτω, το οποίο θα δώσει περαιτέρω ζωή και ενδεχομένως βάθυνση του κλειστού χαμηλού, με τον άστατο καιρό να συνεχίζει μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.


image_b_gr.png


Αναλυτικά το δελτίο καιρού από το kitasweather.com

Σήμερα Δευτέρα, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος. Σύντομα όμως θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις στην οροσειρά του Τροόδους και βορειότερα προς κόλπο της Μόρφου και αναμένεται εκδήλωση τοπικών καταιγίδων.

Αργότερα το απόγευμα, τοπικές καταιγίδες ενδέχεται να επηρεάσουν και κάποια εσωτερικά τμήματα του νησιού. Οι καταιγίδες θα ακολουθούν βόρεια πορεία και ενδεχομένως να επηρεάσουν και άλλες περιοχές στο βόρειο 1/3 του νησιού. Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατεί κυρίως ηλιόλουστος καιρός με τις πιθανότητες βροχής να είναι μηδαμινές.

Με βάση τις συνθήκες της ατμόσφαιρας, θα ευνοείται η εκδήλωση κυρίως πολυκύτταρων καταιγίδων και οι κίνδυνοι από τέτοιου είδους καταιγίδες είναι οι ισχυρές βροχοπτώσεις, ριπαίοι άνεμοι και χαλάζι με διάμετρο έως 2 εκατοστά. Σε περίπτωση μεμονωμένης καταιγίδας, αυτή δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε υπερκυτταρική και οι κίνδυνοι που υπάρχουν από τέτοιου είδους καταιγίδες είναι οι ισχυρές βροχοπτώσεις, ριπαίοι άνεμοι και χαλάζι με διάμετρο μεγαλύτερη από 2 εκατοστά. Σε περιοχές που θα επηρεαστούν από χαλαζοπτώσεις είναι πιθανό να υπάρξουν και χαλαζοστρώσεις. Επίσης, οι υπερκυτταρικές καταιγίδες είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία ανεμοστροβίλων, χωρίς να σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί αφού πολύ μικρό ποσοστό τους καταφέρνει να δημιουργήσει ανεμοστρόβιλο.

Παρόλο που οι πιθανότητες για ανεμοστρόβιλο είναι πολύ μικρές, οι περιοχές που παρουσιάζουν τις πιο «μεγάλες» πιθανότητες είναι το βόρειο 1/3 του νησιού. Οι άνεμοι θα είναι αρχικά μεταβλητοί 1-3 μποφόρ και σταδιακά θα ενισχυθούν σε νοτιοδυτικούς έως βορειοδυτικούς μέτριους 3-4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως και ελαφρώς πιο πάνω και θα ανέλθει έως τους 35 βαθμούς σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 28 έως 30 στα παράλια και στους 20 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι στις περισσότερες περιοχές κυρίως αίθριος, ωστόσο τοπικά αυξημένες νεφώσεις δεν αποκλείεται να δώσουν μεμονωμένη βροχή ή καταιγίδα κυρίως στο βόρειο 1/5 του νησιού. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό, 20 έως 22 στα παράλια και στους 11 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Την Τρίτη, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος με μικρή πιθανότητα μεμονωμένης βροχής κυρίως στο βόρειο 1/3 του νησιού αλλά σύντομα οι νεφώσεις θα περιοριστούν στον ορεινό/ημιορεινό όγκο του νησιού αλλά και περιοχές του εσωτερικού, όπου ενδέχεται να σημειωθούν μεμονωμένες βροχές/καταιγίδες τις απογευματινές ώρες. Σε καταιγίδα δεν αποκλείεται χαλαζόπτωση με μικρή πιθανότητα χαλαζόπτωσης. Οι άνεμοι θα είναι αρχικά μεταβλητοί 1-3 μποφόρ και σταδιακά θα ενισχυθούν σε νοτιοδυτικούς έως βορειοδυτικούς μέτριους 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως και ελαφρώς πιο κάτω και θα ανέλθει έως τους 33 βαθμούς σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 26 έως 29 στα παράλια και στους 20 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ της Τρίτης, ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, 19 έως 22 στα παράλια και στους 11 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Tην Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως ηλιόλουστος. Σύντομα όμως νεφώσεις που θα αναπτύσσονται κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά, περιοχές του εσωτερικού και βορειότερα αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές/καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση την Τετάρτη ενώ την Πέμπτη και Παρασκευή δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμαίνεται ελαφρώς πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ