Η μεγάλη αλλαγή που ανακοίνωσαν τα ZARA

Αλλάζουν τελείως τα ρούχα τους, έτσι ώστε μέχρι το 2025 να είναι όλα βιώσιμα.

Article featured image
Article featured image

Μια πολύ σημαντική ανακοίνωση και ένα πολύ φιλόδοξο πρότζεκτ από τα Zara.

Ο κολοσσός Zara -και άλλες μάρκες, όπως η Pull & Bear και η Bershka- υπόσχονται με ανακοίνωσή τους πως θα πουλάνε βιώσιμα ρούχα μέχρι το 2025.

Η εταιρεία που κατέχει αυτά τα καταστήματα, ανακοίνωσε ότι όλα τα βαμβακερά, λινά και ρούχα από πολυεστέρα που πωλούν, θα είναι οργανικά, βιώσιμα ή ανακυκλώσιμα.


Η Zara διαθέτει 7.490 καταστήματα παγκοσμίως και ως εκ τούτου είναι λογικό να μπαίνει συχνά στο στόχαστρο για τεράστια ενεργειακή σπατάλη και γραμμή παραγωγής που λόγω της «εφήμερης μόδας», προκαλεί μεγάλη οικολογική επιβάρυνση.

Από το επόμενο έτος, κιβώτια θα εμφανιστούν στα καταστήματα Zara για να συλλέγουν τα παλιά σας ρούχα ώστε να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν σε νέα αντικείμενα.

Μερικοί στη βιομηχανία της μόδας ζητούν περισσότερη ανακύκλωση ρούχων για την προστασία του περιβάλλοντος -ενώ οι πολιτικοί πιστεύουν ότι τα εμπορικά σήματα και τα καταστήματα θα πρέπει να χρηματοδοτούν την ανακύκλωση ρούχων.

Οργανώσεις με δράσεις οικολογίας, χαρακτήρισαν ευχάριστα τα νέα, αλλά, τόνισαν ότι οι μεγάλες αλυσίδες μπορούν να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται από την τάση της γρήγορης μόδας. «Μέρος του προβλήματος είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά εμπορικά σήματα, με αδιαφανείς αλυσίδες εφοδιασμού, που παράγουν μια εντελώς εξωφρενική ποσότητα ρούχων», αναφέρουν σύμφωνα με το BBC.

Τα Zara είναι καταστήματα που δεν χρησιμοποιούν σήμερα πλαστικές σακούλες και η Inditex, η εταιρεία που κατέχει την αλυσίδα, λέει ότι μέχρι το 2020 θα εξαλείψει τη χρήση πλαστικών σακουλών σε όλα τα άλλα brand της. Επίσης, μέχρι το 2023 η Inditex υπόσχεται ότι θα έχει εξαλείψει πλήρως τα πλαστικά μιας χρήσης στα καταστήματά της. Μέχρι το 2025, το 80% της ενέργειας που καταναλώνεται στα κεντρικά γραφεία, τα εργοστάσια και τα καταστήματα Zara θα είναι από ανανεώσιμες πηγές και οι εγκαταστάσεις της θα παράγουν μηδενικά απορρίμματα, ανέφερε η εταιρεία.

«Η αειφορία είναι ένα ατελείωτο καθήκον στο οποίο συμμετέχουν όλοι εδώ στην Inditex και στο οποίο συμμετέχουμε με επιτυχία», δήλωσε ο Pablo Isla, μπροστά σε μετόχους και στελέχη της εταιρείας.

Η Inditex βρίσκεται ήδη στη μέση μιας σοβαρής προσπάθειας αειφορίας. Από το 2015 έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 34.000 τόνους χρησιμοποιημένων ρούχων, αφού εγκατέστησε τράπεζες ρούχων σε περισσότερα από 800 καταστήματα σε 24 περιοχές ενώ συνεργάζεται με σειρά οργανισμών προκειμένου να πετύχει τον φιλόδοξο στόχο της για «πράσινα» ρούχα που θα σέβονται τον πλανήτη.

Πηγή: Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ