Μοναστήρι στην Πάφο φέρνει, λέει, τη μπλούζα του Αγίου Παϊσίου

Αυτό διαβάζουμε σε ανακοίνωση της Ιεράς Μονής Αγίου Εφραίμ που θα φιλοξενήσει τη «μυροβλύζουσα και θαυματουργό μπλούζα».

Μοναστήρι στην Πάφο φέρνει, λέει, τη μπλούζα του Αγίου Παϊσίου

Αυτό διαβάζουμε σε ανακοίνωση της Ιεράς Μονής Αγίου Εφραίμ που θα φιλοξενήσει τη «μυροβλύζουσα και θαυματουργό μπλούζα».

Article featured image
Article featured image

Η ανακοίνωση είναι υπογραμμένη από τον Κτήτορα Μοναχό Εφραίμ και τα όσα αναφέρει είναι επιβεβαιωμένα από αναγνώστη της CITY που επικοινώνησε με τη Μονή.

«Από 22 Ιουνίου μέχρι 15 Ιουλίου θα βρίσκεται στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου στην Αμαργέτη η μυροβλύζουσα και θαυματουργός μπλούζα του Αγίου Παϊσίου του Αγιορήτου. Θα μεταφερθεί υπό τη συνοδεία της κυρίας Τριάδας Καργιανιότου».

Επιπλέον, αναφέρει η ανακοίνωση:

«Πάρε και φύλαξε τη μπλούζα μου και μετά την κοίμησή μου να την πάρεις να σταυρώνεις τους ασθενείς μου και θα γίνονται καλά».

Τα πιο πάνω λόγια, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι λόγια του Αγίου Παϊσίου προς την «αδελφή εν Χριστώ Τριάδα».

efraim paisios.jpg



Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως η φανέλα του Αγίου Παϊσίου που απεικονίζεται στην κεντρική φωτογραφία, δεν έχει καμία σχέση με τη «μυροβλύζουσα και θαυματουργό μπλούζα» που θα έρθει στην Πάφο.

Η φανέλα της φωτογραφίας βρίσκεται μεταξύ άλλων προσωπικών αντικειμένων του Αγίου Παϊσίου, σε προθήκες, στο σπίτι* του στην Κόνιτσα, εκεί όπου έζησε τα νεανικά του χρόνια (μέχρι τα 29 του).

Η μικρή επιγραφή, μάλιστα, στη κορνίζα μέσα στην οποία βρίσκεται γράφει «Φανέλα Αγιορείτη Γέροντος Παΐσίου». Ούτε μυροβλύζουσα λέει πως είναι ούτε και θαυματουργή.


efraim23.jpg


«Συμφωνείτε με την εκμετάλλευση του ονόματος του θείου σας και με την εμπορευματοποίηση γενικότερα κάποιων προσωπικών αντικειμένων του;» είχαμε ρωτήσει τότε, κατά την εκεί επίσκεψή μας, την κυρία Αντωνία Εζνεπίδου, ανιψιά του Αγίου Παϊσίου (κόρη του αδερφού του), η οποία μαζί με τον αδερφό της Χρήστο μάς φιλοξένησαν και μας έδειξαν το σπίτι.

«Φυσικά και δεν συμφωνούμε. Αν όντως γίνεται εκμετάλλευση, και σε μεγάλο ποσοστό πιστεύω πως γίνεται, δεν συμφωνώ καθόλου. Τώρα, εξαρτάται με τι σκοπό παρουσιάζει ο καθένας αυτό που παρουσιάζει. Άλλο είναι να το κάνεις με σκοπό να το εκμεταλλευτείς και άλλο με σκοπό να βοηθήσεις πνευματικά κάποιον. Σίγουρα, δεν συμφωνώ καθόλου με όσους ασχολούνται είτε γράφοντας είτε κατέχοντας προσωπικά αντικείμενα του παππούλη (σ.σ. έτσι αποκαλεί η ίδια τον Άγιο Παΐσιο) και τα παίρνουν απ’ εδώ και απ’ εκεί».

Και για να προλάβουμε τις κακές γλώσσες σε σχέση με τα εκεί εκθέματα στο σπίτι-μουσείου του Αγίου Παϊσίου, να πούμε πως δεν υπάρχει καν η δυνατότητα να ανάψεις ένα κερί και άρα ούτε παγκάρι.

«Δεν είναι εμπορεύσιμο το μέρος εδώ. Θα το επισκεφθείς, θα το δεις, θα ακούσεις δυο πράγματα, θα πάρεις ένα λουκουμάκι και αυτό είναι…» μας είχαν διευκρινίσει τα δύο αδέρφια όταν είχαμε ρωτήσει σχετικά.

efraim 25.jpg


Η κυρία Αντωνία είναι ένας απίστευτα ευγενικός άνθρωπος, ξοδεύει από τον χρόνο της για να περιποιείται το σπίτι που τους άφησε ως παρακαταθήκη η θεία τους, η οποία έμενε τελευταία εκεί, λέγοντάς τους πως πρέπει να το έχουν ανοικτό και επισκέψιμο για τον κόσμο. Το έχουν λιτό, χωρίς πολλά-πολλά, με ορισμένες φωτογραφίες του Αγίου, 3-4 εικόνες για προσκύνημα, ενώ εκτίθενται και κάποια από τα προσωπικά του αντικείμενα.

efraim24.jpg


Στο πρόσφατο παρελθόν είδαμε να βγαίνουν σε προσκύνημα παντόφλες και γυαλιά. Γνωρίζετε γι’ αυτά;

Ναι, διαβάσαμε γι’ αυτό, αλλά δεν γνωρίζουμε πως συνέβη. Είναι κρίμα πάντως.

Σας έχουν ζητήσει να προσφέρετε κάποια από τα αντικείμενα που είναι μέσα στο σπίτι για προσκύνημα.

Ναι, αλλά δεν δώσαμε ποτέ. Τα αντικείμενα αυτά δεν βγαίνουν από το σπίτι. Το σπίτι το έχει η οικογένεια και το συντηρούμε εμείς. Σκοπός μας δεν είναι το εκμεταλλευτούμε. Ούτε ο παππούς θα ήθελε κάτι τέτοιο. Αφήνοντάς μας η θεία μας αυτή την παρακαταθήκη, η οποία έμενε τελευταία εκεί, μας είπε πως πρέπει να το έχουμε ανοικτό και επισκέψιμο για τον κόσμο. Είμαστε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που μας έχει ορίσει η θεία μας να το προσέχουμε. Αλίμονο αν αρχίζαμε εμείς, η οικογένεια, να εκμεταλλευόμασταν κάτι τέτοιο.

Όλα αυτά που ακούγονται και γράφονται σε σχέση με τις προφητείες του είναι αλήθεια;

Δεν μπορώ να σας πω, δεν ξέρω. Πραγματικά κι εγώ έχω προβληματιστεί πάρα πολλές φορές. Αν τα είπε σε κάποιους, από όλο αυτό τον κόσμο που έχει δει, και αυτοί τα μεταφέρουν όπως ο ίδιος τα είπε, έχει καλώς. Αν όμως κάποιοι τα βγάζουν από το μυαλό τους ή θέλουν να προσθέσουν κάτι παραπάνω, προκειμένου να ερεθίσουν τον κόσμο με κάτι που θα πούνε, τι να σας πω… Προβληματίζομαι συχνά για αυτό το θέμα. Γνωρίζοντάς τον, πάντως, και ξέροντας τι προσωπικότητα ήταν, για πολλά από αυτά σκέφτομαι πως δεν είναι δυνατόν να έχει πει κάτι τέτοιο.

Για την ιστορία, επικοινωνήσαμε ξανά σήμερα (αφού είδαμε την ανακοίνωση) με τον κύριο Χρήστο στην Κόνιτσα, αδερφό της κυρίας Αντωνίας, για να δούμε αν γνωρίζει κάτι σχετικά με τη μπλούζα που έρχεται Κύπρο, και μας είπε πως ούτε για τη μπλούζα γνωρίζει ούτε για την κυρία που την έχει στην κατοχή της.

*Η οικία του Οσίου Παϊσίου βρίσκεται στην Κόνιτσα, στην περιφέρεια Ηπείρου, 65 χιλιόμετρα από την πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ