Απόδοση βραβείου σε λύκειο της Κύπρου… φτάνει να είσαι Χριστιανός Ορθόδοξος

Συνέβη -ή αν προτιμάτε, συμβαίνει- στο Λύκειο Παραλιμνίου.

Article featured image
Article featured image

Το θέμα ανέδειξε η ΕΔΟΝ Αμμοχώστου με ανακοίνωσή της.


Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Λυκείου Παραλιμνίου, ο Καθηγητικός Σύλλογος ανακοινώνει για κάθε σχολική χρονιά Ειδικά Βραβεία, τα οποία αθλοθετούν άτομα ή εταιρείες ή σύνδεσμοι ή κοινωνικοί φορείς ή οργανισμοί.

Το κάθε βραβείο απονέμεται σε μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου Παραλιμνίου σύμφωνα με τη συνολική επίδοση στα μαθήματα ή την επίδοση σε συγκεκριμένο εξεταζόμενο μάθημα κατεύθυνσης ή σε συνδυασμό εξεταζόμενων μαθημάτων κατεύθυνσης ή σε αθλητή/αθλήτρια που έχει διακριθεί σε Παγκύπριο ή/και σε Πανελλήνιο επίπεδο.

Κι ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για βράβευση των υποψήφιων μαθητών/μαθητριών είναι το άριστο ήθος και η κοσμιότατη διαγωγή και στα δύο τετράμηνα και στο έτος (λογικό), υπάρχει και ένα βραβείο που απονέμεται μόνο σε… Χριστιανούς Ορθόδοξους.


2806.jpg


Περί αγάπης και αποδοχής ο λόγος...

Αν αυτές δεν είναι πρακτικές που προωθούν το θεσμικό ρατσισμό και τη διάκριση στη βάση θρησκείας και δόγματος, τότε τι είναι;



Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΟΝ Αμμοχώστου για το θέμα:


Ως ΕΔΟΝ Αμμοχώστου καταγγέλλουμε στην κυπριακή κοινωνία την υιοθέτηση από φορείς της εκπαίδευσης πρακτικών, που προωθούν το θεσμικό ρατσισμό και τη διάκριση στη βάση θρησκείας και δόγματος.

Συγκεκριμένα, στην ψεσινή τελετή αποφοίτησης του Λυκείου Παραλιμνίου, απονεμήθηκε βραβείο, το οποίο απευθυνόταν στον/στην τελειόφοιτο/η μαθητή/τρια που συγκέντρωσε το υψηλότερο άθροισμα των βαθμών στα μαθήματα πρόσβασης Νέα Ελληνικά, Ιστορία Κατεύθυνσης και Αρχαία Ελληνικά Κατεύθυνσης στις παγκύπριες εξετάσεις και τα οποία αναγράφονται στο Απολυτήριο του/της. Επίσης, ο/η τελειόφοιτος/η έπρεπε να διακρίνεται για το ήθος και τη συμπεριφορά του/της, η διαγωγή του/της να είναι Κοσμιοτάτη στα Τετράμηνα και στο Έτος και να μην του/της έχει επιβληθεί οποιοδήποτε παιδαγωγικό μέτρο (Παιδαγωγικά Μέτρα 7-15) για τη συμπεριφορά του/της. Μέχρι εδώ όλα καλά, αφού η απονομή του βραβείου βασίζεται τόσο στις επιδόσεις στα μαθήματα, αλλά και στο ήθος, τη συμπεριφορά και το χαρακτήρα του/της μαθητή/τριας. Το απαράδεκτο του σκεπτικού της απονομής του εν λόγω βραβείου, είναι ότι ο/η μαθητής/τρια πρέπει να είναι Χριστιανός/ή Ορθόδοξος/η…

Είναι απαράδεκτο, ένας μαθητής, ο οποίος μπορεί να είχε υψηλότερη βαθμολογία στα εν λόγω μαθήματα και τη διαγωγή και συμπεριφορά που προβλέπεται από το βραβείο, να αποκλείεται από το να κερδίσει το βραβείο, γιατί δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, αλλά κάποιος που μπορεί να έχει χαμηλότερη βαθμολογία, να δικαιούται, βάσει της θρησκείας του!

Με ποια λογική το Υπουργείο έχει επιτρέψει την απονομή βραβείου με τέτοια κατάφωρα ρατσιστική πρόνοια, που παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα, όπως είναι το δικαίωμα στην ανεξιθρησκεία; Ποιος έχει δώσει έγκριση για την απονομή του βραβείου, με την πρόνοια αυτή; Που οδηγούμε την κοινωνία και την παιδεία μας, όταν στα σχολεία αντί να κρίνουμε τη σχολική επίδοση τόσο στα μαθήματα, όσο και στη συμπεριφορά, να κρίνουμε τους μαθητές αναλόγως θρησκείας, δόγματος, εθνικότητας, γλώσσας; Ποια μηνύματα στέλνουμε στα παιδιά μας;

Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ορίζει στο Άρθρο 18, ότι:

«1. Έκαστος έχει το δικαίωμα ελευθερίας σκέψεως, συνειδήσεως και θρησκείας. […]

  1. Πάσαι αι θρησκείαι είναι ίσαι ενώπιον του νόμου.

Μη θιγομένης της κατά το Σύνταγμα αρμοδιότητος των Κοινοτικών Συνελεύσεων, ουδεμία νομοθετική, εκτελεστική ή διοικητική πράξις της ∆ημοκρατίας δύναται να κάμη δυσμενή διάκρισιν εις βάρος οιουδήποτε θρησκευτικού ιδρύματος ή θρησκείας».

Είναι αδιανόητο εν έτει 2019, σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να πρέπει να συζητούμε τα αυτονόητα για τη διαφύλαξη και ίση αντιμετώπιση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, ειδικά εντός των σχολικών μονάδων.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να λάβει θέση και να δώσει απάντηση, στο κατά πόσο έχει δώσει έγκριση για την πρόνοια του εν λόγω βραβείου ή, αν όχι, τι προτίθεται να πράξει.

Επαρχιακό Συμβούλιο ΕΔΟΝ Αμμοχώστου

28/06/2019

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ