Τι θα γίνει με τη θέση του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου;

Τι ισχύει σε τέτοιες περιπτώσεις και πώς διευθετείται το θέμα της μισθοδοσίας.

Article featured image
Article featured image

Πέντε χρόνια άδειας άνευ αποδοχών δόθηκε στον νυν ευρωβουλευτή και ακαδημαϊκό Νιαζί Κιζίλγιουρέκ, το διάστημα, δηλαδή, που θα υπηρετεί τη θητεία του στην Ευρωβουλή.

Ένα ερώτημα το οποίο είχε τεθεί πολλές φορές διαδικτυακά, εάν δηλαδή ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, θα εξακολουθεί να παίρνει τον μισθό του ως ακαδημαϊκός, ενώ θα βρίσκεται εκτός των καθηκόντων του.

Επ’ αυτού η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου μελέτησε την περίπτωση του Ευρωβουλευτή και αποφάσισε ομόφωνα όπως παραχωρήσει άδεια άνευ αποδοχών για το χρονικό διάστημα των πέντε ετών, τόσο όσο διαρκεί η θητεία στην Ευρωβουλή, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.


Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ του ο «Φ», αυτή η απόφαση δίνει το δικαίωμα στον Νιαζί Κιζίλγιουρες, όπως επιστρέψει στην έδρα του, αφού ολοκληρώσει τη θητεία του ως Ευρωβουλευτής και νοουμένου ότι δεν θα διεκδικήσει επανεκλογή του.

Η σχετική απόφαση της Συγκλήτου, αν και ομόφωνη από τα παρόντα μέλη, θα πρέπει να επικυρωθεί από την Επιτροπή Προσωπικού του ιδρύματος καθώς αφορά μέλος του προσωπικού του.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ανέφερε, μάλιστα, στον «Φ» πως πρόκειται για απόφαση της Συγκλήτου, η οποία δύναται να παραχωρεί άδεια άνευ αποδοχών μέχρι πέντε χρόνια για λόγους δημοσίου συμφέροντος, κάτι το οποίο έχει ξανακάνει με ακόμη δύο καθηγητές οι οποίοι στο παρελθόν υπηρέτησαν ως πρέσβεις της Κύπρου στην Ελλάδα για πέντε χρόνια και επέστρεψαν στα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με τη λήξη της διπλωματικής τους θητείας.

Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, είναι ο πρώτος ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου Κύπρου που εκλέγεται στο αξίωμα του ευρωβουλευτή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ